StoryEditorOCM
Crna kronikaotac iz pakla

Splitskom monstrumu 20 godina zatvora zbog silovanja maloljetne kćerke koja mu je poslije rodila i dijete. Nije se pojavio na sudu, pa je za njim raspisana tjeralica

Piše Vladimir Urukalo
24. veljače 2022. - 14:12

Zbog silovanja svoje maloljetne kćeri prije pet godina, a koja je nakon tog gnjusnog čina ostala trudna naposljetku rodivši dijete, na splitskom Županijskom sudu u četvrtak je na 20 godina nepravomoćno osuđen 60-godišnjak s područja Splita. Nije se jučer pojavio na izricanju presude, a obzirom da je izrečena kazna veća od pet godina, sud je za njim raspisao tjeralicu te se očekuje da će ga policija skoro uhititi i sprovesti iza rešetaka zatvora na Bilicama.

Splitski monstrum, zanimljivo je, tijekom svoje obrane negirao je da je napravio ono za što ga se teretilo, a to je da je u listopadu 2017. godine u stanu u Splitu legao u krevet kraj svoje kćeri koja ima blagi oblik mentalne retardacije te ju je usprkos njenom protivljenju, upotrijebivši silu kako bi svladao njen otpor, silovao. Napravio je to u dva navrata. Za jedno silovanje u kojem je maloljetna bliska osoba s poteškoćama ostala trudna dobio je 13 godina, a za drugo djelo silovanja 11 godina što je onda objedinjeno u jedinstvenu kaznu. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dinka Mešina izreklo mu je dva desetljeća zatvora ne nalazeći niti jednu jedinu olakotnu okolnost.

Za 60-godišnjaka je utvrđeno tijekom postupka da je ubrojiv i da nema izraženijih psihičkih poteškoća, iako je tijekom suđenja postalo jasno da je njemu ovakvo ponašanje bilo "normalno" i razumljivo te je iskazivao čuđenje takvim interesom i uplitanjem policije i pravosuđa u "njihove obiteljske stvari". Usprkos njegovom negiranju, krunski dokaz koji je dokazao njegovu krivnju bila je DNK analiza koja je pokazala da je baš on otac djeteta kojeg je rodila njegova kćer. Nakon što mu je to predočeno, kazao je ravnodušno da će on u tom slučaju priznati da je dijete njegovo.

Žrtva je, nakon što je rodila, okolini govorila da je otac djeteta neki njen poznanik, a tek nakon što je o svemu progovorio jedan bliski član obitelji, razotkrila se užasna istina. Njen je otac već prije kazneno osuđivan i to zbog nanošenja teške tjelesne ozljede prema bliskoj osobi ili ranjivoj osobi, nedozvoljenog posjedovanja oružja te krađe.

Ovakav stravičan slučaj nije, nažalost, jedini ovakav u Lijepoj našoj. Još se pamti slučaj tzv. zadarskog "Fritzla", 51-godišnjaka koji je svoju najstariju kćerku počeo silovati kada je imala 12 godina i nije prestao sve do 2017. godine kada je zatvoren. U tom je razdoblju silovao ju je više od tisuću i pol puta, a dok je bila maloljetna dvaput je nakon toga namjerno pobacila dok se jednom pokušala i ubiti.

U obitelji su znali što otac radi najstarijoj kćerki, ali su zbog stalnih maltertiranja, teroriziranja i fizičkog nasilja živjeli u strahu za svoje živote ako ga prijave. Kako je tad pisala Slobodna Dalmacija, kad je jedna kćerka oca prijavila policiji, a supruga Centru za socijalnu skrb, policajci su joj rekli da "neke obitelji znaju zvati po pedeset puta", dok su djelatnici Centra majci rekli "da oni ne mogu ništa". Na zadarskom Županijskom sudu bio je naposljetku nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora. Ipak, Vrhovni mu je sud 2018. godine smanjio kaznu na 30 godina i to zbog toga što su smatrali da je trebao biti primijenjen prema okrivljeniku blaži zakon odnosno onaj kazneni zakon koji je bio na snazi od 1997. do 2011. godine, jer je većinu djela za koja je proglašen krivim počinio u tom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 18:33