StoryEditor
Crna kronikakulminacija mučnog razdoblja

Splićanin zlostavljao i tukao suprugu, prijetio djeci da će ih izbosti nožem, bacao skuhanu hranu po stanu..., ali kažnjen je samo radom za opće dobro: evo zašto ne mora u zatvor

19. prosinca 2018. - 08:43

Na malo manje od 500 sati rada za opće dobro osuđen je 29-godišnjak iz Splita koji je suprugu išamarao i tukao nogama po tijelu, vikao na nju i vrijeđao je, prijetio njihovo dvoje djece predškolske dobi da će ih izbosti nožem zajedno s majkom te bacao skuhanu hranu po stanu.

Mučno poslijepodne u obiteljskom domu bilo je kulminacija razdoblja dužeg od godinu dana tijekom kojeg je optuženi zanemarivao brigu i odgoj svoje djece, psihički i fizički zlostavljao njihovu majku koju je k tome tjerao da diže kredite kako bi vratio svoje kockarske dugove zbog kojih se zadužio kod kamatara.

Na Općinskom sudu u Splitu proglašen je krivim za nasilje u obitelji i dva kaznena djela povrede djetetovih prava, te je osuđen na osam mjeseci zatvora a svaki dan zatvora zamijenjen je s dva sata rada za opće dobro.

Optužnicu protiv njega podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje ga tereti da je od početka siječnja 2016. godine, u nakani da kod svoje bračne partnerice izazove strah za njezinu sigurnost i dovede je pred djecom u ponižavajući položaj, zlostavljao suprugu i fizički i psihički.

Vrhunac maltretiranja dogodio se početkom ožujka 2017. godine, kada je odmah po ulasku u stan počeo vikati na suprugu nazivajući je "kurvetinom", da bi je potom i fizički napao zadavši joj više udaraca otvorenim dlanom i nogama po tijelu. Kada su šestogodišnja djeca počela vrištati i plakati moleći da prestane, izderao se govoreći da prekinu ili će ih izbosti nožem zajedno s majkom.

Optuženi je bio svjestan da na ovakav način ugrožava psihofizički razvoj djece te kod supruge izaziva strah za život kao i za živote maloljetne djece. Nakon toga ona je preuzela cjelokupnu skrb o djeci uz pomoć drugih članova njezine obitelji.

Tijekom suđenja na Općinskom sudu u Splitu 29-godišnjak je izjavio da se smatra djelomično krivim za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

– Zbog svega mi je žao. Više nemam problema s kockanjem, a ni s kamatarima. Svi su dugovi podmireni, jedino je ostao kredit koji vraća moja bivša supruga, a tu dosta pomažem ja i moja nova supruga. Radio sam u brodogradilištu pa u kafiću, a trenutno sam nezaposlen, no planiram se ponovno zaposliti. Molim sud da mi sve to uzme u obzir i da mi ne odredi zatvorsku kaznu, a voljan sam odraditi dobrotvoran rad – kazao je u svojoj obrani.

Njegove bivša supruge potvrdila je kako više nemaju konflikata i problema. Izjavila je kako optuženi voli njihovu zajedničku djecu, kao i ona njega te se brine za njih.

Nakon što je proglašen krivim, za svako pojedino kazneno djelo kažnjen je sa šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam mjeseci zatvora.

Sud je u olakotnom smislu okrivljeniku cijenio njegovo priznanje i kajanje, normalizirane odnose između njega i žrtve, njezinu nezainteresiranost za kazneni progon te njegovu dosadašnju kaznenu neosuđivanost. Stoga mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro, ukupno oko 480 sati.

Ako optuženi svojom krivnjom u cijelosti ili djelomično ne izvrši rad za opće dobro u roku koju mu je određen od nadležnog tijela za probaciju, sud će donijeti odluku kojom određuje izvršenje izrečene kazne zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 11:41