StoryEditorOCM
Crna kronikanesreća na moru

Sudarili se putnički brod i privatna brodica, ozlijeđene tri osobe; Do sudara na moru došlo zbog ljudske pogreške?

Piše PSD
4. rujna 2018. - 20:20
pomorska_policija9-090518

Jutros u 10.45 sati službenici Lučke kapetanije Senj zaprimili su dojavu o sudaru dva plovila i ozlijeđenim osobama na izlazu iz uvale Zavratnica, južno od mjesta Jablanac.

O nesreći su odmah izvijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru te nadležnu Upravu sigurnosti plovidbe, resornoga Ministarstva te su isplovili u spasilačku akciju, u koordinaciji sa MRCC Rijeka.

Prema dostupnim podtcima u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provode službenici LK Senj, došlo je do sudara putničkog broda 'Eros', dužine 24 metra, Hrvatske zastave s 92 putnika i tri člana posade te privatne brodice dužine 6,15 metara sa šest osoba, svi državljani Republike Njemačke.

Tri osobe osobe sa brodice zadobile su tjelesne ozljede različite kategorije (lakše, teže i teške), te su ih odmah po iskrcavanju u Jablanac djelatnici Hitne medicinske pomoći Senj prevezli u daljnje medicinsko postupanje u KBC Rijeka.

Među putnicima i članovima posade motornoga broda 'Eros' nema ozlijeđenih.

Pregledom plovila na poziciji nesreće službenici Lučke kapetaije Senj ustanovili su oštećenja na brodici zbog kojih ista više nije sposobna za plovidbu, dok je na putničkom brodu ustanovljeno manje oštećenje na pramcu, u vidu oguljotine boje.

Uvidom u pripadajuće brodske administracije službenici LK Senj utvrdili su da je voditelj brodice posjedovao valjano uvjerenje za upravljanje brodicom, jednako kao i zapovjednik putničkoga broda, koji je posjedovao sva vrijedeća ovlaštenja za upravljanje brodom, čija posada je sudjelovala u spašavanju unesrećenih i njihovom transportu do luke Jablanac, kao i u spašavanju brodice koja je nedugo nakon sudara ubrzano primala more.

Kao uzrok ove pomorske nesreće pretpostavlja se ljudska greška, iako je očevid u djelokrugu LK Senj i dalje u tijeku, a o nesreći je obaviješten Policijske postaje Senj i Županijsko državno odvjetništvo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 23:11