StoryEditor
Crna kronikadvostruki suicid

Što je dvojicu mladih Zadrana natjeralo u smrt? Sve su pomno isplanirali, ostavili su i oproštajnu poruku; Prijatelji: Bili su dobri mladići, ali oboje depresivci...

19. rujna 2018. - 09:30

Stravično dvostruko samoubojstvo šokiralo je jučer u rano jutro Zadar. Dvojica mladića u dobi od 22 i 23 godine zajedno su se ubila ispušnim plinom u automobilu u šumi na zadarskom Musapstanu.

Prije nego što su spojili plastičnu cijev na auspuh i proveli je u automobil, koji su pomno obložili plastičnim vrećicama, pustili su glazbu i napisali oproštajna pisma.

"Pozdrav domovini. Ne da nam se više, bit ćemo vaši čuvari gore na nebu", napisali su u svojim porukama koje je pronašla policija.

Duboko u šumi, na izoliranom mjestu, u ranim jutarnjim satima pronašao ih je pastir: u automobilu čiji je motor još uvijek radio ugledao je dvojicu mladića, a tek kad se približio shvatio je da se dogodilo nešto strašno. Na automobilu iz kojeg je cijelo vrijeme treštala muzika bila je spojena plastična cijev. Automobil je bio zaključan iznutra, te mu je odmah postalo jasno o čemu se radi i nazvao je policiju.

Dvojica mladića (23) pronađena mrtvi+a u automobilu, dvostruko samoubojstvo izvršili plinom iz ispuha

Pomno planirali

– Još uvijek je pod velikim šokom od onoga što je vidio. Najprije je mislio da je riječ o ljubavnom paru, pa se isprva nije htio ni približavati. No, kako je motor automobila stalno radio uz glasnu muziku, postalo mu je sumnjivo pa je prišao da vidi o čemu se radi.

Šokirao se kad je ugledao cijev koja je iz auspuha išla u automobil. Shvatio je o čemu se radi, no automobil je bio zaključan iznutra, a tijela su bila unutra. Mladići nisu davali znakove života – ispričala je poznanica Zadranina koji jučer nije mogao komentirati strašni događaj.

Iako je policija odmah nakon njegove dojave pohitala na mjesto tragedije, mladićima više nije bilo spasa. Utvrđeno je da je njihova smrt nastupila nekoliko sati prije dolaska policije.

– Policija još utvrđuje okolnosti ove tragedije. Možemo reći da je u ovom slučaju isključena bilo kakva mogućnost počinjenja kaznenog djela – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, koja je na mjestu nesreće obavljala očevid do 13 sati.

Da su dvostruko samoubojstvo mladići prethodno pomno isplanirali, potvrđuje mjesto nesreće na kojem su okončali život.

U automobilu su pronađene plastične vrećice kojima su mladići pomno začepili sve otvore u automobilu, a na auspuh je bila spojena plastična cijev, dio perilice rublja.

Mladići su bili odjeveni u ležernu odjeću sa sunčanim naočalama, kao da su netom prije toga bili na plaži. Na mjestu nesreće nije pronađen alkohol, a mladići navodno nisu bili ni pod utjecajem opijata.

Čudni postovi

Što je bio motiv ovog strašnog čina, nitko službeno nije htio komentirati, no iz krugova bliskih mladićima moglo se doznati da su obojica bili depresivci, a jedan od njih prethodno je na svojem Instagramu objavljivao čudne postove, te je čak često objavljivao mjesto na kojem je s prijateljem na koncu odlučio dići ruku na sebe.

"Bože, ako umrem mlad, odvedi me u raj, u paklu sam već bio!", napisao je tako na svojem Instagram profilu prije tragedije. Ozbiljnije probleme imao je tijekom školovanja, navodno zbog konzumiranja opijata, premda je posljednjih godina bio u redu i imao je uredno zaposlenje, kao i njegov prijatelj s kojim je odlučio počiniti samoubojstvo.

Njihovi prijatelji iz kvarta naveli su da su bili dobri mladići.

"Nadam se da ćete svoju dobrotu prinit i na onaj svit, di ćemo svi prije ili kasnije... Samo jedno znajte, da onaj gori uvik uzima dobrotu, a to je naša u vama dvojici. Čuvajte nas, naš kvart, naš grad odozgo, a mi ćemo vam se odužiti tako da vas nikada nećemo zaboraviti...", samo je jedan od pozdrava koje su im prijatelji uputili preko Facebooka.

Osim prijatelja mladića, nezapamćenom tragedijom u utorak je bio potresen cijeli Zadar.

"Ne pamtimo da se ovako nešto ikada dogodilo u našem gradu. Tako mladi ljudi. Nezamisliva tragedija za obje obitelji", komentirali su građani šokantno samoubojstvo koje se dogodilo u šumi na Musapstanu, nekoliko stotina metara od poznatih simboličnih krugova od kamenja gdje se svake godine održava festival "Ritam prirode".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 22:52