StoryEditorOCM
Crna kronikaopasni sati za njih

Što ako policija zatekne maloljetnike u noćnom izlasku? ‘Za vikend smo ih 14 odveli u postaju, pozvali im roditelje...‘

Piše Vijesti SD
17. srpnja 2024. - 18:37

Zakonski je zabranjeno za maloljetnike da budu vani bez pratnje roditelja, punoljetne osobe, nakon 23 sata. Što se radi u tome slučaju, a posebno u svjetlu mračnih vijesti koje svake godine dolaze s događanja poput splitske Ultre gdje jako puno mladih, a među njima i onih mlađih od 16 godina, bude zadržano od policije zbog raznih nedopustivih ponašanja, istražio je HRT.

Zadarska policija izdala je priopćenje kako je u posljednjih tjedan dana na području Zadra, Biograda, Paga i Vira su u noćnom izlasku, nakon 23 sata zatekli ukupno 14 osoba mlađih od 16 godina.

- U postupanjima policije, prilikom zaticanja osoba mlađih od 16 godina, naše postupanje je regulirano naravno našim posebnim propisima, a isto temelji se na Obiteljskom zakonu, odnosno članku 93. Obiteljskog zakona, kojim je propisano da su roditelji dužni i odgovorni brinuti o izlascima svoje djece i na jedan način braniti te noćne izlaske, što su izlasci od 23.00 do 05.00 sati ujutro, kazala je za HRT Sandra Uskok, zamjenica načelnika policijske postaje Zadar.

Opasno vrijeme za maloljetnike

Kasni noćni sati su vrijeme kada djeca češće mogu biti žrtve kaznenih djela ili nekih drugih protupravnih ponašanja, a i sami olako postanu nekada počinitelji, jer lako su dostupne određene supstance poput droge, alkohola i duhanskih proizvoda, dodala je zamjenica Uskok.

Prošli vikend zadarska policija zatekla je četrnaestero djece mlađe od 16 godina u noćnim satima vani, dok su noćas zatekli četvero. Jesu li takva ponašanja mlađih maloljetnika učestala i masovna pojava?

- Rekli bismo da nije masovna pojava, međutim završetkom školske godine dođe do one faze opuštenosti kod djece i kod roditelja i onda se koristi to tako da djeca na jedan način mogu malo izmanipulirati roditelje, otkrila je.

- Kad policijski službenici zateknu djecu i izvijeste o tome roditelje, djeca se dovedu u policijske prostorije, pozovu se njihovi roditelji i kad se obavi razgovor s tim roditeljima, oni su najčešće i zahvalni. Jer sad imaju podršku i jedno opravdanje zašto sljedeći put to dijete neće biti vani, nastavila je.

Zakon ne propisuje kažnjavanje

Iako Obiteljski zakon, članak 93. nema kaznenu odredbu, instrumenti postoje.

- Što se tiče kažnjavanja, Obiteljski zakon, članak 93. nema kaznenu odredbu, tako da u tim slučajima ono što radi policija, piše obavijest Obiteljskom centru koji djeluje u okviru Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb, nakon čega oni poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti pozivanjem djeteta roditelja da se utvrdi je li to jedan izolirani događaj ili zaista tu postoje određene poteškoće pa je roditelju potrebna malo jača potpora i podrška od strane tih službi, pojasnila je.

Savjet za roditelje koji ponekad teško odolijevaju molbama svojih mezimaca? 

- Poručila bih roditeljima da ipak ustraju u toj svojoj odgovornosti i obvezi jer zaista vrijeme iza 23 sata je vrijeme kada bi bilo bolje da su djeca s roditeljima. Da napomenem, djeca mogu biti iza 23 sata vani, ali u pratnji roditelja ili neke druge odrasle osobe od roditeljskog povjerenja. Eto, da koriste onda te situacije tako da dijete i bude vani ali da bude i zaštićeno i pod budnim okom svojih roditelja, naglasila je zamjenica Uskok za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 09:26