StoryEditor
Crna kronikaTRAŽENA ROBA

S auta masovno nestaju katalizatori: čujete li da netko bjesomučno turira na parkiralištu, vjerojatno se događa krađa. Evo koja su vozila na udaru

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 13:01

Sve više katalizatora s automobila nestaje preko noći, navodi Danica.hr.

Varaždinska policija izvijestia je kako je u srijedu oko 6.45 sati na parkiralištu poduzeća u Cehovskoj ulici u Varaždinu nepoznati počinitelj demontirao i otuđio katalizator s osobnog vozila u vlasništvu 21-godišnjaka.

Drugi slučaj dogodio se isti dan na parkiralištu ispred bolnice u Stubičkim Toplicama. Vlasnik je rekao da je odrezan katalizator, kao i dio auspuha.

Nedavno su dva katalizatora nestala na širem bjelovarskom području.

U Zagrebu je uhićen je dvojac za kojeg policija sumnja da je između 16. studenoga i 18. prosinca lani na području Dugava i Utrina ukrao četiri katalizatora. Dok je jedan od njih stvarao buku 'turirajući' gasom u vlastitom automobilu, njegov je suradnik ručnom dizalicom podizao parkirana vozila, da bi potom kružnom pilom rezao katalizatore.

Zajedno su se dali u bijeg, a ukradene dijelove su prodali i potrošili novac. Materijalna šteta iznosi oko 11.000 kuna.

Potražnja na crnom tržištu

Katalizator je montiran u ispušnom sustavu ispod automobila, a služi za uklanjanje prljavštine i toksičnih plinova koji nastaju prilikom sagorijevanja goriva. Riječ je o skupim dijelovima sa senzorima i plemenitim metalima koji su posebno na cijeni. Riječ je o platini i paladiju, pojašnjeno je na portalu Danica.hr, a navedeno je i koji su katalizatori najtraženiji.

Katalizatori koji su se proizvodili do 2000. godine vrjedniji su jer sadrže veći dio platine u sebi. 

Katalizatori za dizel motore obično su vrjedniji od benzinskih budući da sadr​že običnu platinu.

Tako se za stare katalizatore u otkupnim centrima može dobiti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Na cijeni su katalizatori u starim Mercedesima, Peugeotima i golfovima.

Jedan od tipova katalizatora koji se prije ugrađivao u Mercedese postiže cijenu od najmanje 3000 kuna na crnom tržištu, navodi Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 11:32