StoryEditor
Crna kronikaotprije kažnjavan

Splitska policija bez milosti za bivšeg vojnog policajca koji im je naoružan bježao u Audiju; Evo kako je 51-godišnjak, poznat po švercu ukradenih automobila 90-ih, pokušao objasniti jurnjavu s napunjenim pištoljem i opijatima u autu

Piše Katarina Marić Banje
1. listopada 2019. - 17:21
policija_ubojstva7-020819

Splitska policija traži 33.500 kuna kazne za 51-godišnjaka, bivšeg vojnog policajca i pripadnika tzv. Maglovljeve skupine švercera ukradenih automobila, koji je naoružan u Audiju bježao pred patrolom prometne policije.

U optužnom prijedlogu s kojim su ga priveli na Prekršajni sud u Splitu naveli su devet prekršaja, dio vezano za promet, dio za ilegalno oružje i dio za drogu.

Uhićen je prošli tjedan, nakon što je upravljao Audijem splitskih registarskih oznaka oko 19.30 sati na cesti Solin-Klis te se nije zaustavio policijskoj patroli. Zaustavljen je nakon potjere u Ulici Domovinskog rata u Splitu te su policajci  u Audiju pred suvozačkim sjedištem našli pištolj Beretta sa šest metaka u spremniku.

Osim oružja, našli su i 12 tableta Normabela, a savladan je i uhićen uz pomoć lisičina te je doveden u postaju na kriminalističko istraživanje.

Novi detalji noćne potjere na cesti od Klisa do Splita: od 'plavaca' je Audijem bježao bivši vojni policajac, pripadnik 'Maglovljeve skupine'; Imao je napunjenu Berettu

Dramatična noćna potjera na cesti od Klisa do Splita: s napunjenim pištoljem u Audiju bježao od policije, kod sebe imao i šaku tableta za smirenje; Jedva su ga svladali​

Sutradan je priveden na prekršajni sud po žurnom postupku uz optužni prijedlog u kojem je navedeno da je vozio iznad 120 kilometara na sat te se odbio zaustaviti policiji na cesti Solin- Klis te su krenuli za njim. Na tom dijelu ceste dozvoljena je brzina 80 km/h što bi značilo da je vozio 30 km iznad dozvoljene brzine.

Osim toga, terete ga da nije imao vezan pojas te da je razgovarao na mobitel u vožnji. Kada su ga zaustavili u Splitu terete ga da je odbio testiranje na droge, zatim da je imao kod sebe ilegalan pištolj sa šest metaka u njemu.

Nadalje, prijavili su ga i zbog 12 tableta Normabela, jer se radi o sedativima te se mogu legalno posjedovati ako se ima nalaz liječnika u kojem su navedeni kao terapija. Sve u svemu, nabrojili su mu devet prekršaja za koje traže novčane kazne u ukupnom iznosu od 33.500 kuna.

Nakon privođenja, 51-godišnjak je dio prekršaja priznao, a dio apsolutno negira.

- Mislio sam da je na Klisu dozvoljena veća brzina, a što se tiče zaustavljanja nisam odmah primijetio da su policajci jer je vozilo bilo bez službenih oznaka. Kada sam uvidio se radi o policajcima zaustavio sam se.

Imam pištolj i metke za koji nemam dozvolu, to priznajem. Međutim, nije istina da sam odbio testiranje na droge. Testirali su me na alkohol, imao sam manje od 0,5 promila, ali testiranje na drogu mi nisu ni ponudili.

Što se tiče Normabela, prepisala mi ih je liječnica jer imam dijagnosticiran PTSP kao sudionik Domovinskog rata - izjavio je 51-godišnjak između ostaloga.

Za mobitel je kazao kako je možda kratko razgovarao tijekom vožnje. Nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode, a u nastavku postupka će se provesti još neki dokazi da se provjere sporne stvari iz optužnog prijedloga kao primjerice ima liječnički nalaz o uzimanju tableta za smirenje pa će se odlučiti o kazni.

Kao pojašnjenje ovako visoke sankcije, policija je navela činjenicu da je 51-godišnjak otprije prekršajno kažnjavan.

Osim, prekršajno, bjegunac pred policijom ima u svom dosjeu evidentiran i kazneni postupak. Krajem 90-tih je je optužen kao jedan od devet vojnih osoba iz Splita i okolice optuženih za organiziranje i sudjelovanje u krijumčarskom lancu pod vodstvom sada umirovljenog pukovnika Željka Maglova, tada zapovjednika 73. bojne Vojne policije.

Teretili su se za šverc automobila tijekom 1997. godine ukradenih u Zagrebu i Splitu u BiH. Preuzeli su najmanje 25 vozila koja su prvo skrivali u vojarnama Kuline u Šibeniku i Lora u Splitu, nakon čega su 20 automobila prevezli u Posušje preko granice u Vinjanima Donjim.

Automobili su se dalje prodavali, a za nagradu su dobili pet automobila za svoju postrojbu. Prilikom prelaska granice služili su se odorama i registarskim pločicama Hrvatske vojske, a u istom razdoblju su u Neumu nabavili najmanje 45 tona šećera i 2000 litara ulja koje su prevezli u Hrvatsku. Prodali su ga na crnom tržištu i stekli nepripadajuću imovinsku korist.

Prva presuda im je izrečena na Županijskom sudu u Splitu 1999. godine, ali je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje. Dio optuženih je u međuvremenu priznao krivnju te su osuđeni na uvjetne kazne. Ostali, među kojima i Željko Maglov, proglašeni su također krivima u odvojenom postupku i osuđeni na bezuvjetne i uvjetne kazne.

Većina optuženih su kasnije bili svjedoci u postupcima za ratni zločin u Vojni istražnom zatvoru Lora pa tako i 51-godišnji bjegunac pred policijom.

#BJEGUNAC# SPLIT# POLICIJA# KLIS#ŽELJKO MAGLOV

Izdvojeno

02. srpanj 2020 09:11