StoryEditor

SUĐENJE DRAŽENU SLAVICI Kopilot helikoptera: Vatrogasci su izgledali kao turisti

Piše PSD.
25. ožujka 2011. - 14:10

U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici u petak ujutro na Županijskom sudu u Zadru prvi je svjedočio Mihovil Tomašević, dežurni mehaničar koji je kobnog dana u zrakoplovnom bazi Divulje popravljao helikopter kojim su na Kornat prevezeni vatrogasci. Taj helikopter probušio je gumu prilikom spuštanja kruške za gašenje požara na Kornatu.

- Oštećenje ventila nastupilo je djelovanjem kamena, jer je postojao rez na felgi. Taj je helikopter ponovno uzletio oko 17.15 sati, no dalje o tome ništa ne znam – kazao je Tomašević.

Da je guma na tom helikopteru probušena, pilot Neven Brozović je primijetio tek kada su ponovno sletjeli po drugu grupu vatrogasaca na čelu s Dinom Klarićem.

- Popravak helikoptera je trajao dva sata, nisam bio cijelo vrijeme tamo. Kada su završili popravak gume, ja sam se odmaknuo – izjavio je Mihovil Tomašević.

U nastavku je svjedočio vojni pilot izviđačkog helikoptera Bell Rafael Rajko Boban koji je ispričao kako je na dan pogibije vatrogasaca u dva navrata na Hvar vozio glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, generala Stojkovića i još jednu vojnu osobu.

- Tamo su imali sastanak zbog požara do 16 sati. Nakon toga general Stojković mi je kazao da moram ići na Kornat jer su tamo vatrogasci u okruženju. Kako smo se morali vratiti po gorivo, iz Divulja smo na Kornat poletjeli oko 17 sati. Tamo smo izvidjeli situaciju, pronašli unesrećene i čekali u zraku dolazak helikoptera MI-8. Kada su oni došli, mi smo dobili nalog da možemo otići – kazao je Boban.

Njegov kopilot Slaven Morožin je dodao kako su iz helikoptera Bell vidjeli stravičan prizor. U prvom trenutku Morožin je mislio da se radi o turistima koji su slučajno naletjeli na požar.

- Nismo mogli sletjeti, no ono što sam vidio iznenadilo me. Kako su bili oskudno oobučeni, vatrogasci su izgledali kao turisti, a izdaleka i kao starci zbog opeklina koje su imali. Tek kad smo se približili, vidjeli smo da su to oni – naveo je Morožin.

Antonela Marinov, članica posade helikoptera MI-8 koji je spašavao vatrogasce s mjesta nesreće, kazala je kako su s helidroma Firule uzletjeli oko 17.25 sati.

- Na Kornat smo stigli iza 18 sati, a na Firulama nismo ukrcali liječnika, jer se on nije ni pojavio. Vjetar je puhao oko 80 do 100 km na sat, tako da smo tražili pomoć od Kontrole leta da nam pošalju još jedan helikopter – kazala je Marinov, a u nastavku suđenja predviđeno je saslušanje još dvaju svjedoka.

Božana SVILIČIĆ
foto: cropixČedo Prodanović: Zašto suhelikopteri satima bili na Hvaru?

Izrevoltiran činjenicom da su pilot i kopilot helikoptera taj dan bili na Hvaru sve do 16.30 sati, iako je pomoć iz zraka tražena već oko 12.30 sati, odvjetnik Dražena Slavice, Čedo Prodanović zatražio je da mu se odgovori na pitanje što su radili od jutra do 16.30 sati na Hvaru.  
- U vrijeme kada se vršila intervencija na Kornatu helikopteri su iz neobjašnjivih razloga ostali na Hvaru. Štoviše prema svjedočenju pilota tamo su bila još dva helikoptera MI-8 - izjavio je Prodanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 18:37