Crna kronikavelike ZAPLJENE

Splitska policija čisti ulice: inspektori žestoko udarili na dilere, 'palo' čak pola tone marihuane, tisuće ecstasyja, 256 'tripova', 'kristal', 'led'...

Piše Katarina Marić Banje
14. siječanj 2019. - 21:28
Dušan Jenjić, načelnik sektora droga

Ovu godinu inspektori Službe kriminaliteta droga započeli su najvećom zapljenom ecstasyja na području PU splitsko-dalmatinske. Pritvorskom nadzorniku privedeni su prije tjedan dana Josipa B. (32) i Pero Š.C. (28), oboje iz Splita, uz prijavu za dilanje droge, a od materijalnih dokaza protiv njih predano je 5711 tableta ecstasyja, 498 grama heroina, 699 g marihuane, 126 g MDMA te 8 g kokaina, nađenih u stanu u Kaštel Starom, koji je služio isključivo kao skladište opijata.

U drugom stanu u Splitu osumnjičeni su živjeli zajedno pa je to Peru Š.C. i koštalo kaznenog postupka, iako je Josipa preuzela na sebe svu krivnju.

Na području splitske policijske uprave tijekom protekle dvije godine bilo je ukupno 3882 zapljene različitih vrsta droga, a prijavljene su 162 osobe, među kojima je sedam žena. Među najvećim zapljenama bilo je opijata svih vrsta, a nije nedostajalo ni oružja.

Uhićenja i kriminalistička istraživanja uz Službu kriminaliteta droga u navedenim slučajevima proveli su Druga policijska postaja Split, zatim postaje u Omišu, Makarskoj i Sinju, granična policija iz Trilja i Imotskog te u jednom slučaju službenici Postaje prometne policije.

Tijekom 2017. godine izdvaja se velik broj od 256 komada LSD-a poznatog i kao "trip", zatim ogromna količina amfetamina od 23,5 kilograma, trostruko veća nego prošle godine. Krenemo li od početka godine, u travnju je na makarskom području zatečen 28-godišnjak s kilogram i 50 grama marihuane. Pretragom njegova stana na području Solina pronađeno je još 33 grama MDMA, popularno zvanog crystal meth što je skraćenica od "crystal methamphetamine" (eng. kristali metamfetamina), 45 komada sjemenki cannabis sative, digitalna vaga i plinski pištolj s pripadajućim spremnikom.

Sljedeći mjesec nađeno je još 2,5 kg amfetamina, 364,6 grama marihuane i 44,08 grama kokaina te vaga za precizno mjerenje.

U kolovozu je kod 25-godišnjaka i 27-godišnjaka pronađeno ukupno kilogram i 179,8 grama kokaina, kilogram i 52,3 grama heroina te digitalna vaga.

Na području Trilja u rujnu je zatečen 47-godišnjak prilikom zalijevanja 72 komada stabljika marihuane. Nađeno je i 30 suhih stabljika različitih visina, od 73 do 169 cm. Osim opreme za proizvodnju droge, imao je i pušku M48 s tri komada pripadajućeg streljiva. Kazneno je prijavljen, zajedno s 54-godišnjakom, vlasnikom zemljišta na kojem su bile zasađene stabljike.

U listopadu su kod 28-godišnjaka na solinskom području pronađene 542 tablete ecstasyja, 9 grama ecstasyja, 3 grama MDMA i 250 komada droge LSD. Istog mjeseca kod 31-godišnjaka na omiškom području pronađeno je dva kilograma i 334 grama marihuane, 0,4 grama metamfetamina i 6,21 gram MDMA.

Godinu je Služba kriminaliteta droga završila kriminalističkim istraživanjem triju osoba: 27-godišnjakom i dvojicom 30-godišnjaka. Najprije je 30-godišnjak zatečen u osobnom vozilu BMW, u kojem je pronađeno pet paketa s ukupno 5 kilograma i 259 grama amfetamina te uređaj za vakuumiranje. Drogu i opremu zajedno s drugim 30-godišnjakom iz kuće je iznio 27-godišnjaka te ih stavio u vozilo. Nakon toga je pretragom doma i drugih prostorija koje koristi 27-godišnjak, na području grada Splita, pronađeno 13 paketa s ukupno 13 kilograma i 239 grama amfetamina, 15 stabljika marihuane od 50 do 82 cm, digitalna vaga, te oprema i pribor za pripremanje i pakiranje droge.

Prošle godine zaplijenjena je tri i pol puta veća količina marihuane nego 2017. godina, više od pola tone, preciznije ukupno 555 kg i 85,98 grama "trave" te arsenal oružja i bombi nađenih kod vrgoračkog dilera.

U veljači je kod 44-godišnjaka na makarskom području pronađeno 12 PVC vrećica s ukupno 60 grama metamfetamina, "flash" ili "ice" (eng. led), što su još dva popularna naziva za kristale te droge. Pretragom njegova doma i drugih prostorija na vrgoračkom području pronađeno je 7 grama marihuane, 1032 komada raznog streljiva, četiri ručne bombe, tromblon, pištolj s pripadajućim spremnikom i 6 komada streljiva, plinski pištolj s pripadajućim streljivom, automatska puška s dva pripadajuća spremnika i jednim pripadajućim tromblonskim nastavkom.

Šest osoba u dobi od 28, 30, 32, 40, 41 i 50 godina uhićeno je u svibnju pod sumnjom da su od početka godine u više navrata prodavali heroin, amfetamin, kokain i marihuanu. Pretragom doma i drugih prostorija koje koriste navedene osobe pronađeno je 278 grama heroina, 30 komada stabljika marihuane, 155 grama marihuane, 138 grama amfetamina, 9,9 grama kokaina, 16 tableta ecstasyja, oprema za uzgoj marihuane. Nadalje zaplijenjene su: automatska puška, jedna prerađena puška, dvije ručne bombe, 378 komada različitog streljiva, sporogoreći štapin, elektrodetonatorska kapisla i jedan visco fitilj.

Nekoliko dana kasnije u Trogiru je kod 24-godišnjaka pronađeno 845 grama amfetamina, 126 grama kokaina, 410 grama marihuane i digitalna vaga za precizno mjerenje. Crnogorski državljanin uhićen je u lipnju kada je u teretnom vozilu kojim je upravljao na području Imotskog pronađeno 397 paketa s ukupno 422,3 kilograma marihuane.

Marihuana je nađena i u srpnju, u stanu 28-godišnjaka na području Splita pronađeno je 47 paketa s ukupno 49 kilograma i 338 grama, zatim 2,7 grama hašiša i digitalna vaga. Istog mjeseca 26-godišnjak na području Splita zatečen je s 18 PVC vrećice s ukupno 1044,7 grama amfetamina. Pretragom stana i drugih prostorija koje je koristio na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske pronađeno je još 235 grama marihuane i digitalna vaga.

U srpnju je na području Zaostroga uhićen 39-godišnjak koji je zatečen s 1 g kokaina, a pretragom njegova stana pronađeno je još 554,2 grama kokaina, 1305 grama marihuane, 1007 grama amfetamina, 1559 komada tableta ecstasy te dvije digitalne vage.

U jesenskim zapljenama ističe se pretraga stana 25-godišnjaka u rujnu na području Splita kada je pronađeno 832 grama amfetamina, 596,2 grama marihuane, 44 grama kokaina, 134 tablete ecstasyja, dvije digitalne vage za precizno mjerenje i uređaj za vakuumiranje.

Sljedećeg mjeseca u osobnom automobilu 27-godišnjaka, na omiškom području, pronađena su četiri paketa s ukupno četiri kilograma i 149 grama marihuane. Na kolniku brze ceste Solin – Klis, prilikom kontrole prometa, u studenom je zaustavljeno osobno vozilo Peugeot zagrebačkih registarskih oznaka, u kojem su se nalazili 43-godišnjak i 29-godišnjak te su pronađena 4 paketa s ukupno 3 kilograma i 407 grama marihuane.

Otac Mile i Kum Ante

Najmlađi s popisa većih zapljena je uhićen početkom ove godine, a u ilegalnom poslu, prema kaznenoj prijavi, bio je s ocem Milivojem U. (45) zvanim Mile Mesar. Uz oca je prijavljen 21-godišnji sin, a uhićeni su na omiškom području kada je pronađen 21 kilogram i 780 grama marihuane, pakirane u 30 PVC paketa uz dodatnu vrećicu s još 4,2 grama iste droge. Osim opijata nađen je i pištolj ČZ 85B, kalibra 9 mm, sa spremnikom i 6 komada streljiva.

Najstariji s liste većih zapljena s područja splitske policijske uprave je Ante P. (55) zvani Kum iz Dugopolja, koji je završio kod pritvorskom nadzornika nakon što su ga u ljeto 2017. godine inspektori Službe kriminaliteta droga na području Klisa uhitili s 217 grama heroina. Prije toga je bio prijavljivan zbog krađe, posjedovanja droge i izbjegavanja carinskog nadzora, što je službeni naziv za šverc.

Nema zime za 'travu'

Pretragom kuće 31-godišnjaka na omiškom području, u veljači prošle godine pronađeno je 50 stabljika marihuane i digitalna vaga. Impresivna je bila oprema za uzgoj marihuane: električne svjetiljke s ugrađenim grijačima, LED svjetiljke, digitalni mjerači temperature tla i vlažnosti zraka te električni utikač s ugrađenim satnim mehanizmom. Navedena oprema nalazila se u posebno uređenoj i izoliranoj prostoriji u sklopu kuće, gdje su uzgojene stabljike marihuane.

 

#DROGA#DILERI#PU SPLITSKO-DALMATINSKA