StoryEditorOCM
Crna kronikaveliko suđenje

Sud u Zagrebu pod opsadom interventne i temeljne policije u punoj spremi, poznato je i zašto

Piše Marin Dešković/ JL
7. rujna 2023. - 17:00

Specijalci pod punom ratnom spremom prvi su put na nekom suđenju u Hrvatskoj tijekom jučerašnje sjednice optužnog vijeća u slučaju međunarodnog trgovca kokainom Petra Ćosića osiguravali i unutrašnjost sudnice.

Zbog ročišta na kojem se odlučivalo o USKOK-ovoj optužnici koja Ćosića i još devetoricu okrivljenika tereti da su u Europu prokrijumčarili više od tone kokaina, zagrebački je Županijski sud sve do 14 sati bio pod pravom opsadom policije svih rodova.

Specijalci s potkapama, pripadnici interventne policije, kao i plavci iz temeljne policije, osiguravali su i pročelje suda na Zrinjevcu te izlaz iz dvorišta na Petrinjskoj, odakle je napokon oko 14 sati pod pratnjom kolona s okrivljenicima krenula natrag prema zatvorima, piše Jutarnji list.

Obrana je, očekivano, na ročištu prvi put u Hrvatskoj postavila pitanje zakonitosti poruka iz messengera SKY, kriptiranog sustava komunikacije koji je prije nekoliko godina hakirala francuska policija, koji je kriminalcima diljem svijeta najprije omogućavao prikrivenu komunikaciju, a onda je, kad ga je policija provalila, doveo do stotina uhićenja osoba koje su ga koristile.

Upravo su poruke Ćosića iz SKY-a koje je USKOK dobio putem međunarodne pravne pomoći glavni, ako ne i jedini dokaz u ovome slučaju, no sudska praksa o tome, jesu li te poruke zakonit dokaz, varira od zemlje do zemlje EU.

image

Osumnjičeni Petar Ćosić desna je ruka crnogorskoga narkobossa Darka Šarića (na fotografiji)

Oliver Bunić/Afp

Obrana je tako predložila da se najprije od Francuske pribave sudski nalozi na osnovi kojih je SKY bio hakiran, ali i podredno da se te poruke proglase nezakonitim dokazom. Sud je, pak, odlučio da će od USKOK pribaviti sve naloge vezane uz SKY, ali je odbio prijedlog da se traženi dokumenti pribave iz inozemstva.

Podsjetimo, Petar Ćosić zvani Šarac (52), desna je ruka crnogorskoga narkobossa Darka Šarića, koji se nalazi u istražnome zatvoru od travnja prošle godine kada su ga policija i USKOK osumnjičili da je zajedno sa Šarićem, koji se nalazio u srbijanskom zatvoru, u Europu prokrijumčario 1,5 tonu kokaina, kao i da su naručili ubojstvo svojega poslovnoga partnera, s kojim nisu bili zadovoljni u dalekom Ekvadoru.

Ćosića, kao i njegovog dugogodišnjeg poslovnoga partnera i prijatelja iz mladosti Darka Šarića, međunarodne agencije za suzbijanje droge smatraju jednim od vodećih ljudi tzv. balkanskoga kartela, odnosno jednim od najvećih dobavljača kokaina za Europu.

image

Ćosić je osumnjičen da je zajedno sa Šarićem, koji se nalazio u srbijanskom zatvoru, u Europu prokrijumčario 1,5 tonu kokaina (ilustracija)

Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 01:50