StoryEditor
Crna kronikanije bilo načina?!

Splićanin dva mjeseca živio s mrtvim ocem u stanu. Susjedi kažu da im se nije moglo pomoći, mučna priča iznova otvara pitanja o bolnim točkama sustava

16. prosinca 2020. - 16:08

Gotovo dva mjeseca ležalo je mrtvo tijelo 94-godišnjaka u jednom splitskom stanu, a da ga nitko nije ukopao.

Starac, koji je inače vlasnik stana u zgradi u Spinutu, preminuo je još 16. listopada ove godine i pošto se radilo o prirodnoj smrti, djelatnici Hitne pomoći koji su izišli na očevid, ostavili su tijelo na ukop obitelji.

No, starac na kraju nije pokopan, nego su posmrtni ostaci ostali u stanu.

Policiju su danas pozvali stanari zgrade, govoreći da se iz stana širi nenosan smrad te da ni oca ni sina već duže vrijeme nisu vidjeli. Tijelo mrtvog čovjeka je danas izneseno iz stana u gotovo raspadnutom stanju.

Pravi problem je što su i pokojnik i sin pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, pa se nameće pitanje kakva je uopće briga za potrebite i bolesne kad je riječ o spomenutoj ustanovi.

- Prozori u tom stanu nikada se nisu otvarali i uvijek je iz stana dopirao neugodan miris, a onda nam je bilo čudno da ih je netko otvorio prije tri-četiri dana, a miris je bio još jači - govore nam stanari zgrade.

image
Susjeda Tanja Kusačić
Josko Šupić/Cropix

Predstavnica stanara Tanja Kusačić kaže nam da je ona u srijedu ujutro osobno nazvala Centar za socijalnu skrb i obavijestila ih o tome da se iz stana širi neugodan miris, da su prozori otvoreni i, što je najvažnije, da nitko već duže vrijeme nije vidio 94-godišnjaka koji u tom stanu živi s 55-godišnjim sinom.

- Da vam pravo kažem, ovdje pomoći nije bilo jer to je nije dozvoljavao sin od pokojnika, a ni pokojnik nije bio baš za to. Sin bi tjerao djelatnike Centra za socijalnu skrb sa svojih vrata. Blago je reći da nisu bili suradljivi. Sin naročito, a i pokojnik je bio težak u tome - govori nam predstavnica stanara te nas moli da ne napadamo Centar jer je ona živi svjedok da su i prije četiri - pet dana dolazili i kucali na vrata pokojnikovog stana, ali nitko nije otvarao.

- Za ulaziti u nečiji stan djelatniku Centra svaki put treba nalog od suda ili moraju za svaki dolazak zvati policiju. Ja sam ih konkretno nazvala u srijedu ujutro, a oni su obavijestili policiju - ističe predstavnica Tanja Kusačić te dodaje da je pisala i Ministarstvu hrvatskih branitelja da se pomogne pokojniku.

- Pokojnikov drugi sin je bio junak u HOS-a i i poginuo je, čini mi se, negdje oko Šibenika tijekom Domovinskog rata. Nitko, a pogotovo otac hrvatskog branitelja, nije zaslužio da tako živi, u uvjetima neprimjerenim za bilo kakav normalan život. Iz Ministarstva je stiglo više pozitivnih odgovora, ljudi su u svemu ponudili pomoć: od čišćenja stana do sređivanja stana, bilo kakve materijalne pomoći, ali sve je to njegov sin odbijao - kaže Kusačić.

image
Susjed Pave Sapunarić
Josko Šupić/Cropix

Stanar Pave Sapunarić koji živi na istom katu na kojem je živio pokojnik šokiran je informacijom da je starac umro 16. listopada jer misli da je pokojnika viđao puno poslije toga.

- Znam da je ovdje jednom pao ispred zgrade, znam da bi on rado otišao prošetati u grad, a gotovo bi se zakleo da sam ga viđao i poslije tog datuma smrti o kojem vi govorite - kaže nam susjed čija je suspruga deratizirlrala cijeli prostor između njihovih vrata nakon što je leš odvezen iz stana.

Drugi stanari nisu bili raspoloženi za razgovor, no uvijek ima hrabrih i odgovornih građana kao ovo dvoje sudionika naše priče koji imaju dovoljno snage da ukažu, zažale, napomenu, obavijeste i upozore...

Je li Centar za socijalnu skrb trebao više koristiti usluge policije kod dolazaka u tu obitelj i jesu li bili baš bili toliko revnosni te stvarno dolazili na vrata pokojnika pokazat će istraga. Jer teško je povjerovati da je ovakva mučna priča mogla proći nezapaženo. 

item - id = 1064661
related id = 0 -> 1064705
related id = 1 -> 1021854
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 11:45