StoryEditorOCM
Crna kronikamarko sudac

Sutkinja odredila dugogodišnji zatvor pljačkašu koji je u bijegu pregazio specijalca, spasila ga je jedinstvena kazna

Piše Marin Dešković /JL
18. rujna 2024. - 17:06

Zbog pokušaja gaženja policijskog specijalca koji ga je čekao u zasjedi nakon miniranja bankomata u Mihovljanu 2022. godine, Marko Sudac (44), inače osoba poznata po nizu pljački i koju se povezivalo s međunarodnom bandom Pink Panther, danas je na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od čak 18 godina zatvora.

Vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Mirjana Horvat izreklo je Sucu pojedinačnu kaznu od 15 godina zatvora zbog pokušaja teškoga ubojstva policajca te pet godina zatvora zbog pokušaja pljačke bankomata koji je neposredno prije sa suučesnikom Ilijom Jerkovićem (39) dignuo u zrak, pa mu je izrečena jedinstvena kazna koja je manja od zbroja pojedinačnih kazni, ali veća od najveće pojedinačne kazne. Jerković koji je pak za razliku od Suca priznao miniranje bankomata osuđen je na 20 mjeseci zatvora, piše Jutarnji list.

Riječ je o događaju koji je svojevremeno pobudio veliki interes javnosti, ali i policije koja je i helikopterom jedan dana tragala za odbjeglim Sucem. Naime, nakon serije miniranja bankomata po Hrvatskoj, policija je postavila noćne zasjede oko izoliranih bankomata za koje su pretpostavljali da bi mogli biti meta napada. Tako je jedna od zasjeda bila postavljena i oko bankomata u Mihovljanu u Zagorju, a 4. srpnja 2022. oko 3,15 sati ujutro bankomat je dignut u zrak. Policijski specijalci u civilu ubrzo su počeli stiskati obruč oko bankomata te su uhitili Jerkovića, dok se drugi pljačkaš, čije je lice bilo maskirano kapuljačom, autom dao u bijeg, pritom velikom brzinom udarivši jednoga od specijalaca koji je srećom prošao bez teških tjelesnih ozljeda. Nakon toga počela je potjera za bjeguncem koja je trajala nekoliko dana, da bi 11. srpnja Sudac bio uhićen u Zagrebu u kući svoje obitelji gdje je navodno došao na ručak.

image

 Ilija Jerković priznao je miniranje bankomata i osuđen je na 20 mjeseci zatvora

Boris Kovačev/Cropix

Za razliku od Suca, Jerković koji je uhićen u blizini raznesenoga bankomata priznao je djelo, dok je Sudac tvrdio kako on nije osoba koja je pokušala pregaziti policajca. Međutim, sud mu očito nije povjerovao te mu je odrezao veliku kaznu, između ostaloga zbog ranije osuđivanosti, budući je Sučeva kaznena evidencija zaista "impresivna".

Dvije godine prije događaja u Mihovljanu, Sudac je bio bio uhićen krajem svibnja, također zbog serije miniranja bankomata na području Zagreba, Zagorja, Primorja i Istre, a s njim je tada uhićen i Jerković, a taj postupak još uvijek traje u Rijeci.

No još ranije o Sucu su pisali i strani mediji nakon što je u listopadu 2016. spektakularno uspio pobjeći iz švicarskoga zatvora u St. Gallenu, gdje je završio zbog optužbi švicarske policije da je kao član bande Pink Panther planirao opljačkati draguljarnicu u tome mjestu. U srpnju 2022. trebao je biti na odsluženju zatvorske kazne zbog krađe automobila, no odobren mu je prekid izdržavanja kazne zbog psiholoških problema.

image

Sudac je bio bio uhićen zbog serije miniranja bankomata na području Zagreba, Zagorja, Primorja i Istre  (ilustracija)

Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 17:07