StoryEditorOCM
Crna kronikaNEMA MIRA

Splitski polusvijet: Crv i Gringo šipkom i pištoljem mlatili mladića, bježeći policiji jedan se zavukao ispod automobila

25. kolovoza 2023. - 21:41
Nasilnik sa šipkom sakrio se ispod automobila; Pištolj je nađen u grmlju: Ante Rubić na suđenju za ubojstvoCropix; PU SD; Cropix

Stari policijski znanci napali su metalnom šipkom i ozlijedili muškarca u Getaldićevoj ulici u Splitu. Iako su pobjegli čim su naslutili dolazak policije, ubrzo su dolijali, jedan s vatrenim, a drugi s hladnim oružjem.

Mlađi je Ante Rubić (37) zvani Crv, otprije osuđen zbog ubojstva, a uhićen je i u veljači ove godine zbog bacanja bombe, a stariji je Jure U. (42),  među splitskim ovisnicima o drogi, ali i starijim krim inspektorima, poznat kao Gringo.

Njih dvojica su u četvrtak oko 18.30 sati u Getaldićevoj ulici u Splitu napali 28-godišnjaka, udarajući ga metalnom šipkom i drškom pištolja. Uznemireni građani pozvali su policiju koja je u kratkom roku stigla na mjesto događaja.

Tamo su zatekli ozlijeđenog muškarca, a brzim "češljanjem" terena su ugledali osobu kako leži ispod jednog parkiranog automobila. Gringo nije stigao daleko pobjeći zbog brze intervencije policajaca pa je potražio zaklon zavlačenjem ispod parkiranog vozila ugledali.

image

Ante Rubić je uhićen u splitskom kafiću na Splitu 3 kraj kojeg je odbacio pištolj

PU SD

Izvukli su ga vani te je u blizini je nađena i šipka. Drugog napadača pronašli su u kafiću na predjelu Splita 3, a kada je vidio da dolaze odbacio je pištolj na obližnju zemljanu površinu.

U oružju su bila dva metka. Uhićeni su i dovedeni u službene prostorije policije, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 37-godišnjak i 42-godišnjak fizički napali  28-godišnjaka.

On je zadobio lakše tjelesne ozljede,  ponuđena mu je liječnička pomoć koju je odbio. Tijekom provedenog istraživanja utvrđeno je da je Ante Rubić pod utjecajem alkohola, a evidencija je pokazala da pištolj posjeduje ilegalno.

Bilo bi čudno da je drugačije s obzirom na njegov dosje. On je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva Denisa Tadića (24) kojeg je ubio na splitskom Lovrincu nožem u srce 2008. godine, kada je imao 23 godine.

Osuđen je i za pljačku benzinske crpke OMW na splitskoj Dujmovači, koju je počinio 2007. godine. Dobio je 3 godine i dva mjeseca zatvora jer je naoružan kalašnjikovom s jednim suučesnikom opljačkao 20 tisuća kuna.

image

Ante Rubić je zbog ubojstva osuđen na 13 godina zatvora

Duje Klarić/Cropix

Po izlasku iz zatvora se nije očito smirio jer je krajem veljače ove godine oko 23.40 sati aktivirao bombu na balkonu svog stana na prvom katu obiteljske kuće u Ulici Matice Hrvatske. U trenutku detonacije u blizini su bili on i majka, a u eksploziji je ranjen njihov pas pitbull.

Policija je tada sumnjičilaRubića da je u alkoholiziranom stanju razbijao po stanu i aktivirao bombu čime je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom te ilegalnu nabavu eksploziva. Nad njim je bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i kako bi se izbjegao utjecaj na svjedoke.

U međuvremenu je očito izašao te su on i Gringo na Smrdečću zaskočili 28-godišnjaka. Za navedeni incident su obojica prijavljena zbog  prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i to zbog narušavanja mira građana naročito drskim i nepristojnim ponašanjem.

image

Metalna šipka česta je u obračunima nasilnih skupina/Ilustracija

Cropix

Uz to je Ante Rubić prijavljen i zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i to zbog: neovlaštenog posjedovanje vatrenog oružja kategorije B, neovlaštenog posjedovanje streljiva te nošenje vatrenog oružja pod utjecajem alkohola.

Gringo je prijavljen i zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana jer je posjedovao je hladno oružje- metalnu cijev pogodnu za nanošenje ozljeda. Obojica su uz optužni prijedlog sa svim navedenim prekršajima privedeni na nadležni Općinski prekršajni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:35