Crna kronikanisu plaćali porez i doprinose

Slučaj 'Hajduk 2' klizi u zastaru: bivši čelnici kluba optuženi su da su državu oštetili za oko 100 milijuna kuna, bilo je to još u prošlom tisućljeću, presude nema, a vještak je uvjeren da slučaj više nema smisla

Piše Vladimir Urukalo

Zbog proteka roka duljeg od tri mjeseca te zbog odlaska u mirovinu suca koji je dotad vodio postupak, jučer je na splitskom Županijskom sudu ponovno počelo suđenje bivšim čelnicima Hajduka optuženima za malverzacije u kojima je država, zbog neisplaćivanja poreza i doprinosa na plaće igrača i trenera, oštećena za oko 100 milijuna kuna.

Pred sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupić jučer su se našla petorica okrivljenih – Željko Kovačević, Petar Reić, Ivan Maršić, Ivo Šurjak i Ivan Zelić. Svi su ponovili da se ne osjećaju krivima i da će obranu dati na kraju postupka.

Spomenimo da su djela za koja se terete počinjena dijelom još u prošlom tisućljeću, od 1997. do 2000. godine, a veći dio optužbi već je otišao u zastaru.

Prijava policije stigla je još 1998. godine, a krajem kolovoza 2000. godine određeno je provođenje istrage. Prva je optužnica bila podignuta 2003. godine, no ona je vraćena na doradu. Sve je to trajalo do srpnja 2011. godine, kada je ponovno podignuta optužnica, a krajem siječnja 2014. godine održana je prva rasprava.

No, do danas suđenje nije završeno, dvije točke optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika UO-a Hajduka Željka Kovačevića te jedna točka optužnice protiv Petra Reića, bivšeg direktora Hajduka, te Velimira Strinića, nekadašnjeg direktora stadiona na Poljudu, otišle su u zastaru.

U svibnju ove godine, dakle za koji mjesec, nastupa i zastara za dio optužnice kojom se Šurjak tereti da je početkom svibnja 1999. godine, kao sportski direktor Hajduka, blagajniku dao nalog da mu isplati 20.000 DEM, čime je Hajduk oštetio za 76 tisuća kuna.

Ista sudbina sprema se i točki optužnice po kojoj se Ivan Maršić tereti da je tijekom travnja i svibnja 1999. godine, kao direktor Hajduka, od blagajnika Duje Bilića zatražio da mu iz "crne devizne blagajne" isplati i preda 175.000 maraka, koje je zadržao.

Kako bi to prikrio, napravio je potvrdu koju su bivši igrači Zvonimir Deranja i Mate Bilić neistinito potpisali potvrđujući tako da je Deranja primio 100.000 maraka, a Bilić 75.000 maraka u gotovini za rješavanje privatnih problema. Na taj je način, po optužnici, Hajduk oštećen za 650 tisuća kuna.

Još je ostao "aktivan" dio optužbi u kojima se Kovačević i Reić, zajedno s Ivanom Maršićem i Ivanom Zelićem, terete za kazneno djelo utaje poreza. Oni su okrivljeni da su od srpnja 1997. godine pa sve do travnja 2000. godine raznim financijskim makinacijama Hajduku pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 91 milijun kuna, oštetivši državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave za oko 101 milijun kuna. No, i taj dio odlazi u zastaru za godinu dana, dakle u travnju 2020. godine.

Da sutkinji Rupić neće u novom suđenju sve ići glatko i da će imati velikih problema dovesti postupak do kraja prije nastupa zastare, postalo je jasno kada se branitelji nekih okrivljenih jučer nisu složili s čitanjem iskaza 20-ak dosad saslušanih svjedoka i sudskog vještaka za financije Cvitana Grubišića.

Sve njih, među kojima je dosta bivših igrača koji žive i rade u inozemstvu, trebat će iznova pozvati i saslušati. Ipak, sud je za kraj ožujka odredio saslušanje vještaka Grubišića, a vrlo su znakovite bile riječi sutkinje Rupić koja je kazala da "ćemo vidjeti hoće li biti potrebno saslušavati svjedoke nakon što saslušamo vještaka".

Odnosi se to na Grubišićevo svjedočenje pred sudom na kojem je ŽDO tražio da se vještak po godinama za inkriminirano razdoblje očituje koliko iznose neplaćeni porezi.

– Smatram da je nepotrebno više uopće razgovarati o ovim ciframa jer su dugovi Hajduka, koliko sam informiran, jednim dijelom plaćeni, drugim dijelom oprošteni, trećim dijelom preneseni na Grad Split. Napominjem da nema potrebe da više radim vještačenje i da je ova garnitura uprave Hajduka, koja je sada u ovom vještačenju, riješila veliki problem koji je bio u garnituri prije njih. Prestalo se donositi devize iz inozemstva i davati ih raznim ljudima bez evidencije u financijskim izvještajima – kazao je, među ostalim, 76-godišnji vještak.

#HAJDUK 2# SUđENJE# ZASTARA