StoryEditor
Crna kronikanajavila žalbu

Sloković vjeruje da će Vrhovni sud srušiti današnju presudu u slučaju Ina-MOL: Sanaderu su se u postupku sustavno kršila prava

Piše PSD
30. prosinca 2019. - 13:55
pripremno_rociste4-041018

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je danas, nakon izricanja presude Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, novinarima izjavila da je presuda očekivana, prenosi N1.

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

- To smo očekivali, jer je cijeli postupak tekao zapravo na taj način. Naime, tijekom postupka su se doista sustavno kršila prava okrivljenika i prava obrane. Za vrijeme jednog našeg komentara da je to potpuno nepravedan postupak, sutkinja je rekla da ćemo imati pravo na žalbu i moći ćemo to sve napisati. Prema tome, ishod smo znali i puno ranije, poručila je.

- Što se tiče ovih činjeničnih utvrđenja, oni su upravo rezultat propusta suda da dozvoli da se izvedu određeni dokazi u korist obrane. Odbijeni su više-manje svi svjedoci. Ponovno nije pribavljena dokumentacija koja se tražila, a koja je vezana uz tijek novca, da vidimo doista što se događalo s tim novcem i koji je to novac stigao na račun Ježića, kazala je Sanaderova odvjetnica.

- Kao što smo čuli, presuda se temelji na iskazu osobe koja je sama rekla da novaca, koji doduše nije njen, ali ga je ona u cijelosti potrošila, nema  ni na privatnom računu, niti na računu firme.

- Ono što je bilo najzanimljivije u ovom postupku. Prvi put sam doživjela da rješenje na jednu bitnu činjenicu, a to je suđenje u odsutnosti koje je odredilo sudsko vijeće, zbog navodnog dovođenja gospodina Sanadera samog u stanje nesposobnosti za raspravu, nije zapravo riješeno od strane Vrhovnog suda. Dakle, naša žalba koja je bila upućena u 10. mjesecu dostavljena je Vrhovnom sudu tek negdje u 11. mjesecu i nemamo njen konačni pravorijek. A to je u velikom dijelu odredilo tijek ovog suđenja, poručila je.

Rekla je kako smatra da će Vrhovni sud imati puno posla s ovom presudom.

- Dakle, smatram da će Vrhovni sud imati puno posla s ovom presudom. Radi se doista o nekim bitnim povredama prava na pravično suđenje koja su rezultirala apsolutno krivim zaključcima suda.

Sud tvrdi da je Sanader opstruirao suđenje, a pritom je zaboravio da je Sanader u postupku 10 godina, da se nastavlja suđenje u postupku Fimi Medije. Sudski vještak je navodno rekao da je operaciju mogao odgoditi za šest mjeseci. To bi značilo da se sada opet ne može operirati jer bi opstruirao postupak u Fimi Media, rekla je.

Potom je kratko podsjetila na tijek istrage i suđenja.

- Deset godina je u sudskim postupcima i kao što vidimo, oni idu u naletima. Istraga i suđenje za ovaj predmet su de facto počeli 25.12.2009. godine. Vidimo da su se određene radnje vršile i ranije. Deset godina traje taj postupak. Četiri godine je taj predmet de facto stajao da bi onda u trenutku kada je doista Sanader imao određene ozbiljne probleme sa zdravljem njemu je zabranjeno da se operira. Pokušalo se čak zabraniti i profesoru Delimaru da ga operira koji je to odbio rekavši da mora operirati bolesnu osobu jer se podvrgava opasnosti tužbe. Dakle, radi se o medicinski opravdanom postupku.

Sloković je govorila i o zdravstvenom stanju Ive Sanadera.

- On je još uvijek na liječenju, rehabilitaciji, još uvijek ne hoda kako treba i nije sposoban za raspravu. Fimi Media počinje u prvom mjesecu. Vidjet ćemo kako će biti njegovo stanje tada.

Zaključno je još jednom istaknula kako smatra da će Vrhovni sud ukinuti današnju presudu.

- Mislim da će ovaj put Vrhovni sud ukinuti ovu presudu iz razloga što su doista tijekom postupka apslutno kršena prava gospodina Sanadera. Način na koji su vođene rasprave nisam nikada vidjela. Dakle, vođena je rasprava u odsutnosti jednog suca bez suglasnosti obrane. To je bitna povreda, koji god Vrhovni sud to razmatrao, to će morati imati u vidu, kazala je Sloković.

USKOK će se žaliti na visinu kazne

USKOK je zadovoljan presudom, ali ne i visinom kazne za Sanadera i Hernadija. Kako je nakon presude izjavio zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonči Petković USKOK će se žaliti na odluku o visini kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:13