StoryEditor
Crna kronikaZLOČINAČKA MREŽA

Šef bande iz Splita rekao da je izgubio pamćenje: planirao ubojstvo 32-godišnjaka poznatog po pucnjavi na ‘kliškom piru‘ zbog duga od 270.000 eura

21. svibnja 2020. - 21:41
Dubrovačka čitatelj

Za sada se Dean Majstorović (34) zvani Điđi, kao šef zločinačke organizacije iz Splita i još šest osoba sumnjiče za tri vrste kaznenih djela: krvni delikt tj. planiranje ubojstva, općeopasna radnja tj. podmetanje požara pod dva lokala i zlouporaba opojnih droga tj. šverc opijata u Hrvatsku. Za sva navedena kaznena djela se navodi da su ih počinili članovi zločinačke udruge što je automatski teža kvalifikacija.

Trenutno su u tijeku ispitivanja svih sedam privedenih pred zamjenicom ravnatelja USKOK-a Natalijom Petković. Kako se Majstorović žalio na gubitak pamćenja, pozvana je stalna sudska vještakinja psihijatrica koja je razgovarala s njim prije ispitivanja. Utvrdila je da je raspravno sposoban te se nakon toga suočio s tužiteljicom, a sve je snimljeno kamerom.

Točne uloge pojedinih članova pa i Luke Buzdovačića (35) zvanog Sken i Ivana Šunjića (30) su detaljno navedene u rješenju o otvaranju istrage, a u svakom pojedinom nedjelu Majstorović je naveden kao organizator te u nekima i kao počinitelj. U rješenju o otvaranju istrage stoji kako se Majstorović organizirao s namjerom da ubiju T.M.(33) iz Splita, koji je od njega potraživao 270.000 eura na ime duga nastalog u sporu zbog prodaje droge

Prema istražiteljima, Majstorović je određivao što koji član udruge treba napraviti tijekom izviđanja lokacija pogodnih za atentat. Određivao je automobile kojima će ići u nadzor kretanja žrtve te planirao najbolji način na koji bi počinitelj ubojstva ostao neotkriven.

Osim toga je sudjelovao u izazivanju požara na ugostiteljskim objektima u Splitu 07. listopada prošle godine na Žnjanu i u Zvonimirovoj ulici, stoji u prijavi. Uradio je to radi netrpeljivosti i zbog osvete prema T.M.-u čiji rođak je vlasnik navedenih kafića. Požare je sa svojim suučesnicima izazvao uz pomoću zapaljivih naprava nakon čega su prikrili tragove, stoji u prijavi.

Nadalje, Majstorović se sumnjiči da je dogovarao dovoz heroina, kokaina i marihuane iz Južne Amerike, Nizozemske i Belgije brodovima i zrakoplovima zbog čega je i odlazio u te zemlje. Osim toga je, prema istražnom rješenju, naručivao heroin i iz Slovenije od čega je jedan uzorak zaplijenjen polovicom prošle godine u Jastrebarskom.

Navedena inkriminacija zločinačke udruge garantira smještaj u istražnom zatvoru u kojem uglavnom svi osumnjičeni za takvu vrstu kriminalnih aktivnosti provedu cijeli istražni postupak koji zna trajati do godinu dana. Potpuna pozadina netrpeljivosti i planiranja ubojstva 32-godišnjeg T.M. još nam uvijek nije poznata.

Znamo samo da je meta planiranog atentata T.M. iz Splita, ali živi u Njemačkoj gdje je Majstorović znao često odlaziti. Pravosuđu je T.M. poznat kao jedan od četvorice optuženih nakon javno objavljene snimke "kliški pir" na kojoj su uzvanici na svadbi u prosincu 2015. godine pucali iz kalašnjikova i pištolja.

S još tri osobe T.M. je optužen da su nakon dolaska pred svadbeni salon u Dugopolju oko 20.30 slavili rafalnom paljbom iz automatske puške i pucnjevima iz pištolja u zrak. Kako su sve to radili unatoč brojnim gostima na parkiralištu, Općinsko državno odvjetništvo ih tereti za općeopasnu radnju kojom su izazvali opasnost za živote i tijelo ljudi.

Jedan od njih je optužen i za nelegalno posjedovanje automatske puške kalašnjikov, koji mu je pronađen u obiteljskoj kući, dok pištolji nisu nađeni.

Detaljno USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedam hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020., na području Hrvatske, povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okr. te razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s nakanom usmrćenja jedne muške osobe zbog potraživanja od 270.000 eura koje je ta osoba imala prema I. okr., a koje je nastalo u sporu zbog prodaje droge, kao i s nakanom zastrašivanja njemu bliskih i s njim povezanih osoba te uništenja njihove imovine podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava.

Osim toga je navedene okrivljenike I. okr. povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i daljnje preprodaje. Radi ostvarenja cilja usmrćenja spomenutog muškarca naizmjence su izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili su kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su ta vozila parkirana, u koju svrhu su nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom.

Također je I.okr. iznajmio stan u zgradi u Splitu u kojoj taj muškarac  koristi stan te je zadužio II. okr.  da, nakon što za sada nepoznata osoba nadimka „killer“ koju je angažirao usmrti muškarca, „killera“ preveze u Bosnu i Hercegovinu radi skrivanja i zametanja tragova. Kako bi zastrašili naprijed navedene povezane osobe te znatno oštetili njihovu imovinu, I. okr. je zajedno sa II., III. i IV. okr. u staklene pivske boce stavio šećer i benzin, trake od tkanine i napravio molotovljeve koktele.

Potom je angažirao i V. i VI. okr. koji su se s III. i IV. okr. dovezli motociklima do poslovnih prostora u vlasništvu obitelji povezanih osoba gdje su razbili staklene stijenke, ubacili u njih molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji. Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova.

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, detaljno razradio plan s II., III. i IV. okr. te potom povezao i VII. okr. u zajedničko djelovanje. Radi realizacije plana su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će za sad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a VII. okr. je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okr. te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom - vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati od II. okr. i predavati naručiteljima. Novac dobiven prodajom droge, I., II., III. i VII. okr. su planirali podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50.000 eura po prodanom kilogramu droge.

Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okr. su otputovali iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku, IV. okr. je bio zadužen da po nalogu I. okr. preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. Također je VII. okr. neovlašteno posjedovao automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 11:19