StoryEditor
Crna kronikapojavile se i neslužbene informacije

Što se dogodilo sa snimkama grupnog silovanja? Glasnogovornik suda u Zadru 'demantira' policiju i kaže da ih nema u spisu, Sarnavka ogorčena: Ovo je dno dna!

15. listopada 2019. - 09:59

– Ovo je najsramotnija sudska odluka za koju sam uopće čula i jasno svjedoči o stanju našeg pravosudnog sustava. Ovo je dno dna, ne znam može li se niže pasti. Rado bih sucu priuštila grupno silovanje pa da vidi kako to izgleda. Stvarno nemam više riječi kojima bih svoje razočaranje mogla opisati.

Kazala je to Sanja Sarnavka, poznata aktivistica za ženska prava iz Zaklade Solidarna, komentirajući odluku suca istrage Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića da pet mlađih punoljetnika prijavljenih za višestruko grupno silovanje 15-godišnjakinje pusti da se brane sa slobode. Kaznenom prijavom obuhvaćena su još dvojica maloljetnika, ali oni nisu bili privedeni niti su još sudski ispitani.

Strava kod Zadra: sedmorica mladića godinu dana silovala 15-godišnjakinju, tukli je, snimali mobitelom i ucjenjivali!; Sudac ih pustio da se brane sa slobode iako žrtva živi u istome mjestu!?

– Ne mogu shvatiti kako je moguće donijeti takvu odluku. Prijavljeni su osumnjičeni za mnogostruka grupna silovanja, a žrtva živi u maloj sredini, među svojim zlostavljačima. Mogu samo zamisliti kako to izgleda, kako se ta djevojčica osjeća, i kako se sada svi ti osumnjičenici mogu mirno dogovarati i žrtvu dodatno traumatizirati i viktimizirati – istaknula je Sarnavka, dodajući kako je zadarski sudac osumnjičenike pustio na slobodu umjesto da ih strpa u istražni zatvor, istovremeno dok se novinare na aerodromima hapsi i privodi na ispitivanje zato što su na društvenim mrežama napisali neku zafrkanciju na račun policije i pjesme "Vila Velebita".

Zabranjeno približavanje

Po njezinu mišljenju policija je trebala prijaviti i sve one koji su se okupili ispred policijske postaje kad su osumnjičenici bili privođeni, pokušavajući relativizirati njihovu odgovornost i optužujući žrtvu da je odgovorna za ono što joj se dogodilo.

Reakcije na slučaj grupnog silovanja maloljetnice koje su objavili Zadarski.hr i Slobodna Dalmacija u ponedjeljak su stizale sa svih strana. Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković održao je konferenciju za medije na kojoj je objasnio kako je sudac Marković svoju odluku donio na temelju vlastite procjene predočenih dokaza u spisu.

– Petorica mlađih punoljetnika privedena su zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata. Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjere opreza. Zaključio je da nema opasnosti od ponavljanja djela, ali postoji opasnosti od utjecaja na svjedoke te na žrtvu. Istražni zatvor za počinitelje zamijenio je s mjerama opreza. Zabranjeno im je približavanja oštećenici, bilo kakvo komuniciranje s njom te se moraju javljati u policijsku postaju dva puta mjesečno – kazao je Visković.

'Kaznena djela počinjena su na štetu djeteta': DORH se oglasio o grupnom silovanju 15-godišnjakinje u Zadru, traže istražni zatvor za osumnjičene i najavljuju žalbu protiv odluke suca

Visković je tako zapravo potvrdio da je sudac Marković na temelju policijskih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su privedeni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, odnosno da su svi s razlogom optuženi jer za to u spisu ima dovoljno dokaza, smatrajući pritom da će mjere opreza koje im je odredio biti dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu.

Visković je objasnio da će žrtva biti ispitana nakon što sud zaprimi takav prijedlog državnog odvjetnika, a iz Županijskog državnog odvjetništvo su najavili podnošenje žalbe na odluku suca Markovića o puštanju osumnjičenika. Odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

– Ne znam je li stigla žalba, žaliti se može Državno odvjetništvo, ali i branitelji osumnjičenika na izdane mjere opreza, što znači da bi cijeli postupak mogao potrajati i tjedan dana – kazao je Visković.

'Novinari dižu tenzije'

Komentirajući negativnu reakciju javnosti na odluku suca, Visković je kazao da "percepcija javnosti uglavnom je vođena s bombastičnim naslovima u novinama. Bombastični naslovi u novinama su u pravilu jednostrani, novinari ih stavljaju zbog što veće čitanosti, a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, tako da ja ne mogu procjenjivati što će novinari pisati, ali na ovakav način se tenzije često i nepotrebno podižu".

Na novinarski odgovor kako je višestruko grupno silovanje u godinu dana prestrašna stvar, a ne podizanje tenzija, Visković je kazao da o detaljima spisa neće govoriti jer je istraga tajna, te da su novinari prenijeli ono što proizlazi iz kaznene prijave.

Zadarski sud oglasio se o slučaju grupnog silovanja maloljetnice: 'Sudac ih je pustio na slobodu jer je procijenio da su mjere opreza dovoljne. Mediji su pridonijeli dizanju tenzija...', Nesretna djevojka još nije ispitana

Na pitanje je li sudac Marković napravio grešku Visković je rekao da to ne može komentirati jer će o tome će odlučivati sudačko vijeće, "a kakva će biti njihova odluka, ne znam".

Visković je također kazao da u spisu ne postoje snimke seksualnih odnosa, da bi kasnije dodao da neke snimke ipak postoje, "ali koje je obrana dostavila u spis". Visković je time implicirao da policija među dokazima nije dostavile snimke seksualnih odnosa, kojima je djevojčica godinu dana bila ucjenjivana i prisiljavana na seksualne odnose sa sedmoricom prijavljenih.

Policijski dokazi

Neslužbene informacije međutim govore da je policija uz kaznenu prijavu dostavila i audio i video-dokaze te fotografije kojima je djevojka bila ucjenjivana, te da je obrana uistinu dostavila nekoliko fotografija, uglavnom skinutih s društvenih mreža oštećenice.

Policijski dokazi povezuju osumnjičene s najmanje šest grupnih silovanja, u jednom njih dvoje, dok su u drugim prilikama sudjelovali njih troje ili četvero.

Visković je na koncu dodao da je maloljetna oštećenica zatražila stručnu pomoć od službi za zaštitu žrtve i svjedoka pri Županijskom sudu u Zadru.

Tko je sudac Marković? Krivcu za tri smrti dao tri i pol godine zatvora

Sudac istrage Ivan Marković postao je sudac Županijskog suda u veljači ove godine. Natjecao se kao sudac Kaznenog odjela Općinskog suda izborivši najviše bodova 157,45, u konkurenciji Ane Zrilić, Ante Bačića, Ive Lovrin, te predsjednice suda Ane Mišlov.

Prije dolaska na Županijski sud Marković je obnašao dužnost predsjednika ispostave suda u Benkovcu. Nedavno je donio presudu za tešku prometnu nesreću koja se dogodila u travnju 2010. godine kod Povljane. Tonija Stupičića, koji je odgovoran za smrt troje mladih Pažana u toj nesreći i teško stradavanje četvrtog, sudac Marković je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godina.

 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:58