StoryEditorOCM
Crna kronikašvicarsko pravosuđe

Šokantna presuda: 19-godišnjak silovao 15-godišnjakinju, sud ga je oslobodio, a ona mora platiti i sudske troškove

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 11:49

Silovanje je uvijek i svugdje težak krimen, a još i više kada je na štetu maloljetne osobe, naročito u pravno uređenoj državi kakva je Švicarska.

Međutim, ud u švicarskom Kulmu, u kantonu Aargau, oslobodio je krivnje 19-godišnjaka koji je u listopadu 2019. godine silovao svoju 15-godišnju prijateljicu.

U stanu djevojke 19-godišnjaka prespavalo je nekoliko mlađih osoba među kojima je bila i 15-godišnjakinja koja je i najbolja prijateljica djevojke 19-godišnjaka.

Tijekom noći 15-godišnjakinja je iznenada na svojim grudima osjetila ruku i vidjela 19-godišnjaka. Nekoliko ga je puta zamolila da prestane i odgurnula mu ruku. No 19-godišnjak nije prestao te ju je silovao, i to nekoliko puta. Tinejdžerica je kazala kako je bila u šoku i nije mogla vrištati, prenosi Fenix-magazin.

image

Sudski vještak psihijatar ustvrdio je da vjerojatno 19-godišnjak u trenutku počinjenja kaznenog djela nije svjesno i aktivno zanemario interese žrtve (ilustracija)

Afp

Osumnjičeni mladić je naknadno ispitan, ali je negirao sve optužbe. Rekao je da je prespavao cijelu noć i da je samo jednom nakratko ustao. Ali onda je opet legao. Pristao je na DNK test te je test otkrio njegovu spermu u 15-godišnjakinji.

U početku je bilo optužbi za silovanje, seksualni napad i seksualni čin s maloljetnicom. Razlog zbog kojeg je 19-godišnjak naposljetku kao slobodan čovjek napustio Okružni sud u Kulmu je liječnički nalaz. Naime, psihijatar je zaključio da mladić nije kriv jer je tijekom silovanja patio od poremećaja spavanja, odnosno mjesečario je. Tako se zapravo može dogoditi da netko ima spolni čin čak i dok spava. Ovaj vrlo rijedak fenomen poznat je i kao seksomnija.

Kako bi se isključila mogućnost prijevare optuženog, psihijatar je vještačio ima li 19-godišnjak manipulativne sklonosti. No vještak to nije mogao potvrditi. Prema mišljenju psihijatra, vjerojatnije je da 19-godišnjak u trenutku počinjenja kaznenog djela nije svjesno i aktivno zanemario interese žrtve.

image

Silovana djevojka još mora platiti troškove postupka (ilustracija)

Goran Mehkek/Cropix

– Svjesni smo da se radi o izvanrednoj situaciji zbog koje će i žrtva i počinitelj trpjeti. Ova će presuda vjerojatno biti osobito teška za mladu djevojku koja se mora suočiti s činjenicom da optuženi nikada neće biti zakonski odgovoran, rečeno je na sudu.

Kako javlja, švicarski portal argoviatoday, 15-godišnjakinja sada očito mora sama platiti sudske troškove, prenosi Fenix-magazin.

Moglo bi se reći da je riječ o vrlo osjetljivoj sudskoj presudi, za koju nije poznato postoji li još mogućnost žalbe i reakcije društvene zajednice, kao i udruga koje se brinu o pravima silovanih žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:09