StoryEditorOCM
Crna kronikaDVOSTRUKI KRITERIJI

Štiti li policija zaštitare s Hvara koji su pratili Ćosa u Garifulu? Da se to dogodilo u Splitu, svi bi bili na Bilicama

Piše Katarina Marić Banje
31. srpnja 2024. - 12:35

Četvrti dan od upada nasilnika u restoran "Gariful" u Hvaru još uvijek je samo jedna osoba formalno osumnjičena za sudjelovanje u noćnom premlaćivanju. U istražnom zatvoru na splitskim Bilicama nalazi se Josip Ćurković zvani Ćos (62), prijavljen za udarce šakama, čašom i plinskim spremnikom po glavama Ivana Gospodnetića, vlasnika restorana, i Dinka Petričevića zvanog Mijo, kuhara.

Obojica su zadobila lakše tjelesne ozljede, a Ćurković je osumnjičen za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Nasilni incident se zbio u nedjelju u 1.45 sati, a u svojoj obrani na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu Ćurković je navodno sve priznao pa mu nije određen istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Ipak, sudac istrage prihvatio je da postoji mogućnost ponavljanja kaznenog djela te ga je lišio slobode po toj osnovi. Sve je snimljeno nadzornim kamerama u restoranu te se vidi sve što se događalo, kao što se vidi i da muškarac u bijeloj košulji koji udara Gospodnetića i Petričevića nije bio sam.

Okružen je s više muškaraca u crnim majicama s natpisom "Security" na leđima koji nisu dali nikome da se približi i spriječi ga u njegovom ponašanju. Također jedan od njih udara nogom Ivana Gospodnetića dok je bio na podu. Dvojica su fizičkom snagom spriječila dva mladića koji su željeli priskočiti u pomoć vlasniku restorana i kuharu

Ni jedan nije pokušao spriječiti nasilnika u bijeloj košulji da udara svoje žrtve, niti su im pokušali pomoći kada su vidjeli da su ozlijeđeni. Ima li u njihovom ponašanju elemenata kaznenog djela ili prekršaja trebala bi utvrdit policija, ali i oku laika je jasno kako nisu puki promatrači. Istina je kako je javnost obaviještena da se kriminalističko istraživanje nastavlja i nakon privođenja 62-godišnjeg Ćurkovića.

Ali, unatoč brojnim snimkama, toliko dobre kvalitete da je lako prepoznati Josipa Ćurkovića kao muškarca u bijeloj košulji, do utorka rano poslijepodne još uvijek nisu prijavljeni. Je li to stoga što nisu identificirani ili policija i DORH smatraju kako njihovo ponašanje ne krši zakon nije nam poznato. Možda su jednostavno naša očekivanja nerealna jer policijsko postupanje ima svoj ritam u kojem moraju poštovati zakon.

No, s druge strane možda je to zbog toga što smo nedavno u Splitu imali slučaj nasilja u kojem su žrtve bili par homoseksualaca iz Velike Britanije, a nasilnici su pronađeni u roku odmah te se sada takva brzina očekuje i u drugim slučajevima. Nakon što su Britanci gađani pijeskom na plaži dok su se snimali, kasnije ih je fizički napao 31-godišnji muškarac iz Virovitice. Sve se dogodilo 12. srpnja, ali je policija za to saznala tek u petak, 19. srpnja oko 12 sati.

Mladi Britanac nije ništa službeno prijavio dok je bio u Hrvatskoj, već je objavio video na društvenim mrežama kada je otputovao. Već u nedjelju, 21. srpnja policija je objavila kako su pronašli nasilnika. Također su izvijestili kako je u odnosu na ostale sudionike utvrđeno da se radi o djeci mlađoj od 14 godina radi čega su pozvani u službene prostorije u pratnji roditelja. O svemu utvrđenom poslat ćemo izvješće nadležnom državnom odvjetništvu i Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područnom uredu u Splitu.

Znači u roku od dva dana pronašli su 14-godišnjake koji su gađali pijeskom Britance, pozvali njih i roditelje na razgovor i prijavili muškarca koji je udario jednog od dvojice turista. Sve to na temelju jedne videosnimke. Hvarska policija ima najmanje četiri snimke s različitih kamera na kojima muškarci u crnom ne bacaju pijesak na Gospodnetića i Petričevića.

Muškarci u crnom još nisu prijavljeni, a ne znamo jesu li bili na razgovoru u PP Hvar. Ipak, zadnji pasus iz informacije PU splitsko-dalmatinske objavljene nakon uhićenja nasilnika s Bačvica daje nadu kako se hvarski nasilnici neće tako lako izvući bez obzira koliko trebalo da ih se identificira.

– Policija posebnu pozornost posvećuje događajima koji imaju obilježja diskriminacije, nasilničkog ponašanja i zločina iz mržnje i da se oštećene osobe mogu s punim povjerenjem obratiti policiji kako bi dobile adekvatnu zaštitu, ali i kako bi se provela adekvatna istraživanja – stoji u obavijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 03:40