StoryEditor
Crna kronikapozadina požara

Susjeda iz pakla: 80-godišnjakinja na stubištu zgrade u Omišu otvorila plinsku bocu i potpalila je šibicama. Vlasnici nagorjelih stanova u šoku: ‘Ovo je napravila iz osvete‘

Piše Matea Roglić
12. svibnja 2021. - 17:33
Stanari zgrade na adresi Četvrt Žarka Dražojevića 13 doživjeli su šok zbog požara  Saša Burić/Cropix

U Omišu je 80-godišnjakinja u ponedjeljak izazvala požar.

Nešto prije nego je zvonilo podne, stanari na adresi Četvrt Žarka Dražojevića 13 doživjeli su šok. Činjenica da je požar izbio u stubištu šestog kata njihove zgrade je sama po sebi veliki stres, a još ih je više, kažu, uznemirilo to da je požar namjerno izazvala 80-godišnjakinja.

Starija gospođa plinsku je bocu stavila ispred vrata jednog od stanova i otvorila ventil na njoj, a plin koji je počeo curiti potpalila je šibicama. U požaru su oštećena dva stana i stubište zgrade, a dnevni boravak susjeda koji nas je pustio u stan požar je u cijelosti zahvatio. Klima na zidu doslovno se rastopila u požaru, zidovi su bili crni, sve je mirisalo po paljevini, a vlasnici stana bili su očajni i preplašeni. Izjave nisu htjeli davati dok se strasti ne smire jer se plaše da bi im samo moglo štetiti. “Dosta nam je jada i ovako“, rekli su.

image
Stanari zgrade na adresi Četvrt Žarka Dražojevića 13 doživjeli su šok zbog požara
 
Saša Burić/Cropix

Vatrogasci su bili brzi

Očevici događaja još se oporavljaju od potresnog incidenta i navode da je prava sreća što je policija vrlo brzo intervenirala. Ali da su šokirani činom dotične gospođe, nisu.

- Navodno je u Splitu prije 30 godina isto izazvala požar. Cijela je zgrada s njom u parnici. Ona je izgubila parnicu pa je trebala platiti neke pare. Tužila ih je zbog dimne kužine koju smo svi zajedno sagradili prije dvadesetak godina. Ona je također sudjelovala u kupnji i najviše je pekla, a kad joj je dosadilo, počela je govoriti kako joj kužina smeta i stvara dim ispred njezina stana. Tužila je susjede s kata, ali smo svi iz zgrade sudjelovali u parnici, u kojoj je ona izgubila. Ovo je njezina osveta – kazao nam je Ante Kovačević, susjed s petoga kata, koji ističe da sa susjedom ni jedan stanar nije mogao naći zajednički jezik.

image
Ante Kovačević, susjed s petoga kata ističe da sa susjedom ni jedan stanar nije mogao naći zajednički jezik: Ovo je njezina osveta!
Saša Burić/Cropix

Ante Kovačić, vlasnik obrta za grafičke usluge i trgovinu, kad se sve to odvijalo, bio je na radnome mjestu.

- Što da vam kažem, užas! Izgubila je spor od 12 tisuća kuna od susjeda pa im je htjela napakostiti. Bome je. Čuo sam da je pokušala i pobjeći nakon što je zapalila požar, s dvije vreće stvari koje je spremila, ali policija ju je, srećom, zaustavila kad se penjala u drugu zgradu. Prvo je prodavala priče da je išla staviti kokoš u pećnicu, ali ta verzija nije točna – povjerio nam je Kovačić.

Djelatnik iz prodavaonice za boje i lakove “Zloćo“, kad je čuo miris paljevine, odmah je izletio na ulicu.

- Jedini je spas što su odmah došli vatrogasci, čak ne vatrogasci, nego policija. Policajac je sam ugasio požar – “pitur“ će zahvalno.

Uhićena nakon bolnice

- Spomenuta je 80-godišnjakinja nakon privođenja odvezena u bolnicu, a nakon liječničke obrade uhićena je zbog provođenja kriminalističkog istraživanja. Na teren su došla dva policijska službenika, od kojih je jedan odmah pristupio evakuaciji stanara zgrade, dok je drugi, unatoč opasnosti koja mu je prijetila za vlastiti život, protupožarnim aparatom ugasio vatru koja je izbijala iz plinske boce i osigurao da ne dođe do većeg požara, odnosno eksplozije.

Požar su u potpunosti ugasili vatrogasci. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 80-godišnjakinja je sinoć uz kaznenu prijavu za kazneno djelo iz čl. 215. st. 1 KZ - dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom - predana pritvorskom nadzorniku, kazala nam je Željka Radošević, policijska službenica za odnose s javnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 06:38