StoryEditor
Crna kronikabliži se kraj suđenju

Slomljeni Giljanović, kojemu se sudi zbog pokušaja ubojstva Bekavca, moli sutkinju da ga pusti iz zatvora: očajan što ga vlastito dijete nije prepoznalo odlučio se na strašan čin, spasili ga drugi zatvorenici

6. studenog 2019. - 23:00
giljanovic

Ivan Giljanović zvani Giljo (37), kojem je na splitskom Županijskom sudu u tijeku postupak za pokušaj ubojstva Marka Bekavca (29) 2018. u splitskom kafiću “Clo”, zatražio je od predsjednice Sudskog vijeća sutkinje Višnje Strinić da mu ukine istražni zatvor.

Kako smo doznali, Giljanović joj je uputio pismo pred današnju javnu raspravu u kojem je moli da ga pusti na slobodu iz istražnog zatvora, kako bi se mogao posvetiti svojoj obitelji i djeci.

Kao argument da mu se ukine istražni zatvor koji mu je Sudsko vijeće nedavno produžilo za dodatna dva mjeseca, Giljanović je naveo i da su se on i žrtva Marko Bekavac na ročištu sredinom srpnja ove godine pomirili i dali jedan drugom ruku. Bekavac je tada, kako smo izvještavali, priznao da je ucjenjivao Giljanovića, da mu je prijetio i iznuđivao ga jer je bio “pohlepan i zavistan”.

Nastavljeno suđenje poznatom splitskom kamataru za pokušaj ubojstva, ispitani novi svjedoci: 'Kad sam vama dava iskaz bija sam na drogama, i laga sam, a ovo šta danas govorim je istina!'

Polakomio se za novcem

- Živeći s njim i njegovom obitelji shvatio sam kako je lijepo živjeti na jednom višem nivou, kako je lijepo imati novac, vidio sam da je život uz novac ljepši i ja sam tako poželio živjeti. Ja sam kriv za sve ovo, a da me htio ubiti ne bi mi pucao u noge već u trbuh, prsa ili neki drugi vitalni dio tijela.

On je reagirao instinktivno boreći se za svoj život i svoje obitelji s obzirom na moje ranije ponašanje. Više hitaca je ispalio jer ja nakon prvog koji me pogodio nisam pao na tlo. Da jesam, ne bi do ovoga dalje ni došlo. Pogođen sam dok sam bio licem u lice s Giljanovićem.

Bratstvo, kajanje, praštanje i ljubav: dramatične scene na suđenju Giljanoviću za pokušaj ubojstva Bekavca; Došlo do iznenadnog obrata, bacili se jedan drugome u zagrljaj

Nakon 11 mjeseci bijega predao se Ivan Giljanović, optužen za pokušaj ubojstva Marka Bekavca: Učinio sam ovo jer je sad napokon mir...

Ja sam tebe, Giljo, poštovao, zvao sam te ćale, prihvatio sam nadimak Markus Maximus, kojeg si mi dao. Prijetio sam ti više mjeseci, iznuđivao novac pa tako i 18 tisuća eura - kazao je tada Bekavac koji je nekoliko mjeseci poslije, početkom listopada, završio u istražnom zatvoru jer ga je policija uhvatila s 40 grama amfetamina.

Dakle, s obzirom na ovo pomirenje među njima, Giljanović smatra da više ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo, a samim time prestaje postojati i osnova za istražni zatvor.

Krvavi obračun pred splitskim kafićem: Bekavac je dvaput Giljanovića potapšao po obrazu, a on ga je onda pogodio sa - četiri metka!; 'Pronaći će ga jedino ako se sam preda policiji...'

Giljanović je ustvrdio i da mu je u zatvoru došlo i do pogoršanja psihičkog i fizičkog zdravlja. Pojasnio je i da je od svoje obitelji odvojen već godinu i pol dana, odnosno od dana kada je pucao u Bekavca jer je trebao biti likvidiran po nalogu zločinačke organizacije čiji su članovi uhićeni i nalaze se u istražnom zatvoru.

Također, kao argument je dao i podatak da mu je jako teško palo to što ga jedno od njegove djece nije prepoznalo prilikom dolaska s majkom u posjet u zatvor, te da ga je to toliko pogodilo i uzdrmalo da je u šibenskom zatvoru, u kojem se trenutno nalazi zbog sigurnosnih razloga, u ćeliji sebi žiletom pokušao prerezati vratne žile. Srećom, u tome su ga spriječile kolege zatvorenici i nakon toga je završio na Psihijatriji.

U svakom slučaju, koju god odluku sutkinja Strinić donijela, Giljanović se na nju neće imati pravo žaliti. Sam postupak došao je samom kraju, ostalo je još saslušanje jednog svjedoka konobara i sudske vještakinje za psihijatriju te iznošenje obrane i završnih riječi. 

 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:30