StoryEditorOCM
Crna kronikapodignuta optužnica

Splitskom veterinaru prijeti godina dana zatvora zbog mrtvog buldoga! Ne osjeća se krivim, a odvjetnik je u čudu: 'Ovo je bizarno!'

20. siječnja 2018. - 18:41
igor_mioc3-051016.JPG

Poprilično neuobičajenu optužnicu podiglo je Općinsko državno u Splitu protiv 47-godišnjega splitskog veterinara Igora Mioča kojeg terete za kazneno djelo nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći što je kao posljedicu imalo smrt pet godina i četiri mjeseca starog psa pasmine engleski buldog.

- Okrivljenika se tereti da je od 15. do 16. lipnja 2015. godine kao veterinar u veterinarskoj ambulanti na području Županije splitsko-dalmatinske postupio protivno odredbama članka 9. stavak 1. točka 2. i 4. i članka 11. stavak 1. točka 3. Pravilnika o časnom sudu i stegovnom postupku Hrvatske veterinarske komore.

Okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako postupa na način koji odstupa od općeprihvaćenih profesionalnih pravila veterinarske struke i pristao na to prilikom obavljanja RTG pregleda mokraćnog sustava psa "British Gladiator Sonny" muškog spola, pasmine engleski buldog. Obavio je postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije. U ovom postupku okrivljenika se tereti da je ozlijedio stijenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova.

Nakon postavljanja sumnje na ozljedu uretre, okrivljenika se tereti da je propustio psa zadržati na liječenju do sanacije ozljeda i, umjesto da na njemu odmah poduzme operativni zahvat, u cilju pokušaja saniranja učinjene pogreške ili da ga uputi u drugu specijalističku ustanovu u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, tereti ga se da je psa otpustio iz ambulante. Postupanje okrivljenika imalo je za posljedicu eutanaziju psa 16. lipnja 2015. godine - navodi se u službenom priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a.

Veterinar se tereti po članku 208. KZ-a za što je propisana kazna zatvora do jedne godine.

Kažnjen od Komore

- Mogu vam samo reći da se ne osjećam krivim, to je sve što ću reći, a za sve ostalo se javite mom odvjetniku - kazao nam je splitski veterinar. Njegova odvjetnika Dragana Mijoča "uhvatili" smo na putu iz Zagreba te je bio vrlo iznenađen kad smo mu kazali zbog čega ga zovemo.

- Ovo je jedan vrlo neuobičajen predmet i niti ja kao odvjetnik s dugogodišnjom praksom se nikad nisam susreo s ovakvim slučajem niti su takav slučaj, vjerujem, imali i na državnom odvjetništvu. Znam da sudska praksa ovdje ne postoji. Iznenadilo me ovo podizanje optužnice, a po stanju spisa smatram da je moj branjenik napravio sve što je mogao u liječenju tog psa što je po pravilima struke. Ovdje nema nikakve namjere, nije utvrđena nikakva teža krivnja niti propust, a nehaj za ovo kazneno djelo više nije kažnjivo. Vrlo bizarno u svakom slučaju - komentirao nam je odvjetnik Mijoč.

O ovom slučaju vlasnica psa obavijestila i Časni sud Hrvatske veterinarske komore koji je u ožujku prošle godine donio odluku, koja je tri mjeseca poslije postala konačna, a kojom je dr. med. vet. Igora Mioča proglasio krivim u stegovnom postupku te mu izrekao kaznu od pet tisuća kuna.

'Nije bio u agoniji'

U odluci Časnog suda evidentirano je i što je on kazao, a to je da je inzistirao da se "u konkretnom slučaju, odnosno samom incidentu uzme u obzir da se radi o pasmini engleski buldog, da je to pasmina koja ima velik broj degenerativnih promjena, odnosno dosta problema s zdravstvenim stanjima s poprilično neizvjesnim ishodima rješavanja zdravstvenih problema".

- Nadalje, da je taj dan kad je došlo do incidenta od vlasnice dobio poruku da pas šepa i da ima problem s mokrenjem, a da je nakon pregleda vlasnici predložio kontrastnu RTG pretragu mokraćnog sustava. Nije se išlo na sedaciju zbog prirode same pasmine i zbog tog što je pas u mlađoj dobi bio operiran od brahiocefaličnog sindroma te zbog toga što je taj dan bilo dosta vruće.

Kazao je da je napravljena pretraga, da je došlo do rupture mokraćne cijevi, ali da pas nije bio u nikakvoj agoniji jer je normalno hodao. Pas nije bio životno ugrožen te da ga je nakon pretrage pustio doma budući da oni nemaju stacionar. Vlasnici su se sa psom vratili za otprilike pola sata, pas je tog dana cijelo vrijeme bio pod nadzorom... - navodi se u njegovu očitovanju citiranom u odluci Časnog suda HVK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 21:40