StoryEditor
Crna kronikaOBJAVLJENA PRESUDA

Slučaj koji je zgrozio Split: na tri godine i osam mjeseci osuđen mladić koji je pijan skrivio nesreću u kojoj su teško stradali djed i dvogodišnja unuka. Prošao je kroz crveno

11. studenog 2021. - 16:23

Zbog izazivanja prometne nesreće u Splitu kojoj su teško stradali 73-godišnji djed i dvogodišnja unuka, na tri godine i osam mjeseci zatvora osuđen je Bruno Drnovšek (24), koji je pijan upravljao Suzuki Vitarom s kojom je prošao kroz crveno svjetlo i izazvao sudar na raskrižju Ulice Slobode i Mažuranićevog šetališta.

Nesreća se dogodila u travnju ove godine u poslijepodnevnim satima, a nesretnu djevojčicu su morali izvlačiti ispod automobila nakon čega su i ona i djed hospitalizirani s teškim tjelesnim ozljedama. Osim zatvorske kazne, mladom vozaču je izrečena i zabrana upravljanja vozilima svih kategorija u trajanju od četiri godine.

Postupak protiv vozača vodilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je za manje od dva mjeseca provelo istragu i podiglo optužnicu kojom je teretilo Bruna Drnovšeka za izazivanje nesreće kršenjem propisa o sigurnosti prometa, u kojoj su osobe teže ozlijeđene.

image
Prometna nesreća na raskrižju Mažuranićeva šetališta i Ulice Slobode
Jakov Prkić/Cropix

Kako stoji u optužnom aktu, Drnovšek je 16. travnja oko 17.56 sati upravljajući Suzuki Vitarom s najmanje1,58 promila alkohola u krvi u Velebitskoj ulici, s istočne strane raskrižja s Ulicom Slobode, zbog neprilagođene brzine vožnje udario u osobni automobil Honda CR-V. Umjesto da se zaustavi, skreće ulijevo u Ulicu Slobode i nastavlja vožnju prema raskrižju s Mažuranićevim šetalištem nedopuštenom brzinom od 70 kilometara na sat, navodi optužnica.

Preko dvije pune crte na kolniku zaobilazi s lijeve strane kolonu od pet do osam automobila, koji su stajali zbog crvenog svjetla na semaforu, u 17.57 sati ulazi na raskrižje ne smanjujući brzinu i udara u desni bočni dio Audija A3 koji je naišao iz smjera Mažuranićevog šetališta i čijem vozaču je bilo uključeno zeleno svjetlo na semaforu, stoji u optužnici.

Od jačine udara vozač Audija gubi kontrolu nad automobilom koji se zanio i zarotirao te je završilo na pješačkom nogostupu Mažuranićevog šetališta sa zapadne strane raskrižja. Pri tom je kotačima Audio udario u pješački nogostup, metalni zaštitni stup, dvije zaštitne betonske polukugle i prometni znak.

image
Prometna nesreća na raskrižju Mažuranićeva šetališta i Ulice Slobode
Jakov Prkić/Cropix

Prednjim dijelom vozila udario je u kameno-betonski zid, a prednjim desnim dijelom vozila u djeda i unuku koji su prolazili nogostupom. Djed je odbačen preko ogradnog zida na travnato-zemljanu površinu, a djevojčica je ostala ležati ispod prednjeg dijela Audija.

Starac je zadobio višestruke prijelome kostiju zdjeličnog obruča, prijelom slabinskog kralješka s velikim krvarenjem iza potrbušnice, razdor slezene s krvarenjem u trbušnu šupljinu i prijelom pet rebara što je sve dovelo do stanja šoka zbog iskrvarenja.

Djevojčica je zadobila razdor ošita, nagnječenje pluća, razdor jetre s izljevom krvi u trbušnu šupljinu, prijelom zdjelice i stopala što je izazvalo obilno krvarenje i stanje šoka te posljedično oštećenje mozga zbog manjka kisika.

Nakon uhićenja Bruno Drnovšek bio u istražnom zatvoru do kraja kolovoza, nakon čega se brani sa slobode. Prilikom objave presude na Općinskom sudu u Splitu određeno je i da mora platiti troškove postupka u iznosu od 13.600 kune u koje spadaju prometno, toksikološko i sudsko-medicinsko vještačenje te sudski paušal.

Rok zabrane upravljanja vozila počeo mu je teći od dana prometne nesreće kada mu je privremeno oduzeta vozačka dozvola.

item - id = 1142240
related id = 0 -> 1092625
related id = 1 -> 1092038
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 19:28