StoryEditorOCM
Crna kronikaOPASNA DUŽNOST

Sabljina smrt nije prvi obračun između redara u klubu i opasnog lika iz podzemlja: u Splitu je krv pala na obje strane

15. siječnja 2024. - 07:26

“Iako je gubitak života nenadoknadiv svrha kažnjavanja nije procesuiranje bilo koga za bilo što i pod svaku cijenu”, rekla je sutkinja u obrazloženju oslobađajuće presude bivšem voditelju zaštitarske službe u noćnom klubu Ritz u Zagrebu Kristijanu Knego (37) za ubojstvo USKOK-ovog optuženika Tomislava Sablje (41).

Presuda je objavljena na Županijskom sudu u Zagrebu nakon glavne rasprave tijekom koje je pregledan snimak nadzorne kamere iz noćnog kluba, saslušano 36 svjedoka i više sudskih vještaka. Tomislav Sabljo je preminuo u travnju prošle godine od više hitaca koje je u njega u noćnom klubu, u koji je došao kao gost, oko 4.30 sati iz pištolja ispalio Kristijan Knego, ali je sud procijenio kako se radilo o nužnoj obrani.

Radi se o nepravomoćnoj presudi te je za očekivati da će se državno odvjetništvo žaliti s obzirom na to da je i tijekom postupka ustrajalo na inkriminaciji za ubojstvo. Tvrdili su kako je optuženi Knego namjeravao ubiti Sablju te je, kada je doznao da je ušao u klub, smišljeno pozvao neke ljude da ga smire kako bi ga  kasnije u pogodnom trenutku smaknuo.

Ključni dokaz za oslobađajuću presudu bila je video snimka iz kluba te činjenica da je Kristijan Knego odmah zamijenio zaštitara s kojim se Sabljo na ulazu u klub sukobio i što je Sablji kazao da se smiri dok ga je ovaj psovao. Na snimci je također vidljivo da je Tomislav Sabljo prvi podigao pištolj prema Kristijanu Knegi koji tek tada puca.

image

Početak suđenja Kristijanu Knegi za ubojstvo Tomislava Sablje

Damjan Tadić/Cropix

Po stavu sudskog vijeća radilo se o nužnoj obrani jer Knego  nije imao namjeru ubiti Sablju već otkloniti opasnost za svoj život. Ispaljenje više metaka, nakon prvog koji je usmrtio Tomislava Sablju, pripisali su strahu na temelju nalaza i mišljenja vještaka. Osim Knege je na optuženičkoj klupi bio Dorijan Mraković, bivši policajac koji je u klubu radio kao zaštitar, kojeg se teretilo za pomaganje u ubojstvu te je i on oslobođen optužbe.

Presuda koju je donio zagrebački sud nije prva odluka u kojoj je krivnje oslobođen redar nakon što je na radnom mjestu u noćnom klubu mecima iz pištolja usmrtio pripadnika krim miljea. U Splitu se takav krvavi obračun zbio u poznatom klubu na Gripama, a trebalo je dugih devet godina da pravosudni sustav donese pravomoćnu odluku da je redar pucao kako bi sebi spasio život.

Dogodilo se to 1998. godine kada je u diskoteci “Metropolis” u Splitu, krajem listopada oko tri sata, s dva metka iz pištolja pogođen Alen Radić (23), zvani Major. Preminuo je nedugo po dolasku na Hitni prijem splitske bolnice u kojoj je na liječenju zadržana osoba koja je pucala u njega i koja je također imala prostrjelne rane: Goran Matijević, tada star 42 godine, zvani Surla, voditelj kluba.

Na mjestu događaja nađena su dva pištolja, Alen Radić pucao je iz pištolja M-57 TT, kalibra 7,62 mm, a Goran Matijević imao je Češku zbrojevku M75, kalibra 9 mm, za koju je imao dozvolu za držanje, ali ne i za nošenje. Ispaljeno je najmanje sedam metaka, a nađena je jedna čahura iz “tetejca” i šest iz Zbrojovke.

image

Suđenje sada pokojnom Tomislavu Sablji za iznudu

Davor Pongračić/Cropix

Alen Radić je ispalio dva metka u Matijevića od kojih jedan u prsni koš, nanijevši mu ozljedu koja, nije bila opasna za život. Goran Matijević ispalio je u Alena Radića više metaka, ali nije ga sa svima pogodio. U bolnici su Matijevića na Kirurškom odjelu čuvali pripadnici Postrojbe specijalne policije zbog opasnosti da bi se prijatelji stradalog mogli doći osvetiti.

Alen Radić je u kaznenoj evidenciji imao brojne kaznene prijave, od kojih dvije zbog pokušaja ubojstva. Protiv njega se pred Županijskim sudom u Splitu vodio postupak zbog organizirane preprodaje droge u kojem je bio optužen s još četiri osobe, ali je obustavljen jer je jedini svjedok povukao iskaz. 

Četiri dana nakon pucnjave, policija je istražnom sucu privela Gorana Matijevića uz kaznenu prijavu zbog ubojstva.

– Znao sam da je Major pripadnik splitskog narkomiljea te mu je zato bio zabranjen ulazak u diskoteku, gdje je pokušavao dilati drogu – kazao je, između ostalog, Goran Matijević u svojoj obrani.

Nakon mjesec dana je izašao iz istražnog zatvora te je za medije ispričao kako su mu rekli da će imati veliki problem ako ne pusti dvije osobe, kojima je prije zabranio ulaz, u lokal, što je on opet odbio.

image

Goran matijević Surla na sudu

Arhiv SD

– U večeri pucnjave u “Metropolis” je ušao Major s trojicom prijatelja. Dvojica, koji su ušli prvi, stali su leđima okrenuti zidu, a Major i još jedan razgovarali su s Matijevićem, ponovno o mladićima kojima je zabranio dilanje u klubu. Jedan koji je stajao kraj zida otišao je prema unutra, a ubrzo je počelo razbijanje po šanku i diskoteci, gdje je Alen Major i izvukao pištolj.

Pucao mi je u leđa, osjetio sam golemu bol, našao se na podu i ugledao Majora kako mi cilja u glavu. Postupio sam onako kako bi u tom trenutku postupio bilo tko. Nije bilo ni svađe, ni naguravanja, pucao je iz čistog mira – rekao je novinaru “Slobodne Dalmacije” Goran Matijević.

U istrazi je provedeno više neuropsihijatrijskih vještačenja u kojima su nalazi bili suglasni da je Goran Matijević bio privremeno neubrojiv. Ipak, 2004. godine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je protiv njega optužnicu zbog ubojstva tvrdeći kako je pucnjavi prethodila prepirka između redara diskoteke i gostiju lokala oko zabrane ulaska u klub zbog prethodnih incidenata, kad su razbijali boce i čaše.

Splitski sud je nije prihvatio te je slučaj više puta išao po žalbi tužiteljstva na Vrhovni sud u Zagrebu koji je 2007. godine pravomoćno potvrdio odbačaj optužnice. Tom odlukom je Goran Matijević Surla oslobođen kaznene odgovornosti za smrt Alena Radića Majora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:33