StoryEditor
Crna kronikanastavak suđenja

Vještaci ostaju pri stavu da je Filip bio smanjeno ubrojiv. Odvjetnik Šerić najavio da će njegov klijent, ipak, iznijeti obranu

2. listopada 2020. - 11:48
Paun Paunović/Cropix

NOVO:

Psihijatar Goran Arbanas s Klinike za psihijatriju Vrapče, jedan od trojice vještaka, rekao je da se kod Filipa Zavadlava ne radi o akutnom psihičkom poremećaju, nego o akutnoj reakciji na stres. Vještaci, dakle, zadržavaju mišljenje da je bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv. Optuženik se, inače, svo vrijeme branio šutnjom. Vještaci znaju njegovu obiteljsku i psihosocijalnu anamnezu, ali ne znaju motive za ubojstva. Stoga smatraju da o tomu ne trebaju odlučivati oni, nego sud.

Odvjetnik Branko Šerić najavio je da će Filip Zavadlav iznijeti obranu te da nakon toga očekuje dopunu vještačenja psihijatara i psihologa iz Vrapča.

RANIJE:

Čitanjem iskaza sedam svjedoka koji nisu do sada pristupili raspravi lako se može zaključiti kakvo je bilo stanje Filipa Zavadlava prije nego što je počinio trostruko ubojstvo. Filip je očekivao drugi ukrcaj na brod, mislio je polagati vozački i upisati Višu pomorsku školu.

Da je zatražio pomoć psihijatra, nakon toga se ne bi mogao ukrcati na brod, pa je izričito odbijao bilo koju stručnu pomoć. Pio je tablete normabel od 10 miligrama i s više osoba je govorio o svojoj nesanici i o napadu na njega., i to od strane nekih osoba koje su ga udarile šakom iza desnog uha da mu je od tog dana zujalo u ušima.

Potresno je svjedočanstvo časne sesre Marije Kusture kod koje je četiri dana prije počinjenog zločina bio Filip u samostanu na Lovretu i o tome joj govorio. Slične probleme je Filip iznosio i svojoj prijateljici Izabeli Abazaj. Obje žene su bile šokirane onim što je Filip napravio, no o tome što misli napraviti nikada im do tada nije pričao. Uskoro će biti saslušani vještaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

RANIJE:

Suđenje Filipu Zavadlavu koje je trebalo početi danas u 9 sati, odgađa se za 10 sati jer su vještaci iz Zagreba Sud obavijestili kako će na glavnu raspravu moći stići tek oko 11 sati. Stručnjaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče, koji su mjesec dana vještačili optuženika, danas će odgovarati na pitanja njegova odvjetnika, Branka Šerića. Njih trojica; psihijatri Aleksandar Heid i Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić su, podsjetimo,  nakon iscrpnog vještačenja, Zavadlava proglasili smanjeno ubrojivim u trenutku ubojstva, ali ne i neubrojivim.

Ukoliko Zavadlav bude proglašen neubrojivim, bit će upućen na psihijatrijsko liječenje koje može trajati najviše pet godina, a ako mu se dokaže krivnja prijeti mu kazna zatvora do 50 godina.

Iz iskaza dosadašnjih svjedoka ispada da je Zavadlav pucao i ubijao bez razloga što ide u prilog tezi o njegovoj neubrojivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 20:06