StoryEditorOCM
Crna kronikaidu iza rešetaka

Visokim zatvorskim kaznama osuđene ubojice brutalno premlaćenog hrvatskog rukometaša Denisa Tota: ‘Najupornija je bila Klementina. Kad je čula presudu pojurila u toalet‘

30. studenog 2022. - 12:46

Kazneni sud u Skopju proglasio je krivim dvojicu muškaraca i jednu ženu koje se sumnjičilo za okrutnu smrt hrvatskog rukometaša Denisa Tota. Angelo Georgievski (28) osuđen je na 18 godina zatvora jednako kao i drugooptužena Klementina Lefkovska (19). Trećeoptuženi Andrej Kostovski (19) osuđen je na 16 godina zatvora. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Osim zatvorske kazne, sud je izrekao i novčanu odštetu za obitelj ubijenog rukometaša u protuvrijednosti oko milijun i 100 tisuća kuna za Denisove roditelje te još oko 980.000 kuna za brata Denisa Tota.

image

Premlaćivanje Denisa Tota i Angelo Georgievski (mala fotografija)

SD
image
Vlado Kos/Cropix

Denis Tot je nasmrt pretučen 7. travnja ispred skopske diskoteke "Privilege". Troje osuđenih je izašlo iz noćnog kluba s Denisom, ušli su u taksi kada je počela rasprava. Potom je Kostovski izašao i Tota izvukao iz automobila. Počeli su ga udarati, a kada se srušio, nisu se zaustavili. Rukometaš je zadobio teške ozljede glave i tijela, uslijed čega je završio u komi, a potom preminuo. U sudnici su optuženi izrazili sućut obitelji, a njihovi odvjetnici izjavili da se ne osjećaju krivima. Sutkinja je ustvrdila kako trojac nije tražio pomoć niti su prijavili da je žrtva ozlijeđena

- Videosnimke su bile najpouzdaniji dokaz. Nedvojbeno je da su bili svjesni posljedica koje su nastupile. Pad Denisa Tota, koji je bio snažan sportaš, jasno ukazuje na snagu Angelovih udaraca. Udarci su se nastavili, a najupornija je bila Klementina koja se u jednom trenutku vratila na mjesto incidenta i opet udarila Hrvata po glavi - rekla je sutkinja.

Kao svjedoci pozvani su i vještaci sudske medicine koji su kazali da su najteže ozljede koje je zadobio rukometaš bile nagnječenje mozga i ozljeda leđne moždine, koja je bila smrtonosna. Da nije bilo ozljede leđne moždine, odnosno da je došlo samo do kompresije velikog mozga, smatraju da bi Tot imao više šanse preživjeti. Na prijedlog tužiteljstva svjedočio je i psihijatar Aleksandar Marcikić, koji je rekao da su svi optuženi u vrijeme događaja bili dobrog psihičkog zdravlja, pa su, kako je naveo, mogli razumjeti svoje postupke, preuzeti posljedice i svladati se. 

Osuđeni i dalje tvrde da nisu krivi.

image
Dušan Miljuš, Facebook/

Majka osuđenog Kostovskog s jaukom je dočekala izricanje 16-godišnje kazne svom sinu, za kojeg je sutkinja ukazala da postoji iskreno kajanje. Nakon završetka suđenja Kostovski se obratio majci kazavši kako je "čist pred Bogom te da nikoga nije ubio".

"Moja je savjest čista. Sve ovo je radi javnosti, znamo pod kojim okolnostima. Ne brini mama, sve je u redu", kazao je Kostovski potresenoj majci. Na visoku kaznu reagirala je i Lefkovska koja je tražila da je odvedu u toalet gdje je povraćala.

Tužiteljica je zatražila da okrivljeni ostanu u pritvoru, na što je reagirao Georgievski. Tvrdi da nikada nije bježao.

"Kad sam saznao da me policija traži, sam sam se prijavio i onda sam priveden i odveden u zatvor. Bio sam smušen i izgubljen od cijelog događaja, pio antidepresivie ali kada sam saznao da me policija traži, došao sam u pritvor sam", rekao je Georgievski.

I Klementina je prosvjedovala zbog produljenja mjere pritvora. "I ja sam se javila u postaju. Tada sam imala 18 godina, sada imam 19 i još sam u pritvoru", rekla je Lefkovska. 

 

Sve oko okrutne smrti mladog sportaša u početku je bilo vrlo kontradiktorno.

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, objavljeno je kako je rukometaš pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je tada i šefica skopske bolnice Maja Mojsova. Potom su tvrdili da je umro od srčanog zastoja, a tek na kraju je potvrđeno kako se radilo o nasilnoj smrti.

Ponašanje Klementine Lefkovske, 19-godišnje djevojke koja je bila povod brutalnog premlaćivanja hrvatskog rukometaša ispred skopskog kluba Privilege, u policijskoj postaji iznenadilo je i istražitelje, pisao je Jutarnji list. "Samo se smijala, kao da smo je priveli zbog krađe litre mastike u trgovini, a ne za nasilnu smrt", prepričao je novinaru Jutarnjeg Dušanu Miljušu izvor upoznat s tijekom istrage ubojstva. Na snimkama se vidi kako su napadači tukli Tota dok je ležao na tlu, a na jednoj se vidi kako Lefkovska naknadno nogom udara bespomoćnog i nepomičnog Tota.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 03:50