StoryEditor
Crna kronikatko je to platio?

Svjedočila bliska prijateljica uhićenog osječkog suca Vekića, opisala je njihovo druženje s Mamićem u Dubaiju. Zajedno su dočekali Novu godinu

Piše PSD
12. lipnja 2021. - 13:49

Intimna prijateljica uhićenog osječkog suca Zvonka Vekića, kojeg Zdravko Mamić optužuje za korupciju, svjedočila je o sučevim druženjima s bivšim čelnim čovjekom Dinama, neslužbeno doznaje portal Telegram.hr.

Sam Mamić opisao je kako ga je sudac Vekić uvjeravao da će mu srediti oslobađajuću presudu. Govorio mu je da je dugogodišnji prijatelj sa sucem Darkom Krušlinom, koji je Mamića na kraju osudio na šest i pol godina zatvora. Sada su i Krušlin i Vekić, zajedno sa sucem Antom Kvesićem pod istragom zbog uzimanja mita od Mamića. On je u svojoj obrani detaljno opisao kako je plaćao stotine tisuća eura sucima. Taj su novac, prema njegovim riječima, oni navodno dijelili, piše Telegram.

Portal dalje navodi kako su se Mamić i sudac Vekić, osim što su se sastajali u BiH, o čemu su istražitelji pronašli podatke s graničnih prijelaza, vidjeli i u stanu sučeve prijateljice u Osijeku. Tom susretu bio je nazočan i Ljubomir Pribić, bivši pomoćnik šefa osječkog zatvora, koji je blizak s Mamićem. On u svom iskazu tvrdi da je Vekić tada Mamiću rekao da je vidio napisanu oslobađajuću presudu.

-Inače, USKOK vjeruje da je taj stan u Osijeku kupljen sumnjivim sredstvima, točnije Mamićevim mitom. Naime, na računu sučeve prijateljice nema traga o podizanju 375 tisuća kuna koliko je plaćen stan. Osim toga, njezina primanja, navodi USKOK, ne bi bila dostatna za to ulaganje. Zato se sumnja da je u pitanju prikrivena imovina suca Vekića – otkriva Telegram.

Upravo u tom stanu, kako tvrdi Mamić, sucu Vekiću dao je 20 tisuća eura. Sudac je od njega tražio taj novac uvjeravajući ga da će njime sudac Krušlin platiti vještakinju koja bi trebala dati iskaz u njegovu korist i omogućiti donošenje oslobađajuće presude.

I kod suca i kod njegove prijateljice Ministarstvo financija utvrdilo je nesrazmjer između prihoda i rashoda. Za sada ona nema pokriće ni opravdanje za više od pola milijuna kuna iz perioda od 2017. do 2020. godine.

Telegram piše i kako je svoju prijateljicu sudac Vekić vodio na ljetovanje u Rovinj, što im je navodno platio Mamić, kao i na famozno putovanje u Dubai na doček Nove godine. Tamo im je, kako je potvrdila i Mamićeva supruga Marina, dao još 10 tisuća eura kako bi mogli šopingirati.

-Kad smo bili u Dubaiju družili smo se sa Zdravkom Mamićem. Putovali smo do tamo preko Beograda. Zajedno smo bili i na organiziranom dočeku Nove godine. Bili smo s Mamićem na večeri u restoranu. S njim su bili i njegova supruga Marina i brat Zoran. Nisam sigurna, ali moguće je da je tada u istom društvu bio i Damir Mišković (vlasnik NK Rijeke op.a.) sa suprugom – navodi Telegram riječi sučeve prijateljice tijekom ispitivanja.

I nekadašnja partnerica Zorana Mamića, piše dalje portal, svjedočila je u dosadašnjem tijeku postupka o druženju u Dubaiju. Prisjetila se da je sudac Vekić Zdravku govorio da “ne brine ništa zbog suđenja u Osijeku”. Uvjeravao ga je, navodno, da su “optužbe neosnovane i da će sve biti u redu”.

Sama sučeva prijateljica, osim o putu u Dubai i ljetovanju u Rovinju, stoji dalje u Telegramovu članku, pričala je istražiteljima i o susretu Mamića i Vekića u zagrebačkom izletištu Zelenjak. “Tamo smo Zvonko i ja bili na piću s Mamićem i njegovom suprugom. Sjećam se i da smo se jednom sa Zdravkom Mamićem pozdravili u kafiću na Cvjetnom trgu”, potvrdila je. Nije međutim znala tko je plaćao sva ta čašćenja i putovanja.

U dosadašnjem tijeku postupka vlasnici izletišta Zelenjak također su potvrdili da se Mamić kod njih sastajao s Vekićem. Jedan član osoblja vidio je Mamića kako sucu daje kuvertu i govori: “Braco, malo paprike da bude bolja hrana”. Paprika je navodno bila šifra za novac – navodi Telegram.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 03:36