StoryEditor

Škrti Talijani poslali svodnike sa Čiova u zatvor

Piše PSD.
28. rujna 2011. - 00:33

Tri mlađahne Rumunjke i tri vremešna Talijana nisu se uspjeli dogovoriti o cijeni seksualnih usluga, što je u konačnici dovelo do optužnice zbog međunarodne prostitucije protiv Bernarda J. (41) iz Okruga Gornjeg i Zorana P. (40) iz Slatina.

Priča o jalovu izletu u Hrvatsku krenula je krajem kolovoza ove godine. Bernard J. se našao s djevojkama u dobi nešto iznad 20 godina, u Beču, te ih je svojim automobilom dovezao u Hrvatsku. Nakon prelaska granice Bernard im je oduzeo putovnice tako da nisu mogle otići.

Uz pomoć Zorana P. našao im je smještaj u hotelu na Čiovu. Poslije toga su krenuli u potragu za mušterijama voljnima platiti ‘provod’. Ubrzo se u priču upleću tri Talijana između 50 i 60 godina koji su, željni provoda, bili spremni izdvojiti gotovinu.

Međutim, problem je nastao kada su Rumunjke dovedene kod talijanskih turista na brod. Kako djevojke, unatoč mladoj dobi, nisu baš bile reprezentativne, barem po mišljenju Talijana, oni nisu željeli platiti cijenu za koju su smatrali da je previsoka. Zoran P. tražio je po 500 eura za svaku djevojku, ukupno tisuću i pol eura za dan provoda.

Potencijalne mušterije nisu se složile s cijenom. Kako posao nije sklopljen, nastalo je nezadovoljstvo i među curama koje su zatražile svoje putovnice. Nemogućnost zarade navela ih je na prekid dogovora s dvojicom Hrvata.

Kako im Bernard J. nije želio dati isprave, one su pokupile svoje stvari, izišle na ulicu i počele vikati. Zaustavljale su prolaznike i pitale gdje je policijska postaja.

Ekspresno do optužnice

Ubrzo su Bernard J. i Zoran P. uhićeni i privedeni na ispitivanje kod Marine Matušan, zamjenice županijskoga državnog odvjetnika u Splitu. Osim što je uz snimanje ispitala privedenu dvojicu, tužiteljica je naložila da se izvede prepoznavanje, koje je također zabilježeno na snimci. Dovedena je jedna od Rumunjki koja je prepoznala okrivljeni dvojac.

Tužiteljica je od suca istrage zatražila da provede dokazno ročište na kojemu su ispitane Rumunjke i Talijani. Kako se radi o stranim državljanima, njihov iskaz pred sucem istrage kasnije se može koristiti u dokazne svrhe i na glavnoj raspravi nakon što oni napuste zemlju.

Pred sucem su Talijani kazali kako nisu htjeli toliko platiti djevojke jer nisu bile lijepe, a žurno su sve iskazali i priznali. Nisu željeli da se stvar iskomplicira te da imaju problema u svojoj zemlji jer su dvojica odvjetnici koji se bave privatnom praksom, a treći je liječnik.

Tužiteljica Matušan također je dala nalog policijskom istražitelju da ispita jednu od djelatnica hotela na Čiovu u kojem su bile smještene Rumunjke. Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, ako policajac ispita svjedoka uza sva potrebna zakonska upozorenja, nema potrebe tijekom istražnog dijela postupka ponovno ga voditi sucu istrage.

Osim ispitivanja svjedoka, tužiteljica je pribavila i materijalne dokaze, među kojima su i ispisi razgovora mobitelima. Nakon svih dokaznih radnji, u roku od 15 dana od uhićenja, tužiteljica je podigla optužnicu protiv dvojice zbog međunarodne prostitucije, s tim da je Bernard J., glavni počinitelj, a Zoran P. pomagač.

Optužni akt je dostavljen dvojici optuženih i njihovim braniteljima, nakon čega ide na optužno vijeće. Ako optužnica postane pravomoćna, suđenje se može zakazati u najkraćem roku, što je i bila intencija novog Zakona o kaznenim postupcima.

Navedena optužnica je prva u Županiji splitsko-dalmatinskoj podignuta prema novom ZKP-u otkad je stupio na snagu za sva kaznena djela. Prvoga rujna istraga je prešla u nadležnost županijskih i općinskih državnih odvjetništava, a do tada su, prema novom ZKP-u, vođeni slučajevi i podizane optužnice samo za kaznena djela u nadležnosti USKOK-a.

katarina marić banje

#PROSTITUCIJA

Izdvojeno

28. svibanj 2020 20:22