StoryEditor
Crna kronikakazneni postupak

‘Sve mi je namješteno, razmišljao sam i o suicidu!‘: Mijo Tavrić iz Omiša optužen da je uzeo novac namijenjen izgradnji spomenika heroju HOS-a

4. srpnja 2020. - 22:13
Josip Abel snimljen u VukovaruPrivatni Album Damir Radnić

Mnogi suborci i prijatelji pokojnog Josipa Abela iz Katuna, koji je bio junak Domovinskog rata, legenda obrane Vukovara i jedna od ikona HOS-a, zadnjih par tjedana zasuli su nas pitanjima što se događa s kaznenim postupkom protiv 59-godišnjeg Mije Tavrića iz Kreševa - općina Šestanovac, s prebivalištem u Omišu.

Protiv njega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu sredinom travnja prošle godine podiglo optužnicu zbog pronevjere 63 tisuće kuna namijenjenih i prikupljenih za izradu spomenika tom heroju koji se borio na gotovo svim hrvatskim ratištima, a tijekom rata ranjen je čak tri puta.

Abel je 31. ožujka 2017. godine preminuo u 57. godini života i od tada među njegovim mještanima i suborcima živi ideja o izgradnji spomenika u njegovu rodnome mjestu od koje se odustalo nakon što je Tavrić prijavljen. No, očigledno Abelovi prijatelji ovaj slučaj nisu zaboravili tražeći od države da sankcionira ovu pronevjeru i primjereno kazni krivca.

Čačkajući po ovom predmetu došli smo do spoznaje da je optužnica protiv Tavrića sada pravomoćna od trenutka kada je Općinski sud u Splitu, u optužnom vijeću sastavljenom od sudaca Vuke Adžića Katalinića, kao predsjednika vijeća, te Jadranke Luketin i Ivane Bilušić, kao članica, potvrdilo ovu optužnicu protiv Tavrića od 16. rujna prošle godine.

Dakle, već više od devet mjeseci nema prepreka da počne sudski postupak na Općinskom sudu u Splitu protiv Tavrića, ali se na tom polju nije dogodilo ništa. Naime, nije održano niti jedno sudsko ročište.

'Sve je izmišljeno'

Ono što je govorio u kuloarima, Tavrić je rekao i u prigovoru na optužnicu, navodeći da iznos od 63 tisuće nikad nije bio na računu Udruge "Josip Abel vukovarski heroj" kojoj je on bio dopredsjednik, a pokojnikova sestra Ankica Abel koja živi u Njemačkoj predsjednica, te da je imao niz troškova koje je plaćao s računa Udruge.

Tavrić je optužen da je u razdoblju od 21. listopada 2017. do 10. kolovoza 2018. u Splitu prisvojio taj novac za sebe nakon što je od predsjednice bio opunomoćen za zastupanje i vršenje uplata i isplata u ime i za račun Udruge.

tavrić je u prigovoru na optužnicu rekao da je imao jako puno troškova vezanih za rad i postojanje Udruge, primjerice troškove izrade Statuta, zatim troškove putovanja u Zagreb u više navrata, troškove izrade zamolbi za donacije...

Tavrić je prisustvovao i sjednici optužnog vijeća na koju nije došao predstavnik tužiteljstva te je ostao kod navoda iz svog odgovora na optužnicu, ujedno je napomenuo da mu je sve namješteno, a što će u nastavku postupka dokazati. Upozorio je i na to kako nije u redu da se odmah krenulo zaokruživati iznose njegova navodnog dugovanja a da se zajedno s njim nije analiziralo bankovne izvode koje je dostavio uz odgovor na optužnicu, točnije, te mu izvode uopće nisu htjeli dati na uvid. Tavrić je tada rekao da su sve to izmišljotine te da se nikad protiv njega nije vodio nikakv postupak pa ni zbog prometnog prekršaja i na njega je sve ovo djelovalo na način da je čak razmišljao i o suicidu.

Sporni navodi

Optužno vijeće nije povjerovalo Tavrićevim riječima i dokazima te je procijenilo da je optužnica osnovana.

Naime, uvidom u spis utvrđeno je da ne postoji niti jedan od razloga za obustavu postupka i odbacivanje optužnice, zatim da nema nedostataka predviđenih u čl. 356. ZKP/08 za vraćanje optužnice tužitelju te da iz dokaza na kojima se optužnica temelji - i to iskaza svjedoka Ankice Abel, Mate Abela (brata HOS-ova heroja Josipa) i arhitekta Nikše Bilića, bankovnog izlista o prometu računa Udruge, obrane okrivljenika i dr. - proizlazi dovoljan stupanj osnovane sumnje da je potonji počinio predmetno kazneno djelo.

Neki navodi iz Tavrićeve obrane u suprotnosti su s dokumentacijom u spisu i iskazima ostalih svjedoka, smatra Optužno vijeće, a indikativno je to što Tavrić nije htio reći kod koga je bila bankovna kartica Udruge. Iz bankovnih izvoda proizlazi da je većina isplata s računa Udruge učinjena podizanjem gotovine na bankomatima, dok je Tavrić dostavio račune koji bi pokrivali znatno manji iznos od onoga koji mu se stavlja na teret, s time da će se o ocjeni vjerodostojnosti pojedinih dokaza, krivnji i eventualnoj sankciji odlučivati nakon provedene sudske rasprave koja nikako da krene.

Priznao, pa porekao!

Iako smo očekivali od Tavrića da će vrdati u objašnjenjima i ekspertizama gdje je i kako nestao novac, iznenadilo nas je njegovo priznanje kada smo pisali prvi tekst.

– Upao sam u poslovnu krizu i doslovce nisam imao što jesti. Ja sam građevinski poduzetnik i trenutno mi poslovni partneri duguju više od dva milijuna kuna. Taj novac koji sam uzeo vratit ću, kunem se životom. To sam rekao policiji, to kažem i vama. Ja pokojnog Josipa Abela i dalje poštujem – rekao nam je tada Tavrić nakon što se doznalo za aferu, ali je u svojoj obrani pred optužnim vijećem potegao sasvim drugu priču u kojoj nema njegove krivnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 01:29