StoryEditor
Crna kronika14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora

Split: iznuđivač Giljanović se nagodio i izašao na slobodu iz istražnog zatvora

Piše PSD.
11. listopada 2012. - 20:07
Nagodbom s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu Ivan Giljanović (31) iz Splita izašao je na slobodu iz istražnog zatvora te je za 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora koja je činio tijekom 5 godina dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora.

Tijekom istrage nakon uhićenja u lipnju ove godine Giljanović je pokušao jamčevinom od 300.000 kuna platiti izlazak iz istražnog zatvora. Tada je na istražnom zatvoru ustrajalo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu smatrajući kako će Giljanović pokušati pobjeći u inozemstvo, a ukoliko se i ne ostvari takav scenarij da će braneći se sa slobode nastaviti činiti ista kaznena djela i utjecati na svjedoke.

Nakon toga, Giljanoviću je pokušao pomoći otac koji je dozvolio da se za jamstvo ponudi njegov stan u splitskom predjelu Spinut od oko 80 metara četvornih. Ovlašteni sudski vještak procijenio ja stan na milijun i 200 tisuća kuna vrijednosti. Unatoč što se radilo o dvostruko višem iznosu od onoga za koji se teretio Giljanovića da je zaradio lihvarenjem, sud nije pristao na jamstvo i ukidanje istražnog zatvora.

Giljanović je zajedno s Henrikom Jartzom(22) i Danijelom Radišićem(27) bio uhićen zbog sedam kaznenih djela lihvarskog ugovora i četiri kaznena djela iznude. Žrtve su se javljale na broj objavljen u oglasniku, a potom bi im Giljanović pozajmljivao svote od 500 do 15 tisuća eura.

Kamata je bila 20 posto mjesečno, pa bi brzo došli u situaciju da ne mogu otplaćivati posuđenu glavnicu i toliko veliku kamatu. Računa se da su trojica na ovaj način u navedenih godinu i pol dana zaradili oko 600 tisuća kuna. Kada zadužene osobe više ne bi mogle vraćati novac, počele bi prijetnje smrću, otimanje vozila, zastrašivanje odvoženjem na izolirana mjesta i pucanje pod noge.

Osim za navedena nedjela Giljanović je u drugom postupku bio optužen zbog dva pokušaja iznude i lihvarskih ugovora zajedno s Erikom Kujundžićem (28). Ta optužnica stavljala mu je na teret da je tijekom 2007. i 2010. godine pozajmio dvojici različite novčane iznose za mjesečnu kamatu od 20 posto, što su isti bili prinuđeni prihvatiti. Uz to, Giljanoviću se stavljalo na teret da je od 2010. do siječnja 2012. u Splitu, a nakon što je jednom hrvatskom državljaninu pozajmio iznos od 5.000,00 eura i nakon što mu je ovaj zbog izrečenih prijetnji, isplatio 13.000,00 eura, nastavio istome prijetiti, a potom ga i pretukao tražeći od njega da mu isplati još 15.000,00 eura.

Isto tako, Giljanoviću se stavljalo na teret da je u razdoblju od 2007. do siječnja 2012. u Splitu, a nakon što je na gore opisani način jednom hrvatskom državljaninu pozajmio različite novčane iznose, zajedno sa Kujundžićem kontinuirano istom prijetio tražeći od njega da potpisuje potvrde da mu je dužan iznos od najmanje 30.000,00 eura, a potom ga je prisilio da potpiše bianco zadužnicu na iznos od 1.000.000,00 kn, što je ovaj u strahu i učinio.

Tereti ih se i da su istu osobu prisilili da preuzme dug treće osobe prema Giljanoviću, na način da su ga odveli na osamu u blizini Splita, te u cilju izazivanja straha u njegovoj blizini ispalili dva hica iz pištolja.

Nakon pregovora koji su trajali od uhićenja ovoga ljeta Giljanovićev odvjetnik Vinko Gulišija postigao je nagodbu prema kojoj je njegov klijent priznao krivnju za 9 kaznenih djela lihvarskog ugovora i 5 iznuda. Kako je priznao, više nije bilo temelja da bude u istražnom zatvoru zbog utjecaja na svjedoke te je Giljanović izašao na slobodu.

Nagodba je nova mogućnost predviđena zakonom, a intencija je izbjegava dugotrajnih suđenja i okončanje postupka odmah nakon istražne faze. Zbog brzog zaključenja slučaja osuđujućom presudom, tužiteljstvo dobru volju okrivljenika honorira nižom zatvorskom kaznom i izlaskom iz istražnog zatvora. Očekuje se da blaže kazne potiču optuženike na priznanje i rješavanje slučajeva na ovaj način.

Kazneni zakon za lihvarske ugovor propisuje kaznu od jedne do tri godine zatvora, a Giljanović je priznao 9 takvih kaznenih djela. Za iznudu, kojih je Giljanović priznao 5, kazneni zakon predviđa kaznu od jedne do 5 godina zatvora, a u slučaju da se koristi oružje najmanje 3 do najviše 10 godina zatvora.

KATARINA MARIĆ BANJE
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 16:46