StoryEditorOCM
Crna kronikaTREĆA ODBIJENICA

Sud ponovno odbio premještanje suđenja iz Osijeka u Zagreb: Braća Mamić i njihovi odvjetnici zloupotrebljavaju pravo

Piše Vladimir Urukalo
16. srpnja 2023. - 19:37
Braća Zoran i Zdravko Mamić navode kako je predmet Županijskom sudu u Osijeku dodijeljen u rad sa Županijskog suda u Zagrebu zbog običnog poznanstva troje zagrebačkih sudaca s nekim od optuženikaGoran Mehkek/Cropix

Osječki Županijski sud odbio je posljednji pokušaj Zdravka Mamića, njegova brata Zorana te Zdravkova sina Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića, Igora Krota i Nikkya Arthura Vuksana da preko svojih branitelja isposluju da se suđenje u postupku poznatom kao ‘’Dinamo II’’ preseli iz Osijeka na Županijski sud u Zagrebu.

Treći je ovo pokušaj nakon što je prva dva, krajem travnja 2021. i početkom ožujka ove godine, već odbio Visoki kazneni sud, a ovaj je put predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku, sudac Davor Mitrović donio rješenje kojim je optuženicima i njihovim braniteljima uskratio pravo na podnošenje prijedloga za prenošenje nadležnosti ocijenivši da se radi o zlouporabi prava.

Optužnica USKOK-a

Podsjetimo, USKOK-ova optužnica tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je “Dinamo” plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tereti ih se da su novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK “Dinamo” neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Braća Mamić su 23. lipnja ove godine preko odvjetnika podnijela navedeni prijedlog navodeći da je USKOK podignuo optužnicu dana 7. lipnja 2023. protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, od kojih su suci Vekić i Kvesić bili članovi optužnog vijeća u ovom predmetu.

Isto tako, ističu da se ista optužnica temelji na iskazima svjedoka, i to dvojice sudaca istog suda Miroslava Jukića i Damira Krahulca te sadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, kao i bivšeg predsjednika istog suda Ante Rašića, i zato smatraju da neće imati pravično suđenje pred ovim sudom.

I ostali okrivljenici navode iste razloge, smatraju da je postupak koji se vodi nepravičan i to obrazlažu povredama koje su učinjene u fazi odlučivanja optužnog vijeća koje nije odlučilo o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza.

Dodaju da je predsjednik raspravnog vijeća zatražio da se nekim optuženicima postave branitelji po službenoj dužnosti iako isti imaju izabrane branitelje, da je vijeće promijenilo prethodnu odluku o redoslijedu izvođenja dokaza i bez stvarnih razloga odredilo da će se u daljnjem postupku prijeći na saslušanje svjedoka.

Navode i kako je predmet Županijskom sudu u Osijeku dodijeljen u rad sa Županijskog suda u Zagrebu zbog običnog poznanstva troje zagrebačkih sudaca s nekim od optuženika.

– Kako je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske svoje posljednje rješenje o prijedlogu za delegaciju suda donio 1. ožujka 2023., a kako su optuženici putem svojih branitelja nakon nešto više od dva mjeseca ponovno podnijeli prijedlog za prijenos mjesne nadležnosti, gotovo s identičnim obrazloženjem, evidentno je po ocjeni ovog vijeća da je namjera podnošenja ponovnog prijedloga usmjerena na odugovlačenje postupka.

Odbačen zahtjev

Na raspravi od 2. svibnja 2023. optuženi Mario Mamić je putem svog branitelja podnio i zahtjev za izuzeće svih sudaca, kao i sudskih savjetnika Županijskog suda u Osijeku, a koji zahtjev je odlukom zamjenice predsjednika Županijskog suda u Osijeku odbačen.

Vijeće ovog suda smatra da je podneseni prijedlog za prijenos mjesne nadležnosti prvenstveno usmjeren na odugovlačenje predmetnog kaznenog postupka jer optuženici u svom novom prijedlogu ponavljaju već ranije istaknute navode... s obzirom da isti svojim radnjama očito zloupotrebljavaju prava koja im pripadaju, a sud je dužan onemogućiti svaku takvu zlouporabu – navodi u svom rješenju sudac Mitrović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:01