StoryEditorOCM
Crna kronikaApsurdna situacija

Sklapaju se dogovori uoči suđenja Rajićevoj zločinačkoj skupini, u Solinu sinoć hvatali jednog od pripadnika. Za pokušaj Čabrajina ubojstva svi će se nagoditi osim - Vuknića?

Piše Vladimir Urukalo
28. srpnja 2021. - 16:40

Na splitskom Županijskom sudu u srijedu je trebala biti održana sjednica Optužnog vijeća u predmetu zločinačke organizacije na čelu sa Željkom Rajićem na kojoj je trebala napokon biti potvrđena USKOK-ova optužnica koja trinaesteročlanu družinu tereti za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari. Optuženi su osim Rajića još i Ante Vučak (31), Petar Vuknić (40), Robert Žuvela (23), Duje Pivčević (25), Tonći Mikelić (22), Liridon Berisha (34), Leni Ban (30), Hrvoje Kovčalija (43), Anita Erceg (24), Ivan Poljičanin (27), Roko Rodin (21) i Nikica Jakšić (48).

No, sjednica je odgođena i to zato jer su, kako doznajemo, neki od okrivljenih očito zaključili da im je bolje sklopiti s USKOK-om nagodbe nego ići u suđenje i riskirati puno veće kazne. Doznajemo neslužbeno da se, iako još formalno nije zaključena, s tužiteljstvom nagodio Duje Pivčević pristajući na kaznu nešto višu od 10 godina zatvora.

Dokazi nevinosti

Pivčevića se tereti za sedam kaznenih djela od kojih je "najozbiljnije" pokušaj teškog ubojstva Joze Čabraje. Isto tako, namjeru da se nagode s USKOK-om, samo se još trebaju usuglasiti s tužiteljstvom oko visine kazne, izrazili su i Vučak te Mikelić i Žuvela. Moguće je da se i još neki članovi organizacije dogovore s USKOK-om, a to naravno znači da prihvaćaju krivnju za sve optužbe i da pristaju na to da se neće žaliti na visinu kazne. Doznajemo kako je jedino Željko Rajić kategorički odbio bilo kakvu mogućnost nagodbe s tužiteljstvom pa i na jedan dan zatvora jer je uvjeren u svoju nevinost i želi na sudu dokazati da nije kriv.

Ukoliko se gore navedeni Vučak, Pivčević, Mikelić i Žuvela zaista i formalno nagode s tužiteljstvom, u priči o pokušaju teškog ubojstva Čabraje u sastavu zločinačkog udruženja kao okrivljeni ostat će samo Petar Vuknić kojeg se još tereti i za sudjelovanje u premlaćivanju Žuvele.

Apsurdna je to situacija jer je upravo Vuknić bio taj koji se, u srpnju prošle godine, prvi nagodio s USKOK-om na tri godine zatvora.

No, nakon što se počelo govoriti da je postao "svjedok pokajnik" i kada je shvatio da bi ga ostali mogli gledati kao "drukera", odlučio je "srušiti" već potpisanu nagodbu. Naime, ispostavilo se da prilikom sklapanja nagodbe USKOK nije imao suglasnost žrtava što je zakonska obveza.

'Nisam bio upućen'

Vuknić je u "Slobodnoj Dalmaciji" u nekoliko navrata pojašnjavao da u trenutku potpisivanja nagodbe nije bio upućen da tako priznaje sve što mu se optužnicom stavlja na teret.

– Priznajem da sam bio tu kad se Žuveli dogodilo što se dogodilo i za to se djelo osjećam krivim. No, što se tiče Čabraje, ja stvarno s tim nemam apsolutno nikakve veze i nikakva saznanja o tome. Pitate me zašto sam onda pristao na priznanje? Isključivo iz svojih osobnih razloga i da izbjegnem dugotrajni sudski postupak koji vjerojatno slijedi. Savjest mi je čista, u optužnici nema niti jednog dokaza da je netko unutra zbog mene niti je itko od svjedoka mene spominjao – kazao je za našu novinu u srpnju prošle godine.

Kako smo doznali, Vrhovni sud nedavno je uvažio njegove argumente i donio odluku kojom je "srušio" potpisanu nagodbu pa će Vuknić sad svoju ulogu u cijelom slučaju pojašnjavati i dokazivati na suđenju. Jer svakome je jasno da se USKOK s njim više neće nagađati te da će sigurno ustrajati na izricanju maksimalne zatvorske kazne.

Pucnjava u Sućurcu Krvavi rendez-vous

USKOK smatra da je Pivčević, zajedno s Antom Vučkom, Petrom Vuknićem, Žuvelom i Mikelićem razradio plan Čabrajina ubojstva pa je platio Vučku 40 tisuća eura da obavi likvidaciju. Tadašnja Mikelićeva djevojka, koja je poslije postala USKOK-ov zaštićeni svjedok kodnog imena "Noa", u ožujku 2019. godine pozvala je preko Instagrama Čabraju na "randevu", na parkiralište ispred ambulante u Kaštel Sućurcu. Umjesto djevojke do automobila u kojem je bio Čabraja dojurili su na motociklu Žuvela i Vučak te je ovaj potonji kroz prozor vozila ispalio više hitaca iz pištolja. Ipak, Čabraja je preživio s lakšim ozljedama. Nakon toga bježe, kiselinom polijevaju motocikl i odjeću koju su imali kako bi uništili tragove te s Mikelićem bježe u Makarsku. Par dana poslije po njih dolaze Pivčević i Vuknić te kreću prema Zagrebu. No, u Baškoj Vodi ih zaustavlja specijalna policija i uhićuje.

Uhićenja u Solinu

Policija je sinoć u Solinu uhitila Dejana B. i Petra Vuknića, koji je do prije godinu dana bio u istražnom zatvoru kao član zločinačke organizacije Željka Rajića. Na teren je izašla interventna policija nakon dojave da u kafiću sjedi naoružana osoba, javlja Dalmatinski portal.

Kada su uočili službena vozila policije, dvojica su se pokušala udaljiti iz lokala. Nakon što nisu postupili po izdanom upozorenju i zapovijedi policijskih službenika da se zaustave, nad njima su u cilju sprječavanja bijega uporabljena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva vezivanja, navode u PU splitsko-dalmatinskoj.

Prilikom pregleda kod D. B. je nađen pištolj, dok je Vuknić odbio pretragu automobila. Uhićeni su i dovedeni u službene prostorije. Dejanu B. oduzeli su pištolj i streljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 21:42