StoryEditor
Crna kronikavrijeme curi...

Slučaj Radeljak klizi u apsolutnu zastaru: za krivotvorenje isprave kojom dobiva dio vlasništva nad kultnim 'Semaforom' dva je puta proglašen krivim, no sud je presudu opet poništio

Piše Katarina Marić Banje
18. listopada 2019. - 15:58

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je osuđujuću presudu Josipu Dikanu Radeljaku (76) na sedam mjeseci zatvora, zamijenjenog radom za opće dobro, zbog krivotvorenja isprave kojom je pokušao dobiti poslovne udjele tvrtke "Semko", kavanu "Semafor" i poslovanje restorana "Pimpinella" u Splitu, vlasništvo njegovog polubrata Željana Radmana.

Ovo je drugi put da zagrebački sud ukida osuđujuću presudu i nalaže izvođenje brojnih novih dokaza tako da je upitno hoće li se postupak okončati prije apsolutne zastare u travnju sljedeće godine. Inače, da je presuda potvrđena, Josip Radeljak morao bi odraditi oko 420 sati rada za opće dobro.

Dikan osuđen jer je bratu prevarom pokušao oteti kultni kafić u centru grada; Kontroverzni poduzetnik nakon presude bjesnio u sudnici

Kazneni postupak protiv Radeljaka krenuo je nakon okončanja suđenja na Trgovačkom sudu u Splitu koje pokrenuo 2008. godine upravo on podnošenjem tužbe. U tužbi je Radeljak tvrdio kako je njegov polubrat Željan Radman 1997. godine potpisao sporazum kojim mu je prenio vlasništvo nad tvrtkom "Semko" te time i nad poslovanjem splitske kavane "Semafor" i restorana "Pimpinela". Radeljak je na Trgovački sud priložio primjerak sporazuma koji je bio napisan rukom na stranicama iz bilježnice i na kojem potpisi nisu bili ovjereni i tražio svoje pravo nad bratovom tvrtkom.

Na navedeni sporazum se pozvao 2010. godine i Željan Radman kada je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog krivotvorenja protiv Radeljaka. Nakon istražnih radnji tijekom kojih je tužiteljstvo vještačilo sporni sporazum, Općinskom sudu u Splitu podnesen je optužni prijedlog koji je navodio da je Radeljak Trgovačkom sudu u Splitu priložio krivotvoreni sporazum u nakani da za sebe ishodi prijenos vlasništva na poslovnom udjelu, kao i na nekretnini tržišne vrijednosti najmanje 3.500.000 kuna.

Prvo suđenje vodila je sutkinja Tea Budimlić te je objavila presudu na Općinskom sudu u Splitu polovinom 2015. godine da bi sljedeće godine presuda bila ukinuta. Spis tada dobiva sudac Zoran Ivanišević koji je ponovno osudio Josipa Radeljaka u veljači prošle godine. Josip Radeljak je na oba suđenja tvrdio kako nije kriv i kako nije krivotvorio polubratov potpis. Kako se izjasnio, najveći njegov gubitak nije što je okraden za "Semafor", nego emotivni gubitak jer je ostao bez brata. Isticao je stalno i kako trpi “prekomjerno granatiranje medija”. Josip Radeljak je oba puta bio proglašen krivim za krivotvorenje, a jedan od dokaza je bila činjenica da se u spornoj ispravi iz 1997. godine poziva na ugovor iz 2007. godine. Očito se ne radi o grešci u ispisivanju brojeva jer je nevjerojatno da bi se u tom slučaju pogriješilo u tri znamenke, smatrali su suci oba puta.

Suđenje Josipu Radeljaku Dikanu nastavlja se saslušanjem sina Lea

Slučaj 'Semafor' i 'Pimpinela': poništena presuda Josipu Radeljaku​

U srpnju predmet odlazi na Županijski sud u Zagrebu koji je ponovno vratio slučaj na ponovno suđenje u Split. Viši sud opet smatra kako je tijekom postupka nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje te su naložili izvođenje novih dokaza. Između ostalog traže da se utvrdi na koji način je sporni sporazum poštom poslan iz Italije u Hrvatsku i potom vraćen. Također traže da se pozove vještak koji mora utvrditi  je li pogreška u navođenju godina u sporazumu omaška u pisanju ili potvrda krivotvorenja. Nadalje, sumnjaju i u tržišnu vrijednost nekretnine od 3,5 milijuna kuna te traže da se i taj dio ispita.

#JOSIP DIKAN RADELJAK#ŽELJAN RADMAN#SEMAFOR PIMPINELLA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 06:39