StoryEditor
Crna kronikasmrt 18-godišnjaka

Splitski sud zatražio izvješće o postupanju nad pokojnim Kristianom Vukasovićem u zatvoru na Bilicama; Otac prijavio kazneno djelo dan nakon što mu je sin u komi doveden u bolnicu

11. rujna 2019. - 01:10
kristian

Županijski sud zatražio je od Zatvora u Splitu izvješće o boravku Kristiana Vukasovića (18) u istražnom zatvoru.

- Nadzor nad zatvorom vrši Županijski sud u Splitu te smo zatražili izvješće kako bi utvrdili je li bilo nepravilnosti u postupanju prema Kristianu Vukasoviću. Dokumentacija će biti potpuna tek kada stigne nalaz obdukcije, nakon čega ćemo moći procijeniti sve okolnosti - kazao nam je Damir Romac, glasnogovornik splitskog suda.

Kako je zadnje dane proveo Kristian Vukasović, dijete s teškoćama u razvoju: kljukali su ga lijekovima kao da je bijesna životinja, vezivali, više ni cimeri u ćeliji nisu mogli podnijeti njegove muke

Nad mladićem je određen istražni zatvor 1. travnja ove godine te je produljivan još par puta tijekom kaznenog postupka sve do 1. kolovoza kada je završio u moždanoj komi u KBC Split odakle je doveden sa splitskih Bilica.

Upravo u to vrijeme je nad njim ukinut istražni zatvor nakon što je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog podmetanja četiri požara na predjelu Sumpetra u Jesenicama. Umro je tri tjedna kasnije na Jedinici intenzivnog liječenja od zastoja srca.

Njegov otac je dan nakon primitka Kristiana u bolnicu prijavio Drugoj policijskoj postaji modrice koje mu je sin imao po trbuhu. O tome je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Splitu te se odmah pristupilo provjeri navoda, saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske.

Policija je razgovarala s liječnicima u bolnici koji su procijenili da teško stanje mladića nije prouzrokovano navedenim modricama koje su nastale ranije. Nije napravljen pregled tijela radi uzimanje i fiksiranja tragova, niti je pregledana ćelija iz koje je mladić doveden. Nije se utvrđivalo ni kako su nastale modrice, iako ih je dobio tijekom boravka u istražnom zatvoru.

O spoznajama je policija sastavila posebno izvješće 08. kolovoza i poslala ga državnom odvjetništvu. Izvješće je zaprimljeno na Općinskom državnom odvjetništvu 16. kolovoza te se od tada provode izvidi koji su, kako su nas obavijestili tajni, saznajemo iz DORH-a.  

Kada je mladić umro 24. kolovoza naložen je pregled i obdukcija tijela. U međuvremenu je na Bilicama krajem kolovoza bio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je izjavio kako su modrice nastale samoozljeđivanjem i kako nitko nije maltretirao Kristiana, što je on saznao iz razgovora s pravosudnim policajcima i zatvorenicima.

Kristian Vukasović molio je za milost: Kad biste me pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio; Hladnokrvno su ga osudili u jedan dan, i opet strpali u zatvor iz kojeg se nikad nije vratio​

Zakazali DORH, suci, zatvorska uprava: Kristian Vukasović umro je zbog - pet izgorenih maslina!; Mladić se od straha noćima tresao u krevetu na Bilicama, borio se sa suicidalnim mislima...

Saznali smo tada i kako je Kristian Vukasović od početka travnja do dolaska u bolnicu proveo 47 dana u Bolnici za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, umjesto u ćeliji na Bilicama.

Mladić, koji je imao razvojne poteškoće kao dijete te su mu dijagnosticirani: ADHD, poremećaj piromanije, metabolički sindrom i bronhalna astma od kojih je imao tjelesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet, nije se mogao nositi s boravkom u istražnom zatvoru.

To je dovelo do suicidalnih misli zbog kojih je u travnju, svibnju i lipnju po dva tjedna bio u zatvorskoj bolnici odakle su ga vraćali na Bilice svaki put s većom dozom antipsihotika i drugih lijekova smirenje.

Po povratku u zatvor u Splitu čuvali su ga drugi zatvorenici u smjenama te je zbog toga tri puta mijenjao ćeliju sukladno procjeni rizika koja je napravljena nakon što je izrezao podlaktice. 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 16:06