Crna kronikapoziv na linč

Splitska policija istražuje komentare Hrvoja Marušića na Facebooku; Istaknuti HDZ-ovac prijavljen jer je javno pozivao na kažnjavanje aktivista smrću: 'Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!'

Piše H
1. kolovoz 2017. - 18:15
vijece_split16-120215.JPG

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba dostavila je Državnom odvjetništvu i policiji zahtjev za postupanjem prema istaknutom splitskom HDZ- ovcu i bivšem gradskom vijećniku te stranke Hrvoju Marušiću koji je na Facebook stranici Inicijative pozvao na strijeljanje aktivista za ljudska prava, priopćeno je danas iz Inicijative.

Kako navode u priopćenju, istaknuti član HDZ-a Hrvoje Marušić u svojim komentarima na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava poziva na strijeljanje aktivista te udruge.

"Marušić je javno pozivao na kažnjavanje aktivista za ljudska prava smrću. Bio je vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju, te kako sam tvrdi, ozbiljan kandidat za poziciju ministra poduzetništva i obrta u vladi Tihomira Oreškovića.

U komentarima upućenima 31.7. oko 18 sati Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila napisao komentare "’Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat !’’ i ’Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije..... Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A vjerojatno i hoće uskoro!"", navodi se u priopćenju.

Zbog svega toga Inicijativa mladih za ljudska prava izrazila je zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Republici Hrvatskoj, u društvu u kojem član vladajuće partije poziva na nasilje protiv onih s kojima se ne slaže zbog čega zahtijevaju hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi, drže u Inicijativi, morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja.

U priopćenju se navodi da su sporni komentari upućeni na sadržaj kojeg Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom s podrškom više od 500 građana traži od Vlade Republike Hrvatske da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja" izvršene u kolovozu 1995. godine.

Kampanja se provodi prikupljanjem potpisa za peticiju isprike, plakatima u javnom prostoru i objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama o činjenicama koje su utvrđene o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava za vrijeme i nakon "Oluje" pred međunarodnim sudovima, navodi se u priopćenju.

Poruka Vladi je da je isprika žrtvama minimum solidarnosti i provođenja mehanizama tranzicijske pravde nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i izostanka sudskih procesa, poručuju iz Inicijative.

Kako se na kraju priopćenja navodi, Marušić je pozive na linč uputio na sadržaj kampanje #ISPRIKA koja je temeljena na utvrđenim činjenicama pred međunarodnim sudovima i čiji je cilj izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava neovisno o njihovoj nacionalnosti.

"Ovaj poziv na linč pokazuje zabrinjavajuću količinu obezvrjeđivanja međunarodnog prava negiranjem utvrđenih činjenica pred međunarodnim sudovima u hrvatskoj javnosti koje podržavaju i institucije RH svojim nečinjenjem i vođenjem politike poricanja", zaključuje se na kraju.

Splitska policija provodi kriminalističko istraživanje u slučaju u kojem je njima, ali i Državnom odvjetništvu, Inicijativamladih za ljudska prava iz Zagreba dostavila zahtjev za postupanjem prema splitskom HDZ- ovcu i bivšem gradskom vijećniku Hrvoju Marušiću koji je na Facebook stranici Inicijative, u sklopu njihove kampanje #ISPRIKA u vezi s "Olujom", pozvao na strijeljanje aktivista za ljudska prava, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitet osobe nad kojom se provodi istraživanje.

"Mogu vam samo kratko reći kako smo informaciju o tom događaju dobili danas i shodno tome provodimo kriminalističko istraživanje. To je sve što za sada mogu reći", rekla je Hini Antonela Lolić iz splitske policije.

#HRVOJE MARUšIć