Crna kronikaPODIGNUTA OPTUŽNICA

Savjetnik Milana Bandića optužen za zlostavljanje na radu: bivša pomoćnica tvrdi da ju je više od godinu dana ponižavao i doveo u stanje beskorisnosti

Piše JL
31. kolovoz 2018. - 17:27
herak

Mirko Herak (64), bivši pročelnik u Gradskom kontrolnom uredu Zagreba i jedan od aktualnih savjetnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zaradio je optužnicu za zlostavljanje na radu, piše Jutarnji list.

Tužiteljstvo za njegov tretman tadašnje pomoćnice Ureda Đurđice Svaton, koju je od kraja travnja 2015. do srpnja 2016. “ponižavao i doveo u stanje beskorisnosti”, traži pet mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

- Cijela stvar je apsolutno neutemeljena. Određene osobe koje me optužuju imaju svoj epilog. Činjenice govore sve. Sud je taj koji odlučuje o krivnji i uvjeren sam kako ću dokazati da nisam kriv - kratko je u telefonskom razgovoru rekao Herak za Jutarnji list.

Za razliku od njega koji se u tužiteljstvu branio šutnjom, Đurđica Svaton je detaljno opisala svoju radnu agoniju tijekom Herakova mandata, koji mu je istekao krajem prošle godine. Njezinu muku su potvrdile još dvije kolegice. Svaton je u Gradskom kontrolnom uredu kao pomoćnica pročelnika Sektora za kontrolu, počela raditi u prosincu 2012., a Herak joj je kao šef dodjeljivao predmete u rad.

- Odnos s Herakom bio je strogo poslovan, no promijenio se nakon što sam 24. travnja 2015. u USKOK-u kao svjedok dala iskaz u aferi Agram. Nakon toga, Herak je sa mnom prestao komunicirati i davati mi usmene naloge za rad, već je na papiriću ostavljao poruke u radnoj mapi kod referentice. Mjesečno sam počela dobivati dva predmeta, a prije je bilo duplo više. No, 4. ožujka 2016., na redovnom kolegiju na kojem je bilo 12 pomoćnika i voditelja odjela, Herak je prvo kritizirao da smo nesposobni i nezahvalni za radna mjesta.

I onda je odlučio pročitati iskaz koji sam dala u USKOK-u kao svjedok. Dvoje kolega mu je reklo da to ne smije čitati zbog tajnosti postupka, no on je odgovorio da hoće jer da sam ga tim iskazom teretila i da on radi toga može dobiti otkaz - opisala je u tužiteljstvu Svaton.

Herak je, unatoč upozorenju podređenih, pročitao, dodaje Svaton, dio njezina iskaza, pritom snimajući cijeli kolegij “pod izlikom ako se snimaju skupštine, onda mogu i kolegiji”.

- Netom prije čitanja mog iskaza, Herak je govorio o pokušaju ukidanja Sektora za kontrolu. U studenome 2015. je, pak, odredio svima da svaki izlazak iz ureda treba javiti e-mailom njegovoj tajnici, pa i sastanke te odlaske na pauzu. Tražio je i očitovanja za dane kad se nismo javili za pauzu. Iako sam uspješno i u razumnom roku obavljala svoje poslove, Herak mi je za 2016. dao ocjenu dobar.

Na to sam se žalila pa ju je gradonačelnik poništio - rekla je još Svaton kojoj je Herak često govorio “da nije dovoljno vrijedna, da ne rukovodi svojim Sektorom, prigovarajući joj na odijevanju kolega kojima ona rukovodi”. Svaton je prijavila šefa Etičkom povjerenstvu Grada Zagreba zbog nastale situacije, a isto su učinile i druge dvije kolegice - Klaudija M. i Ana M.

Povjerenstvo je odlučilo u njihovu korist, a Svaton se zbog nesanica, uznemirenosti i rastrojenih misli obratila psihijatru pa su joj postavljene dijagnoze poremećaj prilagodbe s anksiozno-depresivnom slikom stanja i depresivna epizoda bez psihotičnih simptoma, zbog čega je pila tri vrste tableta. Registrirane psihičke smetnje psihijatrijski je vještak doveo u uzročno-posljedičnu vezu s događajima u radnoj sredini.

Ana M., bivša pomoćnica pročelnika za sportsku inspekciju, potvrdila je da je na jednom kolegiju Herak pročitao iskaz koji je Svaton dala u USKOK-u.

- Pitala sam Heraka odakle mu taj zapisnik od iskaza jer da je on tajan i da je istraga u tijeku. Đurđicu je na kolegiju omalovažavao da nije sposobna za taj posao, a prije čitanja iskaza rekao je da će nam pokazati tko je i što Đurđica Svaton. Sebe je, pak, uzdizao riječima: ‘Da vas sve zajedno stavim u pušlek, nitko ne zna koliko ja’.

Nakon tog kolegija Herak je Đurđici vraćao izvješća bez da joj naznači što treba ispraviti. Često je bila uplakana i pod stresom - ispričala je Ana M., naglasivši da je Herak na sastancima omalovažavao službenike, a Đurđicu posebno.

Klaudija M. iz Ureda također je bila iznenađena čitanjem iskaza iz afere Agram i podsjetila da se “komunikacija između Đurđice i šefa svela na pisanje upitnika na papirićima koje je ostavljao u njezinoj pošti”.

No, Goranka B., koja je u Herakovo vrijeme bila viša stručna savjetnica, nije se mogla sjetiti čitanja spornog iskaza niti da je šef bio neugodan prema kolegici. Pojasnila je da je “Đurđica krivo tumačila neke stvari smatrajući da predstavke građana može rješavati bez prethodnog naloga, iako nije bila nadležna”.

Slično je ispričala i Biljana K., bivša viša unutarnja revizorica, negiravši da se na kolegiju čitao USKOK-ov iskaz, nego da ju je Herak pitao jedino zašto ga lažno optužuje. Ustvrdila je i da se Herak prema svima odnosio jednako, a da “Đurđica nije prihvaćala dostojanstveno niti jednu sugestiju nego da su za nju to bili napadi”, piše Jutarnji list.

#MILAN BANDIć#OPTUžNICA#MIRKO HERAK#ZLOSTAVLJANJE NA RADU