StoryEditorOCM

S groblja u Čakovcu nestao umjetnički kip narodnog heroja

Piše PSD.
26. ožujka 2012. - 16:41
Sa gradskog groblja u Čakovcu tijekom vikenda nestao je brončani kip sa groba narodnog heroja Josipa Horvata Zdelara.

Brončani kip velike vrijednosti star je više od 40 godina, a izradio ga je poznati secesijski graditelj Valent Morandini koji je, između ostalog, zaslužan za izgradnju čakovečke Gradske vijećnice.

Josip Horvat Zdelar rođen je 1919. godine u Čakovcu. U predratnoj Jugoslaviji, kao tekstilni radnik, bio je jedan od organizatora brojnih štrajkova i drugih oblika borbe za prava radnika u Međimurju i Zagorju. Uoči II. Svjetskog rata, 1938. godine, u 19 godini života postao je član Komunističke partije.

Bio je prvoborac i organizator ustanka protiv kvislinške vlasti NDH i njemačkih okupatora. U ratu je obnašao niz odgovornih dužnosti kao borac i politički rukovodilac. Tijekom rata zaslužio je Partizansku spomenicu, Orden za hrabrost te veći broj drugih odlikovanja.

Nakon II. Svjetskog rata obnašao je niz odgovornih rukovodećih dužnosti u Osijeku, Zagrebu, Varaždinu i Čakovcu. Preminuo je u 48 godini života, sredinom prosinca 1966. godine, a pokopan je uz velike počasti na gradskom groblju u Čakovcu. Koliko je bio omiljen u narodu najbolje pokazuje činjenica da se od njega na sprovodu oprostilo čak 12 tisuća Međimuraca i njegovih ratnih drugova iz svih dijelova Hrvatske i Jugoslavije.

Luka Špac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 12:23