StoryEditorOCM
Crna kronikaTraže počinitelja

Sindikat policije: ‘Napad na policajce autom treba gledati kao pokušaj ubojstva‘; Evo koliku kaznu bi mogao dobiti vozač koji je noćas u Splitu teško ozlijedio vježbenika

Piše Hina, V.U.
30. studenog 2022. - 11:12

Sindikat policije Hrvatske (SPH) u srijedu je oštro osudio sinoćnji napad na policijskog službenika u Splitu, ističući da b se napad na policajce vozilom trebao kvalificirati kao pokušaj ubojstva.

U sindikatu podsjećaju da je dvadesetogodišnji prometni policajac zadobio teške i po život opasne ozlijede jer ga je nepoznati vozač pregazio kad ga je pokušao zaustaviti. Napadač je potom pobjegao.

"SPH uporno upozorava da su kazne za napade na policijske službenike preblage i nemaju željeni preventivni učinak, kako bi se dodatno smanjio broj takvih napada.

Ponovno apeliramo na pooštravanje kazni za napad na policijske službenike. Također, napadi motornim vozilom poput ovog trebaju se kvalificirati kao pokušaj ubojstva, na što ukazuju i težine ozljeda", ističu u priopćenju.

Ozlijeđenom kolegi poželjeli su brz oporavak, a policajcima koji provode kriminalističko istraživanje da pronađu počinitelja u što kraćem roku. Također, mole svjedoke očevice ovog napada, ako postoje, da se jave Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Kolika kazna za vozača?

Vozač kojeg se traži zbog napada automobilom na policajca, prema Kaznenom zakonu mogao bi odgovarati za pokušaj teškog ubojstva.

Naime, za kazneno djelo ubojstva, i to ovaj kvalificirani oblik, propisana je kazna zatvora od minimalno 10 godina pa do 40 godina robije.

Ovakva kvalifikacija odnosi se i na onoga tko "ubije službenu osobu u vezi s njezinim obavljanjem službene dužnosti".  A i pokušaj takvog kaznenog djela kažnjava se istom propisanom sankcijom kao i da je samo djelo izvršeno.

V. U.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 03:09