StoryEditor
Crna kronikapodmićivanje u vukovaru

Sabi prijeti do pet godina zatvora: USKOK na korak od otvaranja istrage

Piše PSD.
8. kolovoza 2013. - 11:45
Afera s pokušajem potkupljivanja gradskih vijećnika u Vukovaru, radi dobivanja prevlasti koalicije SDP-a i SDSS-a, vrlo vjerojatno će uskoro dobiti i sudski epilog.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je tek na korak do otvaranja istrage protiv SDP-ova vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe.

Dovoljno dokaza

Iako službene potvrde treba još pričekati, doznajemo da je USKOK prikupio dovoljno dokaza iz kojih proizlaze, najblaže rečeno, osnove sumnje da je Sabo osobno nudio razne pogodnosti, pa čak i novac određenim gradskim vijećnicima iz redova HDZ-a da promijene stranu.

Stoga bi USKOK, prema neslužbenim informacijama, u idućih nekoliko dana trebao donijeti odluku o pokretanju kaznenog progona protiv Sabe. Pritom se spominje vjerojatna optužba za kazneno djelo protiv biračkog prava - podmićivanje zastupnika.

Naime, člankom 339. novog Kaznenog zakona propisano je da će se kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora kazniti onaj “tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način”. A

već je svima poznato da je vijećnica HDZ-a Marija Budimir u svojim javnim istupima ustvrdila da se nekoliko puta nalazila sa Sabom te da je tijekom tih razgovora imao razne ponude za nju, ako pristane prijeći na stranu SDP-a. Od toga da može računati na svaku pogodnost koju poželi pa do konkretnog mita od 50.000 kuna.

Marija Budimir u javnost je izišla i sa snimkom jednog njihova razgovora koji je potajno snimila običnim Sonyjevim diktafonom, koji je uključen držala u torbi. Ona je u utorak svoje optužbe na račun Sabe ponovila i tijekom formalnog ispitivanja u prostorijama USKOK-a u Zagrebu.

No, kako doznajemo, Marija Budimir nije jedina svjedokinja koju je USKOK ispitao o istom slučaju. Sličnu priču o razgovorima sa Željkom Sabom navodno su istražiteljima ispričale još barem dvije osobe. Navodno se radi o još jednom vukovarskom gradskom vijećniku HDZ-a, Radivoju Đuriću te njegovoj supruzi.

Oboje su, tvrde naši izvori, potvrdili da su se osobno sastajali sa Sabom, te da ih je nagovarao da Đurić promijeni stranu i pritom iznosio određene “nemoralne ponude” od kojih bi oni osobno profitirali.

Uz ovakve iskaze svjedoka, bez obzira na činjenicu što se spomenuta audiosnimka neće moći koristiti kao dokaz na sudu jer je napravljena bez znanja sugovornika, USKOK-u se otvorio put ne samo za procesuiranje Željka Sabe zbog pokušaja podmićivanja Marije Budimir, nego i za pokušaj podmićivanja Radivoja Đurića. Dakle, za ista dva kaznena djela.

Nije osumnjičenik

Podsjetimo da je Sabo najprije tvrdio da uopće nije razgovarao s Marijom Budimir, a nakon objave snimljenog razgovora govorio je o montiranim snimkama i zaprijetio tužbom zbog neovlaštenog snimanja. USKOK ga za sada nije ispitao kao osumnjičenika. Budući da je Sabo i saborski zastupnik, USKOK će prije eventualnog upućivanja optužnice prema nadležnom sudu morati od Sabora zatražiti da mu ukine zastupnički imunitet.

ŽELJKO PETRUŠIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

#ŽELJKOSABO#MARIJABUDIMIR

Izdvojeno

30. svibanj 2020 02:10