StoryEditor
Crna kronikaima pravo na žalbu

Smiljana Srnec službeno okrivljena za ubojstvo sestre koju je 19 godina držala u zamrzivaču, evo za što je se točno tereti; Tužitelj otkrio smije li majka napustiti zemlju te mogu li članovi obitelji odbiti svjedočiti na sudu

Piše H
21. veljače 2019. - 15:52
smiljana_srnec4-200219

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u četvrtak je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Smiljane Srnec, koju okrivljuju da je svojoj sestri Jasmini Dominić tvrdim predmetom zadala više snažnih udaraca po glavi te ju usmrtila, potvrdio je novinarima zamjenik županijskog državnog odvjetnika Darko Galić.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenice, a donošenjem rješenja o provođenju istrage Smiljana Srnec u postupku više nije osumnjičena nego se prema zakonskoj terminologiji radi o okrivljenici, pojasnio je Galić.

„Okrivljenica je osnovano sumnjiva da je u ljetu 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru na način da joj je zadala tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi i time joj nanijela višestruke prijelome u području glave koji su doveli do njezine smrti“, izjavio je Galić.

Dodao je kako to ne znači da državno odvjetništvo odmah može početi s ispitivanjem svjedoka i provođenjem drugih dokaznih radnji jer protiv donesenog rješenja postoji pravo žalbe, a istraga se može nastaviti tek kad rješenje postane pravomoćno.

Zašto je Jasminina majka nestanak kćerke prijavila tek nakon pet godina, je li i ona znala stravičnu tajnu iz zamrzivača?; Smiljana sada negira da je ubila sestru, Tužiteljstvo širi istragu

Cijelo selo u suzama na dan pokopa ubijene Jasmine Dominić: njezina majka jecala je dva i pol sata, župnik je jedva ostao priseban

„Rok za podnošenje žalbe iznosi osam dana od dana dostave rješenja okrivljenici i njezinom branitelju, pa rješenje može postati pravomoćno istekom tih osam dana ukoliko žalba neće biti podnesena ili donošenjem odluke o toj žalbi od suca istrage Županijskog suda u Varaždinu. Nakon pravomoćnosti rješenja državno odvjetništvo je ovlašteno nastaviti istragu i započeti provoditi one dokazne radnje koje treba provesti u istrazi“, pojasnio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je dodao da o detaljima istrage ne može govoriti.

Na upit novinara može li majka ubijene Jasmine Dominić i okrivljenice Smiljane Srnec, koja bi trebala biti svjedokinja a radi u inozemstvu, izaći iz zemlje, Galić je odgovorio da se prema njoj kao svjedokinji ne mogu poduzeti mjere te da ona može izaći iz zemlje.

Novinare je zanimalo i mogu li pojedini svjedoci odbiti svjedočiti s obzirom na to da bi svjedočiti trebali i članovi obitelji i rodbina. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika je odgovorio da Zakon o kaznenom postupku precizno propisuje koje osobe su oslobođene dužnosti svjedočenja, koje se ne moraju odazvati pozivu za svjedočenje.

Glasnogovornik suda: Smiljana Srnec pokazala je visok stupanj kriminalne volje, upornost i bezosjećajnost, a već je i osuđena za jedno kazneno djelo; Hoće li joj se suditi po blažem zakonu?​

'Da, ubila sam je! Zatukla! Ona je dobila sve, a ja ništa!': Smiljana se slomila i policajcima priznala ubojstvo sestre Jasmine, otkriven okidač morbidnog zločina

Ranije u četvrtak novinarima je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao da Srnec ima pravo na žalbu nakon što joj je u srijedu određen istražni zatvor od mjesec dana .

Glasnogovornik je u izjavi medijima najprije kazao da nema posebnih novosti u ovom slučaju, ali da mora pojasniti da je rješenje o određivanju istražnog zatvora, koje je u srijedu donijela istražna sutkinja, još uvijek nepravomoćno.

„Stranka ima pravo uložiti žalbu na to rješenje u roku od tri dana od dana primitka pismenog otpravka rješenja. Ukoliko će žalba biti podnijeta, o njoj odlučuje Vijeće Županijskog suda u Varaždinu. Žalba na rješenje o provođenju istrage ne odgađa njegovo izvršenje“, rekao je Pavlic te podsjetio da je istražni zatvor po jučerašnjem rješenju može trajati mjesec dana.

„Istražni zatvor se može produljiti na daljnja dva mjeseca, nakon toga još za tri mjeseca, dakle u istrazi može trajati ukupno 6 mjeseci“, dodao je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Smiljani Srnec određen je istražni zatvor jer postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo ubojstva na štetu svoje sestre, te da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi boravkom na slobodi mogla utjecati na svjedoke i time ometati kazneni postupak, kao i okolnosti koje upućuju na opasnost da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo.

Sestrino tijelo je 19 godina skrivala u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Pavlovcu.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 18:50