StoryEditorOCM
Crna kronikavelika afera

Splitski policajac i ‘doktor za mito i korupciju‘ uhićen je zbog - mita! ‘Pao‘ je zbog kamena za gradnju bazena

Piše Vladimir Urukalo
6. srpnja 2023. - 12:17

Inspektori PNUSKOK-a u četvrtak ujutro dr.sc. Vjeku Luetića, inspektora Službe za gospodarski kriminal splitske policije poznatog i kao jedinog "doktora za mito i korupciju" u PU SD i to zbog - primanja mita! Kako smo doznali, Luetić je uhićen nakon višemjesečne istrage zbog sumnje da je primio mito u obliku građevinskog kamena vrijednog nekoliko tisuća eura kako bi usporio ili zaustavio kriminalističku obradu nad odgovornim osobama tvrtke "Ana Kamen projekt d.o.o." iz Kaštel Sućurca.

Naime, splitski je inspektor, govore prve neslužbene informacije, je dogovorio preko jednog od direktora navedene tvrtke, Ivana Šipića poznatijeg u lokalnim okvirima kao čovjeka koji je "kamenolomski" tajkun, da će "zažmiriti" u istrazi protiv druge direktorice te tvrtke, kineske državljanke Yan Xu, a zauzvrat je tražio da mu ovaj nabavi najkvalitetniji kamen za gradnju i oblaganje bazena kojeg Luetić gradi u dvorištu svoje kuće u rodnom mjestu Župa Donja u općini Zagvozd.

‘Kreditom sam plaćao fakultet‘

Nije nam poznato kako su istražitelji saznali za ovaj dogovor, no akcija se pomno planirala te se čekalo da navedeni kamen bude isporučen splitskom "doktoru za korupciju", a da bi imali sigurne dokaze, istražitelji su pošiljku ostavljenog kamena na gradilištu bazena nakon isporuke fotografirali. Osim Luetića kojeg se sumnjiči za primanje mita, uhićen je, po našim izvorima, i Šipić koji je mito dao. Obojica se nalaze na kriminalističkoj obradi te se očekuje da će tijekom petka biti privedeni na ispitivanje na USKOK, a potom i pred suca istrage ako USKOK zatraži određivanje istražnog zatvora.

Inspektor Luetić je prije sedam godina dao veliki intervju našoj kolegici Lenki Gospodnetić u kojem je pojašnjavao, uz ostalo, kako je kreditom platio školovanje na doktorskom studiju na splitskom Ekonomskom fakultetu gdje je doktorirao radom naziva "Karakteristike poslovanja i njihov utjecaj na korupciju gospodarskih subjekata".

image

Luetić se pohvalio i titulom doktora znanosti

Paun Paunović/Cropix

- Sitna korupcija, kao što i naziv govori, odnosi se na relativno male iznose mita, odnosno u nju su uključene osobe koje su niže rangirane u rukovodnoj strukturi odlučivanja. U gospodarstvu najčešće je prisutna u vidu podmićivanja nižih službenika državne ili lokalne vlasti s ciljem ubrzanja ishođenja različitih dozvola, suglasnosti ili slično. Vrijednost mita u pravilu je mala, a kreće se u rasponu od sitnog poklona, kao što su cvijeće, parfemi, čokolada i slično, do novčanog iznosa od nekoliko tisuća kuna. Pojam sitne korupcije proizlazi iz činjenice da je vrijednost štete koja se čini zajednici mala, zatim zbog činjenice da je jednako tako mali iznos mita te da je broj osoba uključenih u provedbu takvog postupanja također mali - pojašnjavao je za Slobodnu Dalmaciju tada novopečeni dr. sc. Luetić.

Nismo uspjeli doznati zbog čega je inspektor Luetić istraživao firmu "Ana Kamen projekt d.o.o.", no prije nešto više od godinu dana portal Imperijal objavio je veliki tekst u kojem se govori o tome kako je ta tvrtka imala postupak na Prekršajnom sudu u Trogiru zbog prekršaja iz članka 76. Zakona o rudarstvu odnosno toga što su nastavili eksploatirati kamen na eksploatacijskom polju kod Trogira iako im je početkom siječnja 2022. godine istekla desetogodišnja koncesija za vađenje arhitektonsko-građevnog kamena.

U sudskom registru može se naći podatak da su osnivači tvrtke "Ana Kamen projekt" tvrtka Abundo d.o.o. za savjetovanje u poslovanju i upravljanju čiji je, pak, vlasnik i direktor Mateo Tramontana, nekadašnji direktor Brodotrogira koji je bio i dio ekipe kojoj na splitskom Županijskom sudu za izvlačenje milijuna iz splitskog škvera treba na jesen početi ponovljeno suđenje. Osnivači kaštelanske firme još su i već spominjani Ivan Šipić koji je, po sumnjama istražitelja PNUSKOK-a dao mito, potom firma "Honghong Huayi Investment Co., limited" iz Hong Konga, pa onda talijanska firma "New Cis Marble Srl" te državljani Kine Chan Wang i Kam Wan Ng. Po podacima iz sudskog registra, "Ana Kamen projekt" je u 2022. godini imala gubitak od preko 673 tisuće kuna odnosno oko 90 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:17