StoryEditor
Crna kronikaIzručili ga Šveđani

'Srbin' se nagodio s USKOK-om za spektakularnu pljačku splitske pošte, sam ponudio vratiti preko 5 milijuna kuna

Piše PSD.
1. prosinca 2015. - 08:13
Milan Mitić (55), zvani "Srbin" i "Vojvoda" iz Vranja, osuđen je jučer temeljem sporazuma s USKOK-om na splitskom Županijskom sudu na 7 i pol godina zatvora zbog sudjelovanja u pljački Središta pošta u Kopilici u ožujku 2008. godine kada je odneseno više od 15 milijuna kuna. Mitić je tijekom suđenja ostalim sudionicima pljačke odnosno "logističarima" - Miroslavu Hršumu, Miru Cokariću, Emilu Cokariću, Vesni Vuco, Mladenu Stupalu, Borisu Marušiću i Jozi Certi - koji su pravomoćno osuđeni, bio nedostupan hrvatskom pravosuđu te je tada osuđen na devet godina zatvora.

Isto toliko dobio je i Zoran Stevanović koji je također tijekom procesa bio u bijegu, a koji je uz Mitića osuđen kao neposredni izvršitelj pljačke. Kako neslužbeno doznajemo, i Stevanović je nedavno uhićen u Njemačkoj i sad se čeka njegovo izručenje splitskom pravosuđu.

Osim Mitića, Stevanovića te još jedne do danas nepoznate osobe, direktni izvođač pljačke splitske pošte bio je i danas pokojni Strahinja Rašeta koji je, pak, poginuo devet mjeseci nakon pljačke, i to dok je u Beogradu podmetao eksploziv pod džip mercedes baš Milana Mitića, a zbog svađe oko podjele opljačkanog novca. Rašeta je tada, po pisanju beogradskih medija, pokušao pod džip postaviti više od dva kilograma eksploziva koji se aktivira na toplinu, no nije računao da je motor vozila još bio vruć te se eksplozivna naprava aktivirala dok ju je postavljao i raznijela ga.

Mitić je, pak, uhićen prije nekoliko mjeseci u Švedskoj na temelju tjeralice Interpola i izručen je Hrvatskoj te je tražio obnovu kaznenog postupka, čemu je udovoljeno. Sklopljenom nagodbom u ovom slučaju, osim na godinu i pol dana manju kaznu, pristao je i na to da u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude mora obeštetiti Hrvatsku poštu tako što će isplatiti preko tri milijuna i 368 tisuća kuna plus kamate te Croatia osiguranje kojem mora vratiti preko milijun i 894 tisuće kuna plus kamate.

Budući se Mitiću u kaznu uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. srpnja ove godine pa do pravomoćnosti, potom vrijeme provedeno u pritvoru u Srbiji od 14. listopada 2009. do 15. listopada 2012. godine te vrijeme trajanja mjere zabrane napuštanja stana od 15. listopada 2012. do 16. travnja 2014. godine, dakle ukupno četiri i pol godine, za pljačkanje splitske Pošte ostaje mu tako odslužiti još tri godine zatvora.

Prema presudi koju je donio sudac Slavko Lozina, Mitić je 15. ožujka 2008. godine sa Stevanovićem, pokojnim Rašetom i nepoznatom osobom došao do zgrade Centra pošta Split te su prvo dvojica od njih maskirani zavezali zaštitara te su ga odvukli na prvi kat gdje je bio Marušić te još nekoliko zaposlenika. Marušić im, kao sudionik cijele priče, nije pružao otpor pa su mu oduzeli pištolj i vezali ga dok su ostalu trojicu zaposlenika prisilili da legnu na pod, prijetili im ubojstvom te su im oblijepili noge, ruke i usta ljepljivom trakom.

Dizalom su odvukli platnene vreće u kojima se nalazilo 15 milijuna kuna te su se nakon pljačke sakrili u vikendicu koju im je osigurao Jozo Certa. Mitić je tu bio nekoliko dana, a Rašeta, Stevanović i nepoznata osoba su odmah pobjegli iz Hrvatske. Stevanovića je policija uhitila samo desetak dana nakon pljačke, i to na tržnici Arizona u Brčkom kada je pokušao promijeniti 327 tisuća opljačkanih kuna. No, vrlo brzo je izišao iz pritvora uz jamčevinu od 7 tisuća eura i otada je bio nedostupan splitskom pravosuđu. Rašeta je, kao što rekosmo, poginuo dok je četvrti pljačkaš do danas ostao nepoznat.

Vladimir URUKALO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 16:57