StoryEditor
Crna kronikasusjed na susjeda

Splitska policija podnijela kaznenu prijavu protiv novinara Ivice Salapića, a on tvrdi da je trogirskog ugostitelja pretukao na cesti u nužnoj obrani

5. kolovoza 2020. - 21:32
Tomislav Poljičanin Prki zadobio je teške ozljedeIvana Marinić Kragić/HANZA MEDIA

Protiv Ivice Salapića (44), novinara iz njemačkoga grada Kölna, splitska policija podnijela je kaznenu prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 49-godišnjem Tomislavu Poljičaninu, zvanom Prki.

Prki je poznati trogirski ugostitelj, a njegov napadač Salapić zapravo je njegov susjed, čija obitelj ima kuću samo 500 metara od njega u Segetu Donjem. Salapić često navraća na tu adresu tijekom godine.

Policija ga je kazneno prijavila jer je u nedjelju oko 18 sati, nakon nesuglasica u prometu kod skretanja za vojnu bazu Divulje, izišao iz automobila i fizički napao Poljičanina, koji je također zaustavio svoj automobil i parkirao ga pokraj ceste. Poljičaninu je slomio pet rebara na obje strane tijela, te mu je zadao višestruke prijelome kostiju lica i prijelom hrskavice grkljana.

Napadački gard

Salapić je u svojoj obrani rekao da je u Hrvatsku došao avionom s desetogodišnjom kćerkicom na sedmodnevni odmor i da je od rent-a-car agencije na tjedan dana unajmio VW Polo, koji je tada vozio. U vozilu su bili on, njegova desetogodišnja kći, rodica i njezina trogodišnja kći, a zasmetalo mu je što ga je osoba iz Mercedesa koji je vozio iza njih u koloni stalno gestikulacijama i negodovanjem požurivala da vozi brže, što on nije mogao jer je Polo spor automobil, a u njemu je bilo i dvoje djece.

– To je toliko eskaliralo da me je muškarac iz Mercedesa par puta pokušao vozilom izgurati s ceste. Primjetno revoltiran, zaustavio je Mercedes pokraj ceste. Kad sam ja izišao iz vozila, krenuo sam prema njemu, a on je odmah zauzeo napadački gard – rekao je Salapić.

Salapićev odvjetnik Željko Ostoja dao nam je izjavu o ovom događaju u pismenom obliku: "Moj branjenik je postupao u nužnoj obrani, te je odgovorio na ničim izazvani protupravni napad u trenutku kada se nalazio u vozilu sa svojom obitelji, odnosno jednom ženskom osobom i dvoje malodobne djece u dobi od 3 i 10 godina, intenzitetom obrane koji je bio primjeren intenzitetu napada, te je u istom trenutku kada je prestao napad prestao s obranom.

Radi se o uglednom čovjeku koji nikada nije niti kazneno niti prekršajno kažnjavan, a na ostale navode navodnog oštećenika ne želimo odgovarati jer nas veže zakonska obveza tajnosti istrage. Moj klijent, iako živi u Njemačkoj gdje ima građevinsku firmu, odazvat će se na svaki poziv suda jer inače dolazi pet-šest puta godišnje u Hrvatsku i hrvatski je državljanin. Ne zaboravite da je on prijavio policiji ovaj događaj, a spomenutom 49-godišnjaku nije ni znao identitet, nego tek kada su mu ga rekli u policiji."

Teške operacije

Poljičanina čekaju dvije teške operacije, a kad je čuo verziju priče napadača na njega, zgrozio se količinom, kako on tvrdi, izmišljotina.

– Pa da sam ja to tako radio kako je on rekao, e onda sam i zaslužio batine! No ništa od toga nije točno, nego je točno da je on tipkao na mobitel i vozio te da me je iz čista mira iscipelario i slomio. On je profesionalni boksač sa sto mečeva u karijeri, šef je izbacivača u jednom noćnom klubu u Kölnu, a ne novinar, kako se predstavlja. A kako se ponaša, najbolje je da obiđete naše susjede u Segetu Donjem koji će s vama podijeliti iskustva o njegovoj ljubaznosti! – rekao je Poljičanin, koji je angažirao odvjetnika Vinka Gulišiju da u ovom slučaju zastupa njegove interese, iako država po službenoj dužnosti preuzima kazneni progon.

– Kako mi je ispričao moj klijent, ovdje ima osnova da se ne radi o nanošenju teške tjelesne ozljede, za što je 44-godišnjak prijavljen, nego o puno težoj kvalifikaciji s obzirom na težinu ozljede, a o čemu odlučuje Državno odvjetništvo – rekao je Gulišija.
Poljičanin je nekoliko puta istaknuo da u policiji postoje i snimke kamere na kojima se vidi kako ga Salapić tuče, ali na kamerama nema onoga što je prethodilo ovom događaju.

Izdvojeno

16. kolovoz 2020 00:25