StoryEditor
Crna kronikana suđenju slavici

Stručnjak: Odgovornima u MORH-u i NP Kornati kaznene prijave; Otac poginuloga: Suđenje je lakrdija!

Piše PSD.
29. travnja 2013. - 18:15
Puna tri sata trajao je nastavak svjedočenja vatrogasnog stručnjaka Branka Šimare koji je na prethodnom ročištu suđenja Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju, prozvao DORH za opstruiranje istrage najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj. Ovaj član MUP-ove ekspertne grupe koja je utvrđivala uzroke stradavanja vatrogasaca na Kornatima još jednom je ponovio kako je optužnica za slučaj Kornate nepotpuna.

- Istražni sudac je propustio utvrditi odgovornost svih onih osoba koje su svojim propustima doveli do tragedije - kazao je Šimara naglasivši kako bi se kaznene prijave trebale podnijeti protiv odgovornih osoba u NP Kornati i MORH-u.

Trebalo je, dodao je, istražiti i odgovornost osoba koje su propustile izvršiti zapovijed o premještanju helikoptera sa Hvara na Kornat, kao i osobe koja je propustila izvijestiti vatrogasnog zapovjednika na terenu, Dina Klarića, da dolazi kanader i da ga treba navoditi.

- Dozapovjednik na terenu Joško Klarić u 14. 20 sati dobio je informaciju o kanaderu od VOC-a Šibenik, ali je nije prenio Dinu Klariću, kamo veće sreće da jest - kazao je Šimara dodajući kako je upravo zbog toga kanader gasio dva do tri kilometra od mjesta gdje su se nalazili vatrogasci nakon čega je otišao u Vodice.

Na njegovo svjedočenje burno je reagirao Joško Klarić, otac pokojnog Dina Klarića, kazavši kako je cijeli postupak postao „lakrdija“.

- Vještak govori ono što mu paše ili ne zna. Ovo je lakrdija - kazao je Klarić.

Žestoko je reagirao i zastupnik optužbe Zvonko Ivić koji je cijeli Šimarin iskaz, kao svjedoka obrane, nazvao nevjerodostojnim kazavši kako je izabran u ekspertni tim političkom odlukom ministra koja nema veze s ovim postupkom.

Šimara je pojasnio kako požar na Kornatu nije bilo moguće ugasiti bez zračnih snaga”, te da je taktika gašenja bila poslati zemaljske snage koje bi navodile zračne i eventualno štitile objekte, što je primijeni i Dražen Slavica, tražeći oko helikopter za prijevoz vatrogasaca i kanader za gašenje požara. Da je bio ispravno upućen, kanader je, smatra Šimara, mogao zaustaviti požar u začetku.
Božana Sviličić

Snimio: Luka Gerlanc/CROPIX

item - id = 200078
related id = 0 -> 474369
related id = 1 -> 474156
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:41