StoryEditor
Crna kronikaNASTAVAK SUĐENJA PARAVINJI TRAJALO DUŽE OD SEDAM SATI

Svjedočila žrtva pokušaja silovanja na području Omiša i Paravinjin otac Obrad

Piše PSD.
20. travnja 2012. - 20:06
U nastavku suđenja Draganu Paravinji optuženom za kaznena djela teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić i dva silovanja u pokušaju, Županijskom sudu u Šibeniku pristupilo je u petak novih šest svedoka, potvrdila je Nives Nikolac, predsjednica Sudskog vijeća u predmetu protiv Paravinje u kojem je do sada saslušan 21 svjedok na četiri održana ročišta, od šest zakazanih.

Budući da stranke imaju pravo na pitanja, jednako kao i optuženik i oštećenici, saslušanje je potrajalo više od sedam sati, pa su zajedničku zgradu triju sudova u Šibeniku napustili gotovo svi zaposlenici.

- To nije ništa neuobičajeno-pojasnila je sutkinja Nikolac istaknuvši kako je sudu pristupila i svjedokinja-oštećenica na teret koje se optuženi tereti da je počinio kazneno djelo silovanja u pokušaju na području Omiša u lipnju 2010. godine.

- Također je saslušana i njezina sestra, optuženikov otac te vlasnici, odnosno djelatnici trgovačkog društva u kojem je optuženi radio-kazala je predsjednica Sudskog vijeća.

Pridodala je kako novih zahtjeva za uvođenjem dodatnih svjedoka i izvođenjem novih dokaza stranke za sada nisu istaknule.

-Sud je za naredno ročište koje će se održati u utorak, 24 travnja, odredio saslušanje još jednog svjedoka po službenoj dužnosti koji nije predložen u optužnom aktu-rezimirala je sutkinja Nikolac. Riječ je o djelatniku Policijske postaje Drniš.

Na pitanje kada bi dio postupka koji se odnosi na saslušanje svjedoka mogao biti priveden kraju, odnosno kada bi na red u glavnoj raspravi u predmetu Paravinja mogli doći vještaci, sutkinja za mladež Županijskog suda u Šibeniku kazala je kako su svjedoci određeni za saslušanje i na ročištima koja su planirana 10. i 11. svibnja.

- Da li će iza toga biti kakvih novih prijedloga od strane stranaka za saslušanje drugih svjedoka koji nisu predloženi u optužnom aktu, za sada nema naznaka. Ukoliko do toga stvarno i ne dođe, iza toga bi se na slijedećim ročištima pozivali vještaci te izvodili dokazi. Za sada je nemoguće prognozirati kakvi će biti zahtjevi stranaka za novim svjedocima i dokazima, suviše onim koji se nalaze u spisu. Podjednako teško je prognozirati i kraj postupka-zaključila je sutkinja kojoj je dodjeljen predmet Paravinja.

Valja, inače, podsjetiti da je sudski postupak protiv višestrukog, u BiH i Srbiji pravomoćno osuđivanog silovatelja, zatvoren za javnost te da je izrijekom zabranjeno iznošenje bilo kakvih detalja u javnost izuzevši službena očitovanja Županijskog suda u Šibeniku.

Ročište je pratila cijela obitelj, u lipnju prošle godine nestale maloljetne Antonije Bilić iz Kričaka, a svjedokinja-oštećenica koju je Dragan Paravinja prošle godine pokušao silovati na području Omiša svoj je iskaz davala skoro tri sata. Obrad Paravinja, optuženikov otac, za razliku od prošlog puta kada je stigao u Šibenik na drugo ročište, nije se zadržavao oko zgrade suda koju su satima opsjedali predstavnici medija.

Marina jurković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 21:46