StoryEditorOCM
Crna kronikaVelika tuga

U teškoj prometnoj nesreći smrtno stradao poznati svećenik fra Ivan Kramar: ‘Pamtit ću ga kao nevjerojatnog franjevca koji je bio pun života!‘

Piše Dubrovački vjesnik
6. listopada 2022. - 20:05

U prometnoj nesreći koja se u četvrtak dogodila u Dubokoj Ljutoj smrtno je stradao fra Ivan Kramar, gvardijan Franjevačkog samostana u Pridvorju i policijski kapelan, piše Dubrovački vjesnik.

Od njegovog dolaska u Konavle održan je niz kulturnih događanja pa je tako uspio dovesti Milansku skalu, Pontanima zbor, zbor Adoro, a organizirale su se i brojne pjesničke večeri. Veliko prijateljstvo imao je akademikom Lukom Paljetkom s kojim je predstavio knjigu poezije ‘Čavli zime‘, a tu je bila i zbirka pjesama ‘Kameno more‘.

Kao misionar, Kramar je obišao brojne države pa je tako boravio u Africi gdje se susreo sa siromašnim stanovništvom kojega je, usprkos svim neprilikama u kojem živi, opisao kao sretnog i zadovoljnog s onim što ima. Tvrdio je kako je čovjeku dovoljno jako malo da bi bio sretan te da su vrijednosti u razvijenom svijetu drugačije, više orijentirane prema materijalnome.

U slobodno vrijeme uživao je u kuhanju te je bio zaljubljenik u zelenu menestru. Volio je i sport te je posebno bio ponosan na žensku rukometnu reprezentaciju i njihov uspjeh na Europskom prvenstvu.

2020. godine Kramar je primljen u Društvo hrvatskih književnika na temelju objavljenih zbirki pjesma i cjelokupnog književnog rada.

Tužan događaj za Dubrovački vjesnik komentirao je Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca:

‘Među prvima sam čuo tužnu vijest i moram reći da je to strašno. Znamo se skoro od kad je došao u Pridvorje, pravi iskreni pametni i mudri bosanski franjevac iz okoline Travnika, bio na sve strane svijeta, u Africi je živio, Njemačkoj, ovdje u Pridvorju su ga čak i nagradili i pomalo“ smirili“.

Pamtiti ću ga kao nevjerojatnog franjevca koji je bio pun života, pun poetike i bio je jako dobar pjesnik, a imao je u planu izdati zbirku priča.

Bili smo jako dobro društvo i često smo zajedno putovali, naročito je bilo lijepo saznati da je dobio Maslinov vijenac. Družio se dosta sa Lukom Paljetkom koji ga je usmjerio u književni krug te je bio zaista dobar pjesnik. Sve što je radio u Pridvorju bilo je nevjerojatno, skoro kao male konavoske ljetne igre.

Bio je pun života i uvijek je negdje žurio te je bio malo drugačiji nego ostali fratri jer se bavio sa dosta stvari te je bio i policijski kapelan-kazao je.

Podsjetimo, policija je izvjestila da je u četvrtak oko 18:30 sati došlo do prometne nesreće u Dubokoj Ljutoj.

Kako su rekli iz OKC-a, u nesreći su sudjelovali autobus i osobno vozilo, a smrtno je stradala jedna osoba, piše Dubrovački vjesnik.

image
Radari - Kontrole/viber/DV
image
Radari - Kontrole/viber/DV
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2023 19:20