StoryEditor
Crna kronikaoperacija srca

Splitski kirurg optužen za primanje mita tražio da se na sudu izuzme ključni dokaz! Evo kako ga je supruga umrlog pacijenta snimila u kaznenom djelu

11. veljače 2020. - 09:21
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Optužno vijeće Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta splitskog Županijskog suda odbilo je prijedlog odvjetnika Vinka Ljubičića, branitelja splitskog kardiokirurga Cristijana Bulata optuženog za primanje mita, da se iz spisa, kao nezakonit, izdvoji ključni dokaz – snimke razgovora liječnika i Ljubice Adžaip od 19. studenog 2018. i 26. studenog 2018.

Osim toga, obrana je tražila i izdvajanje fotografije telefonskog kontakta liječnika i Božane Č. te još nekoliko zapisnika o ispitivanju svjedoka.

Podsjetimo, Bulata je USKOK optužio da je od Ljubice Adžaip primio ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga Ivicu koji je 22. listopada 2018. zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija. Bulat je, po optužnici, tek 8. studenog njezinu suprugu rekao da je u kritičnom stanju i da tijekom operacije može umrijeti.

Tad je kazao, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat, da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije. Od Ljubice je 12. studenog primio tisuću eura pa je odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga te ga je i operirao, da bi 16. studenoga 2018. od Ljubice Adžaip primio još dvije tisuće eura. Njezin je suprug ipak umro, a ona je sve prijavila policiji.

image
Dr. Cristijan Bulat
 
Jadran Babić/HANZA MEDIA

USKOK je i nju optužio za davanje mita, no ona je priznala krivnju, a USKOK je sukladno tome bio suglasan da je se oslobodi kazne pa je ta odluka postala pravomoćna.

Prava i dužnosti

Bulatov odvjetnik pokušao je uvjeriti sud da je snimka razgovora nezakonita jer za nju nije postojao nalog suca istrage i liječnik nije znao da ga pacijentova supruga snima niti je dao dopuštenje za to.

– Obrana je u odgovoru na optužnicu postavila i retoričko pitanje: “Gdje bismo to došli da jedni druge počnemo snimati, a to opravdavati tobožnjim interesom hrvatskog društva i prevencije od koruptivnih aktivnosti?” – navodi se u rješenju splitskog suda.

Zamjenica USKOK-a je, pak, navela kako uopće nije sporno da je snimka “sačinjena bez naloga suca istrage te bez znanja i pristanka Cristijana Bulata, kao osobe čiji se razgovor snima”. Istaknula je i kako je Vrhovni sud u rješenju iz kolovoza 2019. godine “privatnu snimku, poput one u ovom kaznenom predmetu, prihvatio zakonitim dokazom”.

Interes javnosti

– Taj isti sud naglašava da okrivljenikova ustavna prava nisu neprikosnovena u situaciji kada se protiv njega vodi kazneni postupak za teško kazneno djelo, a interes kaznenog progona i kažnjavanja počinitelja preteže nad povredom njegova prava. U ovom predmetu postupak se vodi protiv liječnika, kardiokirurga.

Neovisno o tome što je, prema vlastitoj obrani, postupao očito sukladno prihvaćenoj praksi, on je kao odgovorna osoba primio novac koji mu za navedenu uslugu ni po zakonu niti po prihvaćenoj praksi nije pripadao – navela je zamjenica Natalija Petković.

Istaknula je i da je Bulatovim postupanjem narušeno pravo pokojnog Ivice Adžaipa, ali i njegove supruge i njihove obitelji na jednaku liječničku pomoć bez ikakvih dodatnih plaćanja.

– Činjenicu da je okrivljenik uzeo mito kako bi operirao pacijenta kojeg je prethodno odgađao pregledati iako je pozivan od kolega kardiologa tijekom boravka tog pacijenta u bolnici, da je potom primio novac pa istog pacijenta odlučio operirati, i to kada je tom pacijentu pozlilo, da je neposredno prije operacije tom pacijentu prestalo raditi srce, da bi i nakon što je operirao pacijenta čije je zdravstveno stanje bilo izuzetno teško, a prema svojem iskustvu i svim okolnostima i stanju tog pacijenta mogao je znati da je upitno hoće li preživjeti i da je unatoč tome i pod tim okolnostima uzeo mito, govori o svim okolnostima u kojima je mito traženo i pod kojim je mito dano – navela je zamjenica USKOK-a.

Tročlano sudačko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić prihvatilo je argumente USKOK-a zaključivši da je, “s obzirom na to da je liječnički poziv human”, primanje mita u nekim drugim profesijama manje štetno od primanja mita u liječničkoj profesiji. Zaključili su da je opravdano da se Bulatovo postupanje u konkretnom slučaju smatra teškim kaznenim djelom kod kojeg je interes kaznenog progona i kažnjavanja veći od njegovih zakonom zajamčenih prava.

– Treba sagledati okolnosti počinjenog kaznenog djela, kao i okolnosti u kojima je tražio mito, a to je da je okrivljenik u trenutku sklapanja sporazuma radi dobivanja mita prvo odugovlačio sa službenom radnjom koju treba obaviti, operacijom, a potom ju je nudio kao uslugu koju je inače ovlašten izvršiti. Ovo je vijeće stava da interes za progon i kažnjavanje počinitelja takvog koruptivnog kaznenog djela treba staviti ispred okrivljenikova prava na slobodu i tajnost komuniciranja, tj. da javni interes u konkretnom slučaju preteže nad pravom privatnosti okrivljenika – obrazložilo je sudsko vijeće.

Čeka se zakazivanje početka rasprave. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 11:14