StoryEditorOCM
Crna kronikaNOĆNA POTJERA

Potjera za Ivanom Božićem proširena na susjednu županiju, evo zašto se sumnja da bi se bjegunac mogao skrivati na ovoj lokaciji

30. studenog 2022. - 20:39

Kako doznajemo, policijska potraga za Ivanom Božićem (29) proširila se i na susjednu Šibensko-kninsku županiju. Prema nama dostupnim informacijama, splitska policija je zatražila pomoć kolega iz susjedne policijske uprave kako bi se nadziralo jedno od naselja u Općini Unešić.

Radi se o Čvrljevu, odakle je porijeklom obitelj 29-godišnjaka te postoji mogućnost da krene u tom pravcu kako bi našao zaklon kod nekog iz tog kraja. Inače je kod potjera za bjeguncima nerijetko ključna analitika koja se provodi odmah po saznanju tko je osoba osumnjičena za kazneno djelo.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Osim adrese na kojoj osoba stanuje, često presudno bude utvrđivanje kontakata koje je imao u posljednje vrijeme te policija tako zna zatvoriti krug spoznaja koje dovode do uhićenja. Puko prebacivanje s lokacije na lokacije putem dojava, koje često budu lažne, iscrpljujuće je i uglavnom jalovo.

Mjesta na koja osoba ide te osobe s kojima se nalazi, glavne su polazišne točke, jer svaki bjegunac traži zaklon tj. sigurnost u poznatim lokacijama i ljudima za koje misli da bi mu mogli pomoći. Tako se osim adrese na kojoj stanuje u Solinu, nadziru i prilazi Čvrljevu te se periodično patrolira i samim mjestom.

Iako izgleda nevjerojatno da bi osoba išla na opće poznate adrese u trenutku kada bježi od policije, prisjetimo se slučaja s Klisa iz prosinca prošle godine. Tada je pred policijom bježao Mario Usanović (32), kojeg se tražilo jer je umalo utopio dijete, bebu koju je imao s  nevjenčanom suprugom.

image

Bjegunac Ivan Božić

MUP

I tada je policija objavila fotografiju osumnjičenika i njegove osobne podatke te upozorila građane da je opasan. U konačnici su ga pronašli nakon višesatne potjere tijekom noći u šumi na Klisu, nedaleko od kuće gdje je stanovao.

U trenutku uhićenja nije bio naoružan, ali je ponovno pokušao pobjeći kada je uočio da je opkoljen policijom. Opirao se uhićenju, a savladan je uz pomoć sredstava prisile.

Što se tiče Ivana Božića, danas je prvo u Solinu pronađeno njegov automobil crni Golf 7 na kojem su bila oštećenja karakteristična za udar u pješaka. Uprava za takva oštećenja se pretpostavljalo da ih ima vozilo koje je teško ozljedilo 20 -godišnjeg policajca u Ulici Domovinskog rata u prvom satu srijede.

Čim su vidjeli kao ga ne mogu naći na adresi stanovanja i nitko ne može stupiti u kontakt s njim, policija je objavila potragu za Božićem. Do sada u svom dosjeu nije imao nasilna kaznena, djela već imovinska i prekršaj zlouporabe droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 09:30