StoryEditorOCM
Crna kronikaNisu bili jedini

Scenu u Sinju policajci će dugo pamtiti: posvuda dijelovi tijela, identificirat će ih preko DNK-a. Nađeno i drugo vozilo

Piše Mario Matana
16. svibnja 2024. - 15:33

Tragedija na križanju u Brnazama, teška prometna nesreća u kojoj su četiri osobe izgubile živote, a još pet ih je hitno prebačeno u splitsku bolnicu – dvojica maloljetnika su životno ugrožena, kao i jedan tek nešto stariji mladić, još jedan muškarac je u ozbiljnom stanju dok je samo jedan lakše ozlijeđen – otkriva cijelu pozadinu prljavog posla kojim se sve više bave strani državljani.

Nakon što su pokraj Sinja poginuli migranti Bulj hoće vojsku na granici. Što vi mislite? Odgovorite nam u ANKETI

Jer u Audiju A4 model B5 Avant star najmanje četvrt stoljeća, prevozili su se ilegalni migranti. Njih ukupno devet nekako se potrpalo u karavan poljskih registracija te su krenuli prema obećanoj zemlji. Neslužbeno, svih devet osoba koji su se nalazili u Audiju bili su mlađe životne dobi i redom manji rastom - pored ilegalaca i njihov ‘domaćin‘, vozač navodno poljski državljanin koji je također poginuo u nesreći.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Audi je vozio iz smjera Trilja prema Sinju (možda su planirali skrenuti u Split upravo na velikom križanju na kojem je došlo do nesreće) kada je, kako sada govori ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, slučajno susreo policijsku ophodnju... Koji su pak odmah reagirali vidjevši gomilu u automobilu registriranom za pet ljudi. No vjerojatnija se čini verzija po kojoj su ih u ‘dubinskoj kontroli‘ pokušali zaustaviti u Trilju, a onda se dali u potjeru – na mjestu tragedije je snimljen Mitsubishi Pajero i pripadnik specijalne postrojbe MUP-a u karakterističnoj zelenoj odori.

image

Toni Paštar

No, zbog dojma javnosti vjerojatno se službeno odustalo od verzije progona na cesti, makar policija ne bi trebala biti odgovorna, njihov posao je hvatati kriminalce. Ovaj put se vozač, očito mlad i neiskusan, prestrašio i bjesomučno gonio vremešni automobil – potpuno je jasno da nije dobro niti poznavao cestu jer je kroz nedavno rekonstruirano križanje na kojem ima prilično prostora (sreća da jureći Audi nije naletio, zabio se u neko od zaustavljenih automobila ili ono koje se kretalo glavnom cestom, D1, jer bi žrtava bilo puno više) doslovno proletio, da bi se gotovo trenutno zaustavio u kamenom zidu s druge strane!

Scena nakon nesreće je bila dramatična, rijetko tko može tako nešto uopće pogledati, a kamoli obavljati očevid: dijelovi tijela mladih putnika doslovno razbacani po cesti, ali i u unutrašnjosti smrskanog vozila, krv posvuda... Zato se identiteti još uvijek utvrđuju, a tijekom obrade ovog slučaja se doznalo kako je Audi bio samo jedan od najmanje dva vozila koja su prevozila ilegalne migrante.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Koji sat kasnije, kako su nam neslužbeno potvrdile osobe bliske istrazi ovog slučaja, uhićen je rumunjski državljanin koji je prevozio drugu skupinu ilegalnih migranata. Cijeli slučaj se još uvijek obrađuje, a nešto više detalja bit će poznato nakon konferencije za medije u PU splitsko-dalmatinskoj u četvrtak u 16 sati.

Cijeli slučaj inače je pao u nadležnost Općinskog državnog odvjetništva, kao slučaj krijumčarenja ljudi. Jer teška prometna nesreća sa smrtnom posljedicom kao i kazneno djelo obijesne vožnje, što spada pod Županijsko državno odvjetništvo (zbog toga je na očevid išao zamjenik Nikša Wagner sa ŽDO-a), se neće procesuirati s obzirom na to da je vozač nastradao. A do sada barem nije bila praksa da organizirano prebacivanje ilegalnih migranata preko granice procesuira USKOK...

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 10:33