StoryEditor
Crna kronikaVIŠESTRUKA DISKRIMINACIJA

Splitska sutkinja poništila sramotno rješenje Ministarstva branitelja: hoće li pravobraniteljica reagirati na slučaj žene koja je desetak puta silovana u vojnom zatvoru?

19. veljače 2018. - 17:31

Sutkinja Upravnog suda u Splitu Marica Goreta u ponedjeljak je poništila rješenje Ministarstva branitelja odnosno njihovog Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja koje je odbilo zahtjev danas 72-godišnje M.K., za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem "Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na RH u Domovinskom ratu".

M.K. je, naime, kao civil bila desetak puta silovana u bivšem šibenskom vojnom zatvoru Kuline 1993. godine o čemu je svjedočila u kaznenom postupku pred Županijskom sudom. To što je proživjela bio je sastavni dio optužnice koju je ŽDO podigao protiv Damira Boršića (61), bivšeg upravitelja zatvora i Miroslava Periše (53), nekadašnjeg čuvara u istom zatvoru, na osnovu koje su, još uvijek nepravomoćno, osuđeni u travnju prošle godine na po dvije godine zatvora.

No, Povjerenstvo Ministarstva branitelja u svojoj je odluci, koja je evo ukinuta, zaključilo da "nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu".

Ovakav rasplet upravnog postupka daje "otvorene ruke" za postupanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pučke pravobraniteljice.

Naime, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila nam je nedavno da je u studenom prošle godine uputila zahtjev za očitovanjem Ministarstvu branitelja vezano uz medijske napise u slučaju M.K.

Oni su, pak, odgovorili da nemaju što reći do okončanja upravnog postupka.

- Zbog sumnje u višestruku diskriminaciju (temeljem spola) slučaj je proslijeđen i Pučkoj pravobraniteljici (temeljem nacionalne pripadnosti), a smatrajući da je vjerojatnije da se u predmetnom slučaju radi o tom diskriminacijskom osnovu, nego o spolu. Spolna diskriminacija nije niti utvrđivana u ovoj fazi postupka iz razloga što je pokrenut upravni spor, te će se tek po završetku upravnog spora utvrđivati možebitna diskriminacija - navela je Ljubičić.

I iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović kazali su nam da su dobili pritužbu za moguću diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti i pokrenuli postupak te da se čeka okončanje spora na Upravnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 00:36